15 guldmedaljer

af Per Aaskov Karlsen

Det lyder vildt, når man opnår 15 guldmedaljer ved en international fagkonkurrence, og det er da også en stor bedrift for Pølsemageriet i Silkeborg, der i februar havde valgt at deltage med i alt 15 produkter i en fagkonkurrence i Holland.

Konkurrencen, som betegnes som de uofficielle europamesterskaber i pølsemageri, tiltrækker virksomheder fra flere steder i Europa. De tre dominerende lande er dog Tyskland, Holland og Belgien. Fra Danmark deltog 2 virksomheder i år, den ene var Pølsemageriet i Silkeborg ved Brian Flink Pedersen, og den anden var Højer Pølser. Når der kun er 2 deltagere fra et land, bliver der ikke delt pokaler ud for det nationale mesterskab, så i år var der ingen dansk mester. Pølsemageriet har de 3 tidligere gange, virksomheden har deltaget, vundet det nationale mesterskab for danske deltagere.

749 points ud af 750 mulige

For at deltage i det internationale mesterskab, skal den enkelte virksomhed indsende produkter i minimum 5 kategorier ud af de i alt 9 kategorier. Der skal dog minimum indsendes 2produkter i hver kategori, så i alt minimum 10 produkter. I år havde Pølsemageriet valgt at indsende 15 produkter, som samlet fik 749 points. Alle 15 produkter fik maksimum points bortset fra et produkt, som opnåede 49 points. Gennemsnittet af de bedømte produkter blev derfor 49,93 points, hvilket var et højere gennemsnit end, hvad europamesteren opnåede i 2022. I år rakte 49,93 points til en 2. plads, så det var et meget tæt løb.

– Det er det største, vi hidtil har vundet. Mere end 700 produkter er blevet bedømt, udtaler en henrykt Brian Flink Pedersen til Fødevaremagasinet, og forsætter: – Det er vilde følelser, der går gennem en, når man oplever et gennemsnit, som er højere end sidste års vinder, og opdager, at vi har opnået en 2. plads blandt så mange deltagere. Et øjeblik føler man, at førstepladsen er tabt, smiler han videre. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg går efter at opnå 50 points på alle indsendte produkter. Sidste år blev Pølsemageriet samlet nr. 5 i det europæiske felt, og i år rakte det til 2. plads.

– Det er en dejlig, bred konkurrence, hvor man kan deltage med mange forskellige produkter. Kategorierne er bl.a. spegepølser, smørbar rå pølser, røgede produkter, grillpølser og færdigretter. I gruppen af færdigretter indgår bl.a. supper og salater, fortæller Brian Flink Pedersen.

Fagkonkurrencen er domineret af tyske deltagere. I top 19 var der i år således 17 tyske, 1 østrigsk og én dansk virksomhed (Pølsemageriet).

Væsentlige detaljer for konkurrencen

Det var 4. gang, at Pølsemageriet deltog i fagkonkurrencen Confrérie i Holland, som blev afholdt for 42. gang. – Spegepølserne skal fx generelt modne lidt længere og blive lidt hårdere, end vores danske kunder ønsker dem. Vi deltog også et år med leverpostej, som mistede points på konsistensen, da den ikke var skærefast, griner Brian Flink Pedersen, og fortsætter: – chillipølser må heller ikke være for stærke, så opnår de heller ikke maksimumpoints. Det er noget, man erfarer efter at have deltaget nogle gange.

Processen

For at deltage i denne internationale konkurrence i Holland skal man planlægge det i god tid. – Allerede i august begynder de indledende øvelser for at kunne have produkterne klar til indsendelse i januar. Fra 1. oktober kan man tilmelde sig med de forskellige produkter, som man ønsker at deltage med. Deltagere får en nøjagtig tidsplan for deltagelsen, vurdering og præmieoverrækkelse. Det plejer at være i sidste weekend i januar eller første weekend i februar, at produkterne bliver bedømt. Herefter går der en uge, hvor evt. ændringer kan blive foretaget. Allerede søndag fik vi resultaterne af bedømmelserne, men deltagerne må vente til marts med at modtage diplomer og pokaler, slutter Brian Flink Pedersen.

Øvrige anerkendelser

Pølsemageriet har udover deltagelse i de uofficielle europamesterskaber opnået flotte resultater i forbindelse med andre fagkonkurrencer. Fx opnåede Pølsemageriet 4 guld-, 15 sølv- og 2 bronzemedaljer for produkter ved fagkonkurrencen afholdt af Danske Slagtermestre i oktober 2021. På IFFA messen i Tyskland vandt PølseMageriet kategorien med pølser ved at opnå 26 guldmedaljer. Danmarks bedste frikadelle i marts 2022 og Danmarks bedste hotdog igennem flere år fra 2013-17.

 

FVM, april 2023

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies