Branchens dygtigste skal hyldes
af Per Aaskov KarlsenFødevarebranchens dygtigste fagfolk skal hyldes, og siden 2. marts har det været muligt at indstille sine favoritter til Fødevarepriserne 2021. Landbrug & Fødevarer kårer igen i år Danmarks dygtigste fagfolk fra madverdenen, når Slagterprisen, Mejeriprisen, Frugt- og grøntprisen, Kantineprisen og Køkkenprisen uddeles. Priserne hylder de madprofessionelle, der gør en enorm indsats for at højne niveauet i fødevarebranchen.
Hvem kan indstilles?
Landbrug & Fødevarer leder efter kandidater, der går den ekstra mil i de gode fødevarers tjeneste. Madprofessionelle, der sætter en ære i at udføre godt madhåndværk, og som har et sortiment, der både udfordrer og er tilpasset målgruppen. Så hvis du kender et køkken, der hver dag laver mad til rigtig mange, kan de indstilles til Kantineprisen eller Køkkenprisen. Landets bedste butikker kan indstilles til at vinde Slagterprisen, Mejeriprisen eller Frugt- og grøntprisen 2021. For dagligvarebutikkernes vedkommende er det kædekontorerne, der indstiller, og for privatslagterne er det fagkonsulenter.
Priserne er en løftestang og en oplagt mulighed for at blive opdaget og anerkendt af branchen og kunderne. Hver pris har en jury af dedikerede fagfolk med høje forventninger og skarpe kriterier, for priserne er af stor værdi for både detailhandlen og foodservice. Der er deadline for indstilling af kandidater den 18. maj 2021. Vinderne kåres ved et stort awardshow på Fødevaredagen den 28. september på Hindsgavl Slot på Fyn.
Slagterprisen 2021 samt kriterier for nominering
Landbrug & Fødevarer ønsker at sætte maksimal fokus både på privat- slagtere og supermarkeder/ hypermarkeder, og derfor uddeles en pris til den bedste i hver kategori. Fagkonsulenter fra slagterbranchen kan indstille kandidater i kategorien ”Privatslagter”. Fagkonsulenter, regionschefer og sortimentschefer centralt fra dagligvarekæderne kan indstille kandidater i kategorien ”Slagter i supermarked/hypermarked”.
De indstillede kandidater bliver bedømt af en jury af fagpersoner, der i sin bedømmelse tager hensyn til forskelle i geografisk placering, kundeunderlag, og at butikken kan være konceptstyret. Privatslagteren 2021 er først og fremmest slagter med høj faglighed inden for det traditionelle slagterhåndværk, håndtering, udskæring og forarbejdning af kødet. Bedømmelsen vil tage udgangspunkt i dette - og mindre i butik, sortiment og iscenesættelse. Håndværk og kvalitet vægter 40 procent, og slagteren skal skille sig ud ved sit særlige drive og engagerede, nytænkende og dynamiske tilgang til faget, hvor slagteren håndterer og opbevarer kød og andre råvarer og produkter på et højt fagligt niveau. Slagteren skal kunne redegøre for kødet i forhold til kvalitet, oprindelse, modning, udskæring og anvendelse. Det gælder også tilbehør og andre ingredienser. Bæredygtighed og innovation vægter 30 procent, og slagteren skal demonstrere, at han/hun lever op til bæredygtighed i sin forretning ved fx at minimere madspild, bruge ”hele dyret”, bruge genanvendelige emballager, datosalg eller gennem nye forretningsmodeller har en engageret og nytænkende tilgang til faget fx gennem udvikling af nye produkter, specialiteter, eller retter fx inden for pølsemageri, pålægsprodukter eller convenience.
Kunden skal være i centrum, og det vægter 30 procent i bedømmelsen. Slagteren skal kunne sætte sig i kundens sted og vejlede efter konkrete behov samt kunne inspirere og vejlede til at købe mere og bedre. Glad smiley fra Fødevarekontrollen i min. 6 måneder inden indstilling til prisen er en betingelse. Bliver man nomineret, forventes det, at man beholder sin Smiley i hele nomineringsperioden. Efter nomineringen får de nominerede besøg af en ’mystery shopper’. Denne anonyme kunde bedømmer butikken efter de samme kriterier som juryen, og bedømmelsen indgår i den samlede bedømmelse.
Indstilling og praktik
Det er let at indstille en kandidat. Det gøres ved at udfylde indstillingsskemaet med kontaktoplysninger om kandidat og indstiller samt begrundelse. Husk at bede kandidaten optage en kort film (max. 5 minutter) med mobilen og maile den til Anne Lund på alu@lf.dk - i emnefeltet på mailen skrives: Video, Slagterprisen samt butikkens navn. Læs mere om indstilling til årets slagterpris her: https://goderaavarer.dk/ priser/slagterprisen.
Jury Slagterprisen 2021
Karsten Jensen, konsulent, D Danish Crown Foods
Henrik Andersen, konsulent, Danish Crown Beef
Jesper Rosengaard, fagchef, Dagrofa
Thomas Degn, chefslagtermester, Bilka, Salling Group
Christian Friis, faglærer, ZBC, Slagteriskolen, Roskilde
Michael Museth, slagter, Folkets Madhus
Peter Lindholm Nielsen, slagtermester, Slagter Friis, Frederiksberg (vinder 2020)
Hanne Castenschiold, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer
Slagterprisen er finansieret af Svineafgiftsfonden og Kvægafgiftsfonden
Slagterprisen, Mejeriprisen, Frugt- og grøntprisen, Kantineprisen, Køkkenprisen: Se mere om indstilling på: www.goderaavarer.dk. Deadline: 18. maj
Kilde: Landbrug&Fødevarer