Et livstruet håndværk

af Adm. dir. Torsten Buhl, FødevareDanmark

Slagterhåndværket er en af Danmarks stolte traditioner. Det har været holdt i hævd i århundreder, både af de enkelte slagtere og i fællesskaber som eksempelvis Københavns Slagterlaug, der daterer sig helt tilbage til år 1451, og som stadig eksisterer. I Danske Slagtermestre (DSM) afholdes årlige fagkonkurrencer om, hvem der laver Danmarks bedste leverpostej og rullepølse, og hvad der nu lige i de enkelte år kappes om. Og på ”Skills” viser eleverne med stolthed deres færdigheder, som også på denne måde føres videre fra generation til generation.

Og forbrugerne støtter op og handler hos slagteren. DSM’s to butikskoncepter, ”mad med mere” og ”Mesterslagteren”, kunne begge notere sig et indeks på 115 i januar i år i forhold samme måned sidste år. De håndværksfremstillede produkter efter gamle og nye ”recepter” er populære hos alle grupper i samfundet. Men nu kan det snart være slut. I den politisk bestemte jagt på produkter, der indeholder bakterien Listeria, har Fødevarekontrollen på det seneste udstedt nogle sanktioner, som, hvis de danner præcedens, vil betyde, at slagterhåndværket i vidt omfang må opgives. Så vil det være slut med at gå til slagteren efter f.eks. følgende delikatesser: Leverpostej, leverpølse og pateer, rullepølser af enhver art, kødpølser, cervelatpølser, kyllingepølse m.v., sylte, blodpølse, tepølser, sprængt kød, roastbeef, røget medister, skinke, rullesteg, kalkunbryst, oksebryst og kalvesteg.

Alt dette og mere til vil måske ikke længere kunne fås hos en slagter, der fremstiller sine varer i hånden. For hvis han gør det, skal han enten tilsætte kemikalierne lactat og acetat, som giver produkterne en afsmag, eller ”efterpasteurisere” varerne på minimum 75 grader, altså efter at de er gjort salgsklare; og der skal tages prøver og analyseres for ca. 25.000 kr. Og skulle der alligel dukke en listeria op – og det kan der nemt, for de er alle vegne – risikerer butikken at blive lukket af myndighederne, indtil de finder det for godt at give grønt lys igen, og det sker typisk først, når butikken har brugt ca. 100.000 kroner på analyser. Og dog retfærdigvis: Hvis holdbarheden er ”under 5 dage”, må slagterne producere, som de plejer. Men så er der næppe mange købere. Heldigvis er det lykkedes os at indkapsle denne sag til det helt konkrete tilfælde. Men der kan nemt komme flere, og derfor må vi spørge politikerne: Er det denne udvikling (= afvikling), I ønsker? For det er det, I har sat gang i.

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies