Slagter Zangenberg afprøver nye veje for slagterfaget

af Per Henrik Hansen

Færdiglavede vegetarretter er ikke lige det første, kunderne forventer at finde i en slagterforretning. Ikke desto mindre kan kunderne i Slagter Zangenbergs butikker i Vordingborg på Sydsjælland og i Falkerslev på Falster tage for eksempel en portion vegetariske frikadeller med kartoffelsalat eller en vegetarisk lasagne med hjem; sammen med et stykke hjemmelavet rullepølse og koteletter fra fritgående grise. Siden oktober har slagtermester Bo Zangenberg udvidet sit sortiment af klassiske slagtervarer med omkring fem daglige tilbud til den voksende del af befolkningen, der enten slet ikke spiser kød, eller bare gerne vil skære ned på kødforbruget. - I TV, på Facebook og i andre medier bliver der jo snakket en masse om, at vi skal spise mindre kød. Så jeg tænkte, at hvis vi ikke længere kan sælge så meget kød til folk, så må vi jo sælge noget andet til dem, siger Bo Zangenberg om de nye varer i butikken. Indtil videre har forsøget med vegetarretter dog ikke været den store succes. - Men nu prøver vi det i hvert fald det her år ud. Så må vi se, om det er noget vi skal fortsætte med, lyder Bo Zangenbergs overvejelser.

Slagterne skal op på beatet

Vegetarretterne er langt fra det eneste nye tiltag, han og medarbejderne prøver af. - Vi vil gerne prøve nogle nye ting i forretningen. Slagterfaget har i mange år tænkt meget traditionelt, men vi er nødt til at være oppe på beatet, hvis vi også vil være her om 10 år, mener Bo Zangenberg. Et anden ny vej frem til kundernes hjerter og maver er en stor satsen på kød fra fritgående dyr. Omkring 80 procent af det svinekød, der sælges i Zangenbergs butikker, kommer fra en gård nær Nakskov, der opdrætter Lollandsgrisen. Alle Lollandsgrise går på friland, fra de bliver født i en hytte ude på marken, og til de nogle måneder senere får deres livs første og sidste køretur til Nykøbing F. Slagtehus.

Kreaturer plejer naturen

Ligeledes kommer omkring 80 procent af Zangenbergs oksekød fra Galloway kvæg, der året rundt afgræsser et stort naturområde på Knudshoved Odde vest for Vordingborg. Zangenberg er eneforhandler af kreaturerne fra besætningen, der ejes af Rosenfeldt Gods. Årligt køber han 35 -40 levende dyr af godset og får dem slagtet på slagtehuset i Nykøbing Falster. Tidligere har Zangenberg haft en webshop, som han efter en pause nu vil genåbne. Så vil også kunder uden for Vordingborgs og Falkerslevs nærmeste opland kunne få glæde af Lollandsgrisen og oksekødet fra Knudshoved Odde. - Jeg tænker, at der er et kæmpe potentiale for lokalt kød fra fritgående dyr, der har græsset på naturarealer, siger han om mulighederne.

Underviser skolebørn

Skolebørnene på Idestrup Privatskole på Falster nyder også godt af Bo Zangenbergs lyst til at være mere end en helt traditionel slagter. De seneste tre år har han været tilknyttet skolen som underviser i madkundskab for 6. klasse fra januar til juni. Udover at undervise børnene i madlavning og hygiejne viser han dem også, hvordan man parterer en halv gris. Og ved skoleårets afslutning får eleverne til opgave at lave en menu med tre retter til en middag for forældre og søskende. - De laver mad til 80 mennesker, og det er helt vildt. De her børn i 6. klasse har aldrig været så pressede før, men de klarer det. De bestemmer også helt selv, hvad de vil lave; bare det ikke er noget med hummer, oksemørbrad eller andet i den prisklasse, fortæller Bo Zangenberg.

Professionelle videoer

På forretningens hjemmeside www.slagterzangenberg.dk ligger en video, hvor børnene i Idestrup er med til at partere den halve gris. Samme sted er der også en lang række andre videoer af to - tre minutters varighed, alle produceret af en professionel fotograf og flittigt delt på Facebook. Nogle af dem viser, hvordan de fritgående dyr lever, nogle giver kunderne instruktion i den rette behandling af bøffer, stege og så videre. Der er også videoer om, hvad Zangenberg tilbyder af mad ud af huset og inspiration til festmiddage. Netop mad ud af huset er en af Bo Zangenbergs succeser og årsag til, at han i efteråret 2018 har udvidet med butikken i Falkerslev. Indtil da havde han kun butikken i Vordingborg; dér der var forholdene blevet for trange. - I Falkerslev har vi fået kølerum som er tre - fire gange større end dem i Vordingborg, og vi har fået omkring 200 kvadratmeter produktionslokale. Så nu har vi den plads, vi har brug for, lyder det fra Vordingborgs eksperimenterende slagtermester.

Bo Zangenberg

• Født i 1973 på Falster

• Svendebrev i 1992 efter læretid hos Lindholmslagteren og Føtex, Nykøbing F.

• Overtog i 2016 den tidligere Slagter Beiers butik i Vordingborg.

• Udvidede i 2018 med produktion og butik i Falkerslev.

• Hustru Lene Zangenberg leder køkkenet i Falkerslev.

• Har i alt 10 ansatte, nogle af dem på deltid.

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies