Elevudveksling tilfører branchen ny viden

af Eivind Sønderborg Johansen

Aabenraa Slagteren:
Elevudveksling tilfører branchen ny viden.

Slagtermester Hans Henrik Johansen tilbyder sine elever praktikophold hos slagtermestre i udlandet. Det giver inspiration og er med til at tiltrække de bedste elever til faget, vurderer han

I maj-juni var den første elev fra Aabenraa-slagteren på en måneds praktikophold hos en slagtermester i den tyske by Hof. Slagtermester Hans Henrik Johansen har tidligere sendt unge svende på praktikophold i Tyskland, men nu er han begyndt også at sende elever afsted til udlandet for at hente ny viden og inspiration.  Der er tale om en gensidig udveksling af elever med de udenlandske slagtermestre, der skal sende deres elever i praktik hos Aabenraa Slagteren.

Tre gange en måned i udlandet
I løbet af læretiden får Hans Henrik Johansen elever mulighed for at komme afsted i tre gange en måned til slagtermestre i Tyskland, Holland, Spanien eller England. - Der er stor forskel på hvordan man driver en selvstændig slagterforretning i de forskellige lande. Det er min klare opfattelse, at det kan være med til at udvikle faget, at vi sender elever til udlandet for at få ny viden. På den måde lærer de, at tingene kan gøres på andre måder, end vi er vant til herhjemme. Jeg er overbevist om, at ny viden er det, vi skal overleve på herhjemme både i vores og andre brancher, siger Hans Henrik Johansen og tilføjer: - Jeg tror på, at vi ved at tilbyde udenlandsophold i elevtiden kan være med til at tiltrække de bedste elever. Står valget for en ung uddannelsessøgende mellem at blive kok eller slagter, er der nok ikke tvivl om, at det tæller på plussiden til vores fordel, at vi kan tilbyde praktik i udlandet.

Klædt på til opgaven
Hans Henrik Johansen understreger, at eleverne skal være motiverede og indstillet på at forberede sig grundigt, inden de bliver sendt af sted. De skal fx tilegne sig viden om modtagerlandets kultur og lære fagudtrykkene på det sprog, der tales i det pågældende land.

I samarbejde med slagtermestrene i modtagerlandet har Hans Henrik Johansenet udarbejdet et rammeprogram, som eleven skal igennem i løbet af praktikopholdet. Programmet skal sikre, at eleven fx får indsigt i, hvordan man driver butik, arbejder med pølsemageri, convenience og opskæring i andre lande. Rammeprogrammet vil løbende blive evaluret og justeret af parterne i udvekslingsaftalen. Kontakten til de tyske slagtermestre har Han Henrik Johansen etableret via den velrenommerede tyske Fleischerschule Augsburg.

Søren lærer at skære kød ud på tysk
Slagterelev fra Aabenraa har fået stort fagligt udbytte ud af en måneds praktik hos en slagter i Tyskland
Søren Johansen er 18 år og i lære som detailslagter på andet år hos Aabenraa Slagteren. Da Fødevaremagasinet kontakter ham sidst i maj, er han på femte og sidste uge i praktik hos den tyske detailslagter Max i byen Hof i det nordøstlige Bayern tæt på den tjekkiske grænse. Max er en meget stor forretning og lever til fulde op til sit navn med 100 ansatte fordelt på tre detailbutikker. Produktionen til de tre detailbutikker er samlet i den butik, hvor Søren er i praktik.

Andre skæreteknikker
- Jeg lært rigtig meget under mit praktikophold i Tyskland; for eksempel skæreteknikker, der er helt anderledes, end dem vi anvender i Danmark, fortæller Søren, og uddyber: - Man arbejder generelt også på andre måder. Det er mere intensivt, mens man arbejder, men til gengæld holder alle pause samtidig i modsætning til di Danmark, hvor medarbejderne typisk holder pause hver for sig, når de har tid til det.

- Det giver et andet sammenhold, når alle har pause samtidig, fordi man lærer hinanden bedre at kende og får snakket sammen, konstaterer Søren.

700 forskellige pølser i butikken
Søren har også bidt mærke i, at Tyskland er et land rigt på pølsetraditioner. I butikken i Hof består sortimentet af ikke færre end 700 forskellige pølser. - Tyskerne spiser ikke nødvendigvis de samme typer pølser, som vi kender i Danmark. Fx findes rullepølse ikke hernede, og de spiser heller ikke blød spegepølser, som vi gør, men foretrækker de mere faste. Til gengæld de spiser meget pølse, og der er ingen tvivl om, at tyske slagtere er rigtig dygtige inden for pølsemageri, siger Søren og tilføjer: - Der er varm pølse på menuen til morgenmaden hver dag i forretningen, hvad enten det nu er bratwurst eller andre typer pølser. Søren har været glad for sit praktikophold hos den tyske slagter, fordi han fået lejlighed til at lære meget nyt. Han ser da også frem til, at han senere i sin elevtid to gange mere skal i en måneds praktik i udlandet, og han håber på, at det bliver i London næste gang.

 

 

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies