Succes med slagteri kræver mere plads

af Torben Svane Christensen

Danepork A/S har gang i forretningen med voksende overskud på bundlinjen og har udvidet slagteriet til 16.000 kvadratmeter. Med de nye faciliteter, er det muligt at slagte 24.500 grise om ugen. DanePork A/S har haft så meget gang i slagtningen af grise, at slagteriets overskud i det seneste regnskabsår steg fra 33 millioner kroner året før til næsten 58 millioner kroner. Egenkapitalen er vokset fra 127,3 millioner kroner til 163 millioner kroner. Så der er råd til udvidelser.

Med det nye slagteri kan DanePork skrue op for antallet af slagtninger, og hvor der før blev slagtet 1.800 grise om dagen, er det nu muligt at slagte 4.100 dagligt. På grunden i Randbøll er der bygget et helt nyt slagteri med blandt andet modtagelse af grise, fire robotter på slagtelinjen og tarmhus. Der er også bygget et kølerum på 2500 kvadratmeter, og vaskerummet er blevet udvidet med 500 kvadratmeter. – Når vi udvider, så kommer der flaskehalse andre steder. Vi er ved at søge om en ny lokalplan for området, så vi kan udvide yderligere. Jeg håber, det bliver til april. Men sådan noget kan jo tage lang tid. Når vi gerne vil udvide, så er det for at kunne lave en opskalering af det, vi allerede gør så godt – at slagte grise, siger Leo Grønvall, direktør, DanePork. Der er også kommet en vaskehal til lastbiler, et regnvandsbassin og flere parkeringspladser til de mange ansatte.

Det kan være hårdt at arbejde på et slagteri, så hvis DanePork fortsat skal kunne tiltrække nye ansatte, er det vigtigt med et godt arbejdsmiljø, blandt andet med hjælp fra en øget grad af automatisering. – Det er klart, at når vi udvider produktionen med 60 procent, så giver det et øget behov for antallet af ansættelser. Vi har et højt automatiseret pakkeri, men vi laver jo et produkt, hvor kvaliteten skal tjekkes, så det kræver, at der er dygtige medarbejdere til at klare dette, siger Leo Grønvall, der oplyser, at der er blandt andet er 20 kvinder ansat på slagteriet, og at man gerne vil ansætte flere. – Vi har brugt mange penge på at lave ergonomiske arbejdspladser, så arbejdsopgaverne på slagteriet ikke kræver store muskler. Vi ansætter både danske, syriske og østeuropæiske medarbejdere.

Vi vil gerne tiltrække de bedste ansatte, og vi har ofret penge på en god kantine og ordentlige personaleforhold, fortæller direktøren. Der er i øjeblikket over 260 ansatte på DanePork, og firmaet rekrutterer blandt andet gennem Jobcentret i Vejle. De nye medarbejdere kommer på kursus, hvor de lærer at skære og udbene. Der er ansat tolke, så kommunikationen blandt de forskellige nationaliteter glider nemt. Skal man kigge efter udfordringer handler det som hos mange andre virksomheder om skyhøje regninger på el og varme. – Ja, vi oplever også de høje energipriser, men vi har gjort meget for at kunne genanvende meget af den energi, vi bruger, og vi er faktisk oppe på at genanvende hele 80 procent, fortæller han.

Lave priser på svinekød

En anden udfordring, der kan komme til at ramme DanePork, der er afhængig af, at deres leverandører, landmændene, kan få nogle ordentlige priser for de grise, de opdrætter, er den nedadgående spiral på svinekødspriserne. – Vi har aftaler med landmændene om at tage hele deres produktion. Det er jo ret katastrofalt, når priserne er så lave, og det påvirker os den vej rundt, at når vores leverandører ikke kan tjene penge, så kommer det måske også til at ramme os. Men de faldende priser er jo et tegn på, at meget stadig er lukket ned på grund af Corona. Så afventer indkøberne også og køber lidt kort ind, siger han. Det er ikke kun danske kunder, der køber slagtede grise hos DanePork.

Mindre eksportandel

Leo Grønvall oplyser, at DanePork vil skære ned på deres eksportandel i nogle lande og levere til nærmarkederne. – Vi vil nedbringe vores andele på det italienske marked og i de baltiske lande. Det handler blandt andet om, at vi gerne vil udbene de varer, som vi sælger. Vi er hjemmemarkedsorienterede, og det er vores primære marked, fastslår han. Der er ikke lavet om på slagteprocesserne i det nye slagteri. – Vi har holdt fast i den kvalitet, som vi havde i det gamle slagteri. Vi ved, hvad kunderne vil have, og det fortsætter vi med. Også når vi slagter 24.500 grise om ugen, siger direktøren for DanePork, Leo Grønvall.

DanePork

 - oprindelig Slagtergården St. Lihme A/S - er et selvstændigt, privatejet slagteri, der ligger midt mellem Vejle og Billund i den lille by Randbøll

• Slagteriet blev grundlagt af Leo Grønvalls forældre i 1989. Leo Grønvall kom ind med en lille ejerandel i 1992.

• I 2002 overtog han slagteriet og blev direktør. Han ejer nu 95 procent, og en salgschef har de

sidste fem procent.

• Slagteriet blev EU-godkendt i 1996, og i år 2001 blev slagteriet godkendt til eksport til USA og Japan.

• I 2011 skiftede virksomheden navn fra Slagtergården St. Lihme A/S til DanePork A/S.

• Der er gennem de sidste 5 år investeret over 500 millioner kroner i nye produktionsfaciliteter.

• DanePork beskæftiger i dag over 260 medarbejdere.

• Slagteriet slagter mellem 3,5 og 4 procent af alle grise i Danmark.

• DanePork leverer direkte til slagteren på alle hverdage.

Februar 2022

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies