Stort ønske til ændringer i slagteruddannelse

af Torben Svane Christensen

Slagterfagets Fællesudvalg vil have ændret uddannelsen, så lærlinge fremover kan få et uddannelsesforløb, der er langt mere baseret på enkelte arbejdsopgaver i forskellige moduler. - Det er nødvendigt, hvis vi skal have flere ind i faget, siger Leif Wilson Laustsen, formand for Slagterfagets Fællesudvalg.

I dag bliver slagterlærlinge uddannet i de samme ting, uanset om de er ansat hos en selvstændig slagtermester, i et varehus eller et helt tredje sted. Men det ville give god mening, hvis lærlingene i højere grad kunne specialisere sig og vælge moduler, der i højere grad var målrettet helt specifikke arbejdsopgaver ude i branchen, mener Leif Wilson Laustsen, formand for Slagterfagets Fællesudvalg, der sammen med udvalgets medlemmer har ønsker til, hvordan man nytænker sammensætningen af uddannelsen. - Der har længe været en forældet holdning til, hvordan vi uddanner. Vi har diskuteret det i 20 år. De unge vil gerne specialisere sig. Derfor håber vi at kunne præsentere en ny uddannelse, hvor lærlingen hos en slagtermester eksempelvis lærer at lave pølser, buffet, menuer til nytår og andre fester samt krogmodnede bøffer, og hvor lærlingen i en delikatesseafdeling får mulighed for at koncentrere sig om at blive dygtig til tapas eller smørrebrød, og at den tilgang til faget bliver understøttet i undervisningen på skolerne, siger formanden.

En udvandet uddannelse

Leif Wilson Laustsen mener, at uddannelsen, som den ser ud i dag, mangler saft og kraft, og at det faglige fokus er fraværende. - I DSM har vi længe efterlyst at gøre vores uddannelser mere fag-faglige. Vi ser, at uddannelsen fjerner sig mere og mere fra virkeligheden ude i slagterbutikkerne. Lærlingene får ingen undervisning i for eksempel pølsemageri og udskæring. Uddannelsen skal efterkomme breddens ønsker, og det har gjort, at uddannelsen er blevet mere og mere udvandet, siger han. Formanden har lagt pres på det faglige udvalg og efterlyst handling, og nu ser det ud til, at der sker noget. - Der er blevet lyttet, men det er også nødvendigt. Vi ser jo et stort frafald i branchen og manglende tilgang til uddannelsen, fastslår han.

I konkurrence med kokkefaget

Den nye uddannelse er tænkt som en basisuddannelse, hvor man så kan vælge at specialisere sig og få kompetencer inden for at bestemt felt. - Vi er i konkurrence med kokkefaget, men jeg mener, at den mad vi laver, som for eksempel tapas, fuldt ud matcher det, kokkene står og laver på de fleste restauranter, siger han. I forhold til en ny uddannelse er det også vigtigt, at uddannelsesinstitutionerne er indstillet på det. - Vi har et godt tæt samarbejde med erhvervsskolerne, og de er meget ”hooked” på at flere elever ind. Der er selvfølgelig noget logistik i det her, og hvis et modul ikke får ansøgere, må vi jo i fællesskab tage det op med skolerne, siger han.

Skabe flere selvstændige slagtere

Ved at give uddannelsen et nyt image skulle der også, ifølge formanden, komme flere lærlinge med lyst til at prøve kræfter med deres egen slagterbutik. - Det er da mit håb, at det vil betyde flere uddannede, som kunne tænke sig at overtage de gode butikker. For man kan jo godt få et fantastisk liv og tjene gode penge som selvstændig slagter, fastslår Leif Wilson Laustsen.

Elever med høje karakterer

Formanden mener, at et løft i forhold til slagteruddannelsen også vil løfte respekten hos de unge uddannelsessøgende. - Som det er nu, kan alle jo tage uddannelsen - det er ikke svært. Hvis vi fortsætter sådan her, så bliver vi en taber-branche. Det kunne være fedt at få nogle elever, der virkelig har lyst til faget. Måske tiltrække nogle helt andre elever med højere karakterer, der kan gøre en forskel ude i butikkerne og udvikle dem, siger han.

Bevare arbejdspladser

Men inden de nye ideer kan blive til virkelighed, kræver det en ny uddannelsesaftale, og det kan have lange udsigter. - Det tager et år, hvis vores ønsker går igennem, så vi kan først gennemføre de nye tiltag i 2019. Det er jeg da lidt træt af, men det er sådan, det foregår. Vi må håbe på, at politikerne godtager vores forslag. Det handler jo også om arbejdspladser, og jeg mener, at der er en fremtid for selvstændige slagterbutikker, understreger Leif Wilson Laustsen, formand for Slagterfagets Fællesudvalg.

 

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies