Aarhus havde besøg af miljø- og fødevareministeren
af Per Aaskov KarlsenMiljø- og fødevareminister Jakob Ellemann- Jensen havde torsdag den 10. januar taget imod en invitation fra FødevareDanmark til en dialog og møde hos Slagter-Riget og Havnens Fiskehus i Aarhus. Der var lagt op til et uformelt møde, hvor løst og fast kunne drøftes. Emnerne var mange - lige fra det seneste fødevareforlig, udfordringen med kravet om 2 graders opbevaring af fisk, Fødevarestyrelsens kontroller, sociale medier, veganerdiskussionen og mange andre aktuelle emner.
Sundhed og mad i medierne
Et af de aktuelle og tilbagevendende emner i medierne er forbrugernes madvaner. Veganerdebatten var naturligvis også genstand for debat. Slagtermestrene Bjarke Jensen og Mark Purkær mente begge, at debatten om mad og veganere blot gjorde mulighederne for specialforretningerne som Slagter-Riget større. – Vi tilbyder naturligvis veganerretter, og forbrugerbevidstheden om fødevarernes og måske især køds klimapåvirkning gør, at forbrugerne bliver mere bevidste om deres valg og i nogle tilfælde vælger den gode kvalitet frem for volumenproduktet. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen kommenterede med et glimt i øjet bl.a. på begrebet en flexitar: - Er det ikke bare en forbruger, som spiser varieret?
Fra Hjørring til Haderslev
Anders Andreasen fra Havnens Fiskehus begyndte i fiskebutikken som medhjælper, mens han gik på gymnasiet, så det var et rent tilfælde, at han sammen med sin bror Kristian i dag er fiskehandler og indehaver af den veldrevne fiskeforretning i Aarhus. I dag er kun 15-20 % detailsalg i den flotte og charmerende fiskeforretning på havnen i Aarhus. Omsætningen til restauranter, storkøkkener, supermarkeder og grossister har været stigende igennem årene og udgør nu mere end 80 % af virksomhedens omsætning. Virksomhedens fiskebiler kommer helt til Hjørring i nord og til Haderslev
i syd. Forretningen har i dag ca. 25 ansatte. – Nytårssalget var helt exceptionelt i år. Vi solgte rigtig mange østers og andre eksklusive fiskeprodukter, udtaler Anders Andreasen. – Byudviklingen er enorm her i Aarhus i disse år, fortæller han til Fødevaremagasinet. Vi søgte i 2014 om at udvide vores virksomhed med bl.a. en etage mere og en udvidelse af køkkenet. Bygningen er fredet, så det kræver tilladelse og omtanke at udvide. Det forventer vi, at vi får gennemført i slutningen af 2019. Problematikken om at holde fiskeprodukterne under 2 grader både i fiskebilerne og i butikken, fx i sommeren 2018, som jo var ekstremt varm, blev drøftet med Ministeren, som var lydhør over for problematikken. Et af problemerne er, at overiser man fisken, kan man ødelægge den. Dette gælder fx i sær friskfangede muslinger, men også andre fiskeprodukter.