Kvalitative fagbedømmelser og konkurrencer

af Per Aaskov Karlsen

Som fødevareproducent som fx forædlingsvirksomhed inden for kødområdet er der flere muligheder for at få bedømt produkternes faglige niveau. I Danmark sker det via fagkonkurrencer i regi af bl.a. Danske slagtermestre, men man kan også opnå international anerkendelse ved at deltage med produkter, ofte i forbindelse med forskellige fødevaremesser i Europa. Ved deltagelse i forskellige fagbedømmelser får den enkelte virksomhed mulighed for at modtage konstruktiv faglig kritik for sine produkter, men også anerkendelse og muligheder for at markedsføre anerkendelsen over for sine kunder. I det følgende vil nogle af de muligheder, man har som fødevareproducent for at få sine produkter bedømt, blive beskrevet.

Foodexpo, Herning

I forbindelse med fødevaremessen Foodexpo, der afholdes hvert andet år, kan medlemmer af Danske Slagtermestre (DSM) samt Danmarks Fiskehandlere og Ostehandlerforeningen for Danmark og også Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) få udvalgte produkter bedømt. De senere år, har der dog været tale om forbrugernes dom, der afsiges på Foodexpo, for DSMs vedkommende efter afholdelse af faglige bedømmelser i regi af DSM. Her er det klassiske slagtervarer, der kan sendes til fagbedømmelse. Næste fagbedømmelse indeholder produkterne leverpostej, grillpølser, spegepølser og frikadeller. Næste Foodexpo messe afholdes den 17.-19. marts 2024 (www.foodexpo.dk).

SÜFFA, Stuttgart, Tyskland

SÜFFA er en specifik fagmesse for slagterne og kødforædlingsvirksomheder i Tyskland og dets nabolande. Messen er et populært mødested for kødindustrien. Messen er en kombination af udstilling, trendfora og markedstendenser. På SÜFFA uddeles bl.a. en innovationspris, og der afholdes flere forskellige fagkonkurrencer. Fagkonkurrencerne i forbindelse med SÜFFA er arrangeret af «Landesinnungsverband für das Fleischerhandwerk in Baden-Württemberg”, som er den regionale slagterorganisation i Baden-Württemberg under Deutscher Fleischer-Verband. Mere information kan fås hos Christiane Unger via info@flischerbw.de  Næste SÜFFA messe afholdes i dagene 21.-23. oktober 2023.

IFFA, Frankfurt Am Main, Tyskland

I forbindelse med IFFA messen, som afholdes hvert tredje år, kan man få sine produkter fagligt bedømt. Der er tale om bedømmelse af en international ekspertjury arrangeret af Deutscher Fleischer-Verband bestående af slagtermestre, videnskabsmænd, dyrlæger og andre specialister. Ved senest bedømmelse drejede det sig om omkring 3000 produkter fra 20 forskellige lande verden over. Produktkategorierne var pølser, skinker og convenience-produkter. Afhængig af hvor mange points det enkelte produkt får, kan produktet opnå guld-, sølv- eller bronzemedaljer og certifikater. I forbindelse med fagbedømmelsen får deltagerne også deres testskemaer som feedback på kvaliteten af deres produkter og mulige forslag til forbedringer. Der åbnes for ansøgninger i begyndelsen af 2025. Ansøgningsskemaer og mere information om konkurrencerne vil blive lagt ud der senere på denne side: https://www.fleischerhandwerk.de/veranstaltungen/iffa/wettbewerbe.html

World Cheese Awards

Senere i år afholdes World Cheese Awards 2023, hvor forskellige oste kan blive bedømt. Det bliver fredag den 27. oktober 2023 i Tronhjem i Norge. Arrangementet er et globalt osteevent, som bringer mejerister, osteproducenter, detailhandlere, indkøbere og andre osteentusiaster sammen, hvor mere end 4000 forskellige oste fra mere end 40 forskellige lande bedømmes. Der åbnes op for deltagelse i løbet af sommeren med deadline i begyndelsen af sensommer. Det er Guild of Fine Food i Storbritannien, som arrangerer dette event, og forespørgsler om konkurrencen World Cheese Awards kan rettes til: worldcheese@gff.co.uk

World Steak Challenge

Hvem vinder konkurrencen om den bedste steak i verden her i 2023? Der bliver åbnet for tilmeldinger til årets konkurrence her i maj måned. Det forventes, at der i lighed med tidligere år, vil være deltagelse af mere end 400 bøffer fra 25 forskellige lande. Man kan deltage med forskellige udskæringer, og der uddeles gives både bronze-, sølv- og guldmedaljer. Professionelle kokke, slagtere og madentusiaster bedømmer produkterne på smag, mørhed og udseende. Sidste års konkurrence blev afholdt i Dublin. Den irske landbrugsorganisation Board Bia, er officiel partner og vært for konkurrencen. Praktiske informationer om deltagelse fås ved kontakt til Rebecca George Rebecca.George@wrbm.com +44 (0) 1293 610 422. Se evt. mere på: https://worldsteakchallenge.com

Confrérie des Chevaliers

I Holland afvikles hvert år en international fagkonkurrence kaldet Confrérie des Chevaliers. Processen begynder allerede i oktober og slutter i marts det følgende år. I alt kan deltagere deltage i 10 forskellige produktkategorier. Virksomheder kan tilmelde sig på http://confrerie.nl/aanmelden/ Confrérie (som står for broderskab) kommer oprindeligt fra den lille, malerisk, franske landsby Jargeau beliggende ved bredden af Loire. Denne landsby er blev meget berømt på grund af en pølse kaldet ”Andouille”. En andouille er en typisk fransk pølse. I 1981 blev der oprettet en hollandsk udgave af det franske broderskab. Denne hollandske afdeling begyndte herefter at organisere professionelle konkurrencer for slagtere, som har tilføjet flere og flere produkter såsom oksespegepølser, leverpølser, grillpølser og kogte eller tørrede skinker, så der i alt nu er 9 produktkategorier. Sammenslutningen har nu 4500 medlemmer fra hele verden.

Kilder: FødevareDanmark, Danske Slagtermestre, Deutscher Fleischer-Verband, IFFA, Guild of Fine Food, World Steak Challenge, Confrérie des Chevalier

FVM, april 2023

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies