Bake-off i takt med tidevandet
af Rikke HolmI mere end 100 år har Vadehavsbageriet bagt i takt med tidevandets puls. Ligesom det tager 12-14 timer for flod at blive til ebbe og flod igen, tager det 12-14 timer at koldhæve et tidevandsbrød i fuldtids bake-off bageriet, hvor Leif og Jytte Kruse siden 1990 har stået for virksomhedens udvikling og salg. Vadehavsbageriet ved Ribe er i dag et industribageri, der producerer højkvalitets bake-off til detailkæder som Nemlig.com, Salling Group, Reitan Distribution og Spar. Herudover leveres bake-off til en række tankstationer, cateringvirksomheder og slagtermestre, der anvender brødene til tapasplatter. For nylig er også et par udenlandske detailforretninger føjet til kundelisten. Bl.a. et islandsk bageri samt et bageri ved Stavanger, der forhandler Vadehavsbrød i sine fire butikker. Sortimentet består bl.a. af kernerugbrød, specialbrød, burgerboller, flutes, fuldkornssamt økologisk og glutenfrit brød. - For en stor dels vedkommende er brødene langtidshævet og bagt på surdej, der stammer fra bageriets originale, 100 år gamle dej. Konceptet bygger på convenience: Det skal være nemt for forbrugeren at servere langtidshævet kvalitetsbrød fra ovnen: - Vores bake-off adskiller sig fra andre producenters ved at være langtidshævet brød på frost, som forbrugeren kan opbevare på køl i op til fem dage, færdigbage, når det er belejligt, for herefter at kunne servere et sprødt brød i en kvalitet, der modsvarer den dygtigste håndværksbagers. Brødet er 90 % færdigbagt fra vores bageri. Det leveres og bages i en brødpose. Hermed sker en minimal afdampning samtidig med, at brødet ikke sviner ovnen. Konceptet er vi, så vidt jeg ved, den eneste leverandør, der kan tilbyde. At vi som en lille producent kan komme med noget, de store ikke tilbyder, er vi selvfølgelig stolte af, fortæller Leif Kruse.
Fra landsby- til industribager
Da Jytte og Leif Kruse overtog familievirksomheden Vadehavsbageriet i 1990, var bageriet et traditionelt landsbybageri med gadesalg. I 1995 udvidede parret - som nogle af de første i Danmark - produktionen med bake-off: – Vi kunne se muligheder i at dreje vores koncept i retning af bake-off, fortæller Leif Kruse. - Udviklingen er sket i etaper: I en periode kørte vi med tre varebiler til 130 forskellige butikker og plejehjem. I 1999 lukkede vi bageriudsalget for udelukkende at producere bake-off. Bageriet har i dag ti medarbejdere samt to freelancere tilknyttet, der hjælper med regnskab og markedsføring på Facebook.
Individuelle kundeløsninger
For Jytte og Leif Kruse er udviklingen af nye brødkoncepter en central del af virksomheden. Kunderne kan sammensætte deres individuelle sortiment af Vadehavsbrød ud fra basissortimentet evt. kombineret med specialudviklede brød bagt netop til deres virksomhed. – Næsten alt er muligt, så længe det kan gøres inden for de kvalitetsmål, parret arbejder efter: - Vi har gennem alle årene været opmærksomme på ikke at gå på kompromis med vores kvalitet, uddyber Leif Kruse. - Det betyder, at vi nogle gange må opgive et produkt, vi har arbejdet på, fordi det ikke lever op til vores ambitioner. For os handler det om at være tro mod os selv. Derfor har vi fx heller ikke sælgere ansat. I stedet står Jytte og jeg selv for det opsøgende salg, og heldigvis henvender mange kunder sig på eget initiativ, understreger han. Vadehavsbageriets nyeste brødkoncepter forventes at være tilgængelige i detailforretningerne i slutningen af april. Hos Netto drejer det sig bl.a. om Oldemorsbrød, som er en nyfortolkning af en gammel opskrift på langtidshævet brød bagt på surdej, samt Emmerbrød. Som noget helt nyt er brødene på 400 gram mod tidligere 800 gram. Det sker for at minimere madspild, afrunder Leif Kruse.
April, 2019