Himmerlandskød kan snart slagte hvert tredje kreatur i Danmark

af Per Henrik Hansen

Det privatejede slagteri i Himmerland går imod strømmen og har fortsat vækst i antallet af slagtninger. Et nybyggeri og en udvidelse skal fremtidssikre kapaciteten til slagtninger og opskæring. Hvis ingen uventede forhindringer kommer i vejen, vil Himmerlandskød i 2022 indvi et helt nyt kreaturslagteri i Aalestrup mellem Viborg og Aalborg. Dermed får virksomheden kapacitet til at slagte 150.000 kreaturer om året. Det svarer til 34 procent af de cirka 440.000 danske kreaturer, der på et år må lade livet under en boltpistol, og udvidelsen konsoliderer Himmerlandskøds placering som det næststørste kreaturslagteri i Danmark, kun overgået af Danish Crown.

– Vores nuværende kapacitet er på 110.000 slagtninger om året, og den udnytter vi fuldt ud. Ved at flytte slagteriet i Aalestrup over i den nye bygning får vi både mere kapacitet og adgang til alle de internationale certificeringer, der dokumenterer fødevaresikkerhed over for kunderne, siger direktør Lars Andersen. Som eksempler nævner han certificeringerne fra IFS (International Food Standard) og BRC (British Retail Consortium).

Går imod strømmen

Behovet for at flytte fra de nuværende lokaler på Slagterivej i Aalestrup til nybyggeriet på Ndr. Ringvej i samme by er en følge af mange års vækst i virksomheden. Selv i det seneste kalenderår, hvor det totale antal kreaturslagtninger i Danmark faldt, fik Himmerlandskød flere dyr ind. Cirka halvdelen af de slagtede kreaturer går ud til kunderne som kvarte og halve kroppe. Den anden halvdel forædles til udskæringer, tern, strimler og hakket kød på virksomhedens afdelinger i Farsø og Hadsund. Huderne forarbejdes på en fabrik i Rødkærsbro, som Himmerlandskød og norske Norilia etablerede i fællesskab i foråret 2020. Derfra afsættes de til læderindustrien.

Ligesom selve slagteriet er også Himmerlandskøds faciliteter til forædling med tiden blevet for trange; så samtidig med, at der bygges nyt i Aalestrup, bliver afdelingen i Farsø udvidet med 1000 kvadratmeter til udskæring, hakning og pakning af kød til catering og detailhandel. Himmerlandskød har ingen begrænsninger på, hvem virksomheden vil sælge til. Men er en ordre på mindre end 200 kg, må kunden selv betale fragten.

Ejer gennem 20 år

Virksomhedens nuværende størrelse var ikke noget, Lars Andersen havde nogen klar forestilling om, da han som ansat direktør i år 2000 købte alle aktier i A/S Hjalmar Nielsen, som Himmerlandskød hed dengang. På det tidspunkt havde han været ansat i firmaet i 20 år, og i 17 af dem haft en mindre aktiepost. Men han vidste, at han ville gøre, hvad han kunne, for at A/S Hjalmar Nielsen kunne følge med udviklingen. Og udviklingen gik kun i én retning, mod centralisering; mod færre og større virksomheder. – Da jeg i 1975 kom i lære på det daværende Bjerringbro Andels Svineslagteri, var der 52 kreaturslagterier i Danmark. I dag er der blot fire selskaber og nogle mindre slagtehuse, fortæller den 64-årige Lars Andersen. Et af de store skridt frem for A/S Hjalmar Nielsen var etableringen af opskæringsvirksomheden Himmerlandskød som et datterselskab i Farsø i 2008. Fire år senere fulgte opkøbet af Kjellerup Eksportslagteri, og i 2016 blev Nordic Beef Hadsund en del af koncernen. I 2018 blev alle fire sammenhængende virksomheder fusioneret under navnet Himmerlandskød.

En passion at udvikle firmaet

Lars Andersen forklarer om sin motivation til at lede virksomhedens vækst: – Jeg har altid gerne villet handle og udvikle det, som jeg arbejder med. Ad åre er det blevet en passion at bringe tingene fremad. Desuden synes jeg, det er vigtigt, at der findes et privat alternativ til den store spiller på markedet. Jeg må også indrømme, at jeg er en lille smule stolt over, at vi er kommet så langt, og jeg nu kan sende stafetten videre til mine børn. De voksne børn er Christoffer og Louise Andersen, som begge er med i Himmerlandskøds direktion. De har også overtaget de fleste aktier. Dog har Lars Andersen fortsat en mindre, men bestemmende aktiepost. Trods familieejerskabet har aktieselskabet en ekstern bestyrelse, hvor hverken Lars, Christoffer eller Louise Andersen er medlem. – Det er, fordi vi vil have en professionel bestyrelse. Bestyrelsen skal ikke være nogen kaffeklub, men skal have det store overblik og kunne lægge en langsigtet strategi, forklarer han. Større beslutninger, såsom opførelse af et helt nyt slagteri, forberedes af bestyrelsen og afgøres i enighed mellem den og ejerne.

Himmerlandskød i få ord

Går i 2021 i gang med byggeri af nyt slagteri til afløsning af det nuværende i Aalestrup

• Udvider desuden forædlingsafdeling i Farsø med 1000 kvadratmeter

• Har også afdelinger i Kjellerup og Hadsund

• Slagter i år 110.000 kreaturer, svarende til en fjerdedel af alle danske kreaturslagtninger

• Omsætning 857 mio. kr. i 2019, resultat før skat 30 mio. kr. Cirka 200 ansatte.

• Halvdelen af omsætningen kommer fra forædlede produkter, den anden halvdel fra halve og kvarte slagtekroppe

• Hovedparten af halve og kvarte kroppe eksporteres.

• På hjemmemarkedet sælges til grossister, supermarkeder, catering og slagterbutikker.

• Grundlagt i Aalestrup som Hjalmar Nielsen Kreaturslagteri i 1910

• Lars Andersen ansat i 1980, aktionær fra 1983, eneejer i 2000

• Ejermæssigt er der generationsskiftet til Lars Andersens børn Christoffer og Louise Andersen

November 2020

 

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies