Fisk og skaldyr fra Atlanterhavet

af Per Aaskov Karlsen

Vest for Irland, i folkemunde også kaldet den grønne ø, finder man Atlanterhavet, som er verdens næststørste hav. Irlands naturlige ressourcer af fisk og skaldyr har fået landet til at satse på at udvikle salget af en lang række produkter til eksportmarkeder i primært Europa, men også til fjernere markeder.  Fiskeindustrien i Irland omsætter for mere end 5 mia. kroner med en stærkt voksende trend. Målet er helt klart at blive en spiller på verdensmarkedet inden for fisk og skaldyr. De irske farvande passer perfekt til opdræt, da vandgennemstrømningen og vandudskiftningen ofte er meget stor i de irske bugter. Den gode vandgennemstrømning sikrer, at vandet i og omkring havbrugene bliver udskiftet, opblandet og iltet, så fiskene og skaldyrene hele tiden har gode vækstbetingelser. Gode vandforhold er en forudsætning for sunde fisk og er med til at sikre et kvalitetsprodukt.

Værdien af havbrug i Irland

Laks og ørreder fra Irland udgjorde som den største produktgruppe en salgsværdi på mere end 700 millioner kroner i 2015 med en vækst på over 50 % fra året før. Der er østersproduktion omkring hele den irske ø, især i det sydøstlige og i det nordvestlige findes de største opdrætssteder. Sammenholder man hele østersproduktionen er det den næststørste produktion af fisk og skaldyr i Irland. Frankrig er det største enkeltmarked for østers, der aftager ca. 76 % af produktionen. På tredjepladsen kommer ferskvandsdambrug med aborre og ørred. Muslinger er fortsat et nicheprodukt med en total produktion på lidt over 10.000 ton pr. år og med en vækst på 21 % fra 2014 til 2015. Selvom størstedelen af fisk og skaldyrsproduktionen sker på få varianter, kan Irland også byde på hummere, makrel, pigvar, kammuslinger og mange andre produkter. Tang er også blandt de produkter i Irland, som udover anvendelse til gødning og andre formål i industrien har fundet vej til de irske middagsborde.

Laks

Lakseprodukterne fra Irland kan deles i flere kategorier. Der findes både vildlaks samt økologiske og konventionelle opdrættede laks. Opdræt af Atlanterhavslaks begyndte i 1974 i Killary Fjord tæt på byen Galway i det vestlige Irland. Opdrætsforholdene for laks i Irland er unikke, og ca. 95 % af opdrættet er certificeret økologiske fisk. Opdræt af fisk i havbrug foregår i store, cirkulære net, der holdes flydende ved hjælp af flyderinge forankret til havbunden. Laksene er kendt for deres unikke kvalitet og fyldt med omega 3 fedtsyrer og sælges over det meste verden. Selv om Irland eksporterer størstedelen af sine fiske- og skaldyrs produkter, sælges produkterne også i stigende til hjemmemarkedet. Irerne arbejder ihærdigt på at tilbyde turisterne kulinariske oplevelser med fiskeprodukter på landets restauranter og hoteller, så turister, der besøger landet, får mulighed for at opleve landets kulinariske tilbud.

Opdræt af østers

Små østersfrø fra Frankrig lægges i poser med små masker og vendes ca. en gang om måneden i 3 – 4 år, førend de færdige østers endelig er klar til salg. I takt med, at østers vokser sig større, lægges de i større poser, hvor de kan vokse videre. Kun når der er ebbe i bugten, kan opdrætterne komme til østersposerne for at ryste poserne for at sikre, at de enkelte østers får den klassiske dråbeform fyldt med østerskød. Østers er særlig rig på protein og indeholder 5 essentielle mineraler – jod, jern, selen, kobber og zinck. Østers fra Irland har forskellig smag helt afhængig af, hvilken bugt de kommer fra.

Opdræt af blåmuslinger

Muslinger dyrket på line vokser hurtigere og har et højere kødindhold end muslinger fra havbunden, fordi der er mere føde oppe i vandet end på bunden. Muslingeopdræt er mere skånsomt mod havbunden end fiskeriet, hvor havbunden påvirkes af de bundslæbende fiskeredskaber.

Atlanterhavsruten

„Tag en rute på Irlands vestkyst, som du både kan se og opleve, men også smage“, hedder det i turistbrochuren. Besøg familievirksomheder, som opdrætter fiskene og skaldyrene, og smag de friskfangede produkter. Connemara Smokehouse (røgede lakseprodukter), Croagh Patrick Seafood (østers), Killary Fjord Shelfish (muslinger og østers) er nogle af de virksomheder, som irerne foreslår, at man besøger på turen fra fx nord for Westport over Cliffden til Galway.

 

Nøgleeksportmarkeder                Værdi 2014

Frankrig                                         € 117 million

Storbritannien                                € 65 million

Spanien                                          € 57 million

Nigeria                                           € 53 million

Italien                                             € 26 million

Kina (incl. Hong Kong)                  € 25 million

Tyskland                                        € 19 million

Rusland                                         € 19 million

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg acceptere alle cookies