Anden generations pølsemager med sans for godt håndværk
af Rikke HolmHos Lejre Mikropølsemageri producerer Henrik Rasmussen årligt 20 tons pølser i høj kvalitet, på friske råvarer og i tæt samarbejde med lokale producenter. Selv er han anden generations pølsemager med sans for håndværket og en tradition for at tænkte innovativt. Da Henrik Rasmussen i 2016 startede Lejre Mikropølsemageri, skete det som en konsekvens af, at de 50 år gamle familieopskrifter, han havde lagt ud til sine producenter, aldrig fik den ensartede, høje kvalitet, han ønskede i sin grill-virksomhed, Dansk Grill og Catering: - Oprindelig var ideen med Lejre Mikropølsemageri, at vi udelukkende skulle producere pølser til brug i vores grill-catering, men efterhånden som vi fik flere og flere forespørgsler fra folk, der ønskede at få produceret spege- og grillpølser, besluttede vi os for at udvide konceptet, så vi i dag også er ordreproducerende, forklarer Henrik Rasmussen. Selv er han anden generations pølsemager og har stået i lære hos sin far, som var pølsemager i Kødbyen.
Kvalitet og en snæver fejlmargin
På de knap 2 år, Lejre Mikropølsemageri har eksisteret, har Henrik Rasmussen ikke bare formået at fordoble produktionen. Han har samtidig skabt fundamentet for yderligere vækst. - En succes, der forklares med forståelse for håndværket, et moderne produktionsapparat og et vedvarende fokus på kvalitet: - Vi har fokus på fremgangsmåden og de gode råvarer, forklarer Henrik Rasmussen: - Vores ansatte er faguddannede, og vi har bogstavelig talt fingrene nede i farsen i hver eneste produktion, så vores pølser opnår en ensartet kvalitet. Mange af vores opskrifter har været i familiens eje i mere end 50 år og hviler derfor på gamle produktionsprincipper. De høje krav til kvalitet og ensartethed levner ikke plads til større smagsudsving. Derfor donerer Lejre Mikropølsemageri med mellemrum fejlproduktioner til velgørenhed. For nylig betød fx en forkert krydderiblanding fra en leverandør, at Kirkens Korshær fik 800 ostepølser leveret til døren.
Elg, bison og linguica
Lejre Mikropølsemageri er bl.a. godkendt til at modtage vildt fra jægere og er for nylig blevet ordreproducerende inden for økologi. Erfaring og knowhow bruges i praksis til alt fra produktion af traditionelle grill- og brunchpølser til elg-pølser, krydrede linguica pølser *) og bisonpølser produceret i samarbejde med lokale farme. Navnet mikropølsemageri henviser dels til virksomhedens størrelse og det faktum, at der samarbejdes tæt med lokale landmænd og slagterier. Dels til den begrænsede køle- og frostkapacitet, der betyder, at mikropølsemageriet udelukkende producerer, hvad der skal afsættes inden for kort tid. Årligt drejer det sig pt. om ca. 20 tons spegepølser, grillpølser, bacon og røgvarer. Størstedelen heraf bliver brugt i grillvirksomheden, mens ca. 1/3 af produktionen er ordrer lagt af lokale cafeer, restauranter, detailbutikker samt private kunder. Som nyt medlem i SMV Fødevarer er fokus i første omgang på chancen for at udbygge netværket for Henrik Rasmussen. Dernæst er muligheden for at få rådgivning, såfremt virksomheden støder ind i administrative eller juridiske udfordringer, en attraktiv del af medlemskabet.
*) En stærkt krydret portugisisk pølse smagt til med hvidløg og løg (red.)