Ostehandler elsker at fortælle røverhistorier om sine oste

af Eivind Sønderborg Johansen

Det er fredag og klokken nærmer sig 18.00 og lukketid i Ostedelikatessen på Søborg Hovedgade. Der er fire personer på arbejde i forretningen.De har rygende travlt. Kunderne bliver ved med at vælte ind, og først ti minutter efter lukketid bliver butiksdøren låst. Men det betyder ikke, at Flemming Kaastrup, der driver Ostedelikatessen sammen med sin mor Connie Kaastrup, snart kan holde fri, for han og personalet skal have en pølse- og osteanretning til 70 personer klar til levering lørdag morgen. - Vi er nok først færdige ved 23-tiden, men det er vi vant til, for vi laver en del oste- og pølseanretninger. Foreløbig har vi leveret anretninger til 3000 mennesker i 2014, siger Flemming Kaastrup.

Kunderne skal overraskes

Ostedelikattesen sælger både pølser, traditionelle skæreoste og specialoste. - Jeg tror, vi har det bredeste udvalg af specialoste i Danmark. Vi har 250-300 forskellige oste, men antallet svinger noget fra uge til uge, fordi vi ofte skifter ud i sortimentet for at kunne overraske kunderne med nye spændende oste, som jeg holder meget af at finde i udlandet og herhjemme, fortæller Flemming Kaastrup. Flemming Kaastrups far, nu afdøde ostehandler Johannes Kaastrup, kunne også godt lide at præsentere kunderne for oste, de ikke kendte i forvejen. Han ville gerne vise dem, at specialoste er andet en brie, gorgonzola og emmentaler. Derfor oprettede han for 10 år siden en osteklub, som i dag har 120 medlemmer; mange af dem har været med lige fra starten.

Kunderne kan lide gode fortællinger om ost

- Medlemmerne af Osteklubben får månedens ostekasse med enten fire eller otte oste. Vi finder hele tiden nye oste frem og lægger en beskrivelse i kassen, hvor vi fortæller om osten. Fortællingerne er meget populære, oplyser Flemming Kaastrup, og flere af vores kunder har dem samlet i ringbind med beskrivelserne af alle ostene gennem osteklubbens 10-årige levetid. Flemming er da også god til at fortælle historier og kan lide det. Han kalder dem selv ”røverhistorier”, som han bl.a. støver op, når han finder nye oste i udlandet eller ved søgning på nettet.

 

Franske kvinders hjerteformede ost

Som eksempel på en røverhistorie fortæller han historien om den hjerteformede Neufchâtel, en håndlavet fransk ost af fra Normandiet og beslægtet med camembert: - Da tyske tropper besatte Normandiet under anden verdenskrig, begyndte nogle kvinder at fremstille Neufchâtel i en hjerteformet udgave for at tækkes de tyske soldater. Da krigen var forbi, blev kvinderne klippet skaldede for at have fraterniseret med fjenden, men osten er den dag i dag hjerteformet.

Vesterhavsost som Pacman

Flemming Kaastrup kan også lide selv at iscenesætte ostene som små billedfortællinger, f.eks. ved at skære en trekant ud af Vesterhavsosten, så den kommer til at ligne Pacman, der i computerspillet af samme navn farer rundt og spiser små oste. I Flemmings iscenesættelse er de små oste en Crottin de Chavignol, også kaldet Hestepæren på grund af dens udseende. Han har også prøvet at rulle halvdelen af et parti Hestepærer i paprika, så de kunne optræde sammen med de andre Hestepærer som henholdsvis røde og hvide brikker i et damspil.

Fra seddeltrykker til ostehandler

Det er 10 år siden, at Flemming Kaastrup begyndte at arbejde for sine forældre i Ostedelikatessen.Han er 39 år og har haft sin gang i butikken hele sit liv, men er uddannet grafisk offsettrykker. Inden han blev ostehandler, var han ansat i Nationalbankens seddeltrykkeri. - Jeg havde drømt om selv at trykke mine egne penge lige siden, jeg var barn. Den drøm gik i opfyldelse, da jeg blev ansat i seddeltrykkeriet, efter at jeg var sluppet gennem nåleøjet og blevet sikkerhedsgodkendt af PET. Det blev jeg på trods af, at jeg en enkelt gang er blevet taget for at male graffiti, siger Flemming og tilføjer: - Men i længden er der ikke den store faglige udfordring i at trykke pengesedler, så jeg kvittede jobbet til fordel for Ostedelikatessen.

Ost fra Søborg når ud i verden

Et sted i butikken er et verdenskort oversået med farvede nåle placeret. Der er nåle i stort set samtlige europæiske lande, i Grønland, Australien, Afrika og et par lande i Sydamerika. Det er lande, som Ostedelikatessens stamkunder har haft vakuumpakket ost med til, enten for selv at fortære eller for at give det til familie og venner bosat i udlandet. Flemming oplyser, at Ostedelikatessen aldrig har gjort det store nummer ud af markedsføring: - Mund til mund metoden er den måde, vi er blevet kendt på, og vi har da også rigtig mange stamkunder, som har handlet hos os i mange år. Vi skal ikke konkurrere med Netto på prisen, men ved at give en ordentlig og personlig service, fortæller Flemming Kaastrup og uddyber: -Vi har ikke forsøgt at optimere butikken efter tidens smarte designkoncepter; vi vil hellere koncentrere os om det, vi er her for, nemlig at sælge god ost.

Kort om Ostedelikatessen

Ostedelikatessen har ligget i Søborg Hovedgade siden 1933. I 1968 blev Johannes Kaastrupansat som bestyrer af forretningen, og i 1971 overtog han den. Samme år begyndte hans hustru Connie at arbejde i butikken. Sønnen Flemming Kaastrup har arbejdet i Ostedelikatessen siden 2004. I de sidste fire år har han stået for driften af forretningen sammen med sin mor, efter at Johannes Kaastrup døde 66 år gammel i november 2010. Flemming Kaastrup er medlem af bestyrelsen i Ostehandlerforeningen for Danmark.

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg acceptere alle cookies