Gourmet kødkvalitet fra ny gårdbutik og leverandør

af Per Aaskov Karlsen

Ladegaard Duroc er navnet på en snart 4-årig specialproduktion af 100 % renracede duroc grise i Børkop. Nu er Ladegaard Duroc blevet medlem af Danske Slagtermestre og Fødevare Danmark, der har hjulpet virksomheden med både engros godkendelse, egenkontrol og branchekoder.

Ejerne og stiftere af Ladegaard Duroc er fætrene Jens og Håkon Ladegaard Jensen, der kun er hhv. 24 og 25 år gamle. Med et ”jord til bord” koncept, hvor fætrene selv opdrætter grisene, har fætrene taget de nye muligheder til sig. - Ladegaard Duroc startede med en spirende lyst til at udfordre den klassiske måde at drive landbrug på og skabe rammerne for en hverdag, hvor vi kunne nørde detaljer og faglighed samt dyrke både dyrevelfærd og selv afsætte vores produkter. Vi ønskede, at bringe dyrene, medarbejdere, samarbejdspartnere og kunder tæt sammen og skabe en oplevelse fra jord til bord. Et sted, hvor der er fuldstændig transparens, og hvor kunderne er mere end velkomne til at komme og følge grisenes liv på marken, fortæller Håkon. Et af målene er at efterlade jorden bedre, end det vi selv har overtaget den. Der skeles til FN’s 17 verdensmål både i virksomhedens gennemgående vision samt i værdisættet.

Duroc grise i special produktion

Duroc grisen er en fantastisk griserace, som er kendt for den gode smag, gode fedtmarmorering, strukturen i kødet og den harmoniske adfærd og evne til at rode i jorden. Produktionen af Duroc grise er vokset fra 30 til 1000 grise om året, næste mål er 1500 grise om året. – Vores grise lever længere, ni måneder, fordi det er vigtigt for os, at de først slagtes, når fedtmarmoreringen og kødets kvalitet er på sit højeste, udtaler Jens Ladegaard Jensen. Den store udfordring er at få solgt hele dyret og ikke kun de produkter og udskæringer, som er mest efterspurgte. Udover en gårdbutik bliver der også plads til egen slagterafdeling med pølsemageri og opskæring. Højkvalitetsproduktet er blevet godt modtaget hos forskellige kunder, især i engrosleddet. Kundekredsen tæller alt fra Michelin restauranter, kantiner, grossister til slagterbutikker omkring i landet, som bl.a. Slagter Friis på Frederiksberg, der modtog Slagterprisen i 2020. Kundekontakten er vigtig for virksomheden, især med de professionelle kokke og slagtere. Det giver en god læring.

Udfordringer og lange arbejdsdage

At starte en specialproduktion som denne og oveni ville afsætte den direkte til forbrugeren er en kæmpe udfordring. Starten var kompleks, og der har været meget at sætte sig ind i. Fætrene er vokset op i Pjedsted mellem Vejle og Fredericia. Uddannelserne er hhv. jordbrugsteknolog og skov- og landskabsingeniør, så det lå ikke lige i kortene, at de skulle starte denne virksomhed. Ladegaard Jensen-fætrene har dog aldrig været i tvivl om, at de en dag skulle være selvstændige. Håkon og Jens varetager ved siden af studierne arbejdet med erhvervskunder og samarbejdspartnere i hverdagene, lige som de i weekenden passer grisene, sikrer en rolig afhentning til slagtning, efterser indhegning og hytterne og bruger en masse tid hos dyrene. Ladegaard Duroc holder åbent i gårdbutikken på onsdage, torsdage og fredage fra kl. 11 – 17.30. Lørdag er der åbent fra kl. 10 – 14.

Gårdbutikken og webbutikken

Med et ”jord til bord” koncept er der meget, som skal planlægges. - I gårdbutikken i Børkop har vi fået mulighed for at udvide sortimentet, så vi udover vores kobberbrune gourmetgrise også handler med  oksekød fra Vejle Ådal, specielt kødkvægracen Murray Gray og Jersey-kød. I sortimentet findes også kyllinger fra Hopballe Mølle, ænder, vildtkød, græsæg fra Bølling ved Egtved, diverse charcuteri, Arla Unikas oste og forskellige specialiteter. I webbutikken kan de velkendte udskæringer af duroc gris og de øvrige produkter naturligvis købes. Kunderne finder også måneds- og sæsonpakker. Hele sortimentet er bygget op omkring danske produkter.

Bemandingen hos Ladegaard Duroc

I hverdagen passes grisene af Mathias. I gårdbutikken møder man bl.a. Anne Grethe og Jeannet, som smilende tager imod kunder onsdag til lørdag med kaffe på kanden og tid til at finde den rette udskæring til kundernes behov og dele gode råd. Opskæringen og pølsemageri styres af Michael og Henrik og webshoppen af bl.a. Morten. Håkon og Jens hjælper til i både salg og produktion, ligesom de i weekenden passer dyrene og sikrer en rolig afhentning inden slagtning.

Se evt. mere på: www.ladegaard-duroc.dk

Kilder: Ladegaard Duroc, Ugeavisen Vejle, FødevareDanmark; Fotos: Erik Blom Jensen – FødevareDanmark

 

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies