Catering i frit fald
af Rikke HolmCovid-19 har ramt hårdt i branchen for frokost- og cateringordninger. Hjælpepakkerne er udeblevet, og forståelsen for branchen mangler i stort omfang både i befolkningen og på Christiansborg. Det vurderer Ronni Lundegaard, der er ejer af Choicefood og frontperson for at samle frokost- og cateringleverandører under én stærk organisation. - Vores branche har tabt penge gennem 9-10 måneder. Selv om vores kunder har sendt deres medarbejdere hjem og er lukket ned, har vi ikke tidligere været omfattet af hjælpepakkerne, fordi nedlukningen har været en anbefaling. De hjælpepakker, som vi nu får del i, svarer på ingen må til det tab, vi lider.
Sådan lyder det fra Ronni Lundegaard, der er indehaver af Choicefood i Vangede. Virksomheden har eksisteret siden maj 2008. Oprindelig blev den startet på Frederiksberg - på en ambition om at være progressiv ferskvarebutik - men i august samme år gik Roskilde Bank, der havde ydet lån til opstart og køb af maskiner, konkurs. Ronni Lundegaard stod derfor, 28 år gammel, med en virksomhedsgæld på 2,3 mio., der overgik til Finansiel Stabilitet i den mest risikofyldte kategori.
- På mange måder er covid-19 situationen vand ved siden af det, jeg har været igennem. Jeg er med andre ord gearet til at håndtere og gå igennem en krise, lyder meldingen.
Fordyrende portionsanretninger
Choicefood lever i dag udelukkende af at levere catering og frokostordninger. Virksomheden er bl.a. fast leverandør til københavnske spillesteder og koncerter. Men eftersom mange kunder har sendt deres medarbejdere hjem, er frokostordningerne nede med 55%. Koncerterne ligger stille, og festerne er aflyst: - Vores omsætning er dalet kraftigt, og den omsætning, vi kan opretholde, er der krav til, forklarer Ronni Lundegaard: - Mens buffeter er skalerbare, kan vi ikke effektivere os til en fortjeneste på portionsanretninger.
Lige nu kan jeg tage ekstra penge for emballagen, men ingen vil betale for de 40% ekstra tid til håndtering, det kræver at portionsanrette. Ronni Lundegaard vurderer, at portionsanretninger vil fortsætte efter covid-19 ved fx større receptioner, hvor folk ikke kender hinanden. Men det er en fordyrende løsning, som også er miljømæssig problematisk og giver øget madspild, lyder konklusionen.
Styrke i en samlet branche
Frokost- og cateringbranchen er lige nu fordelt på 4-5 forskellige interesseorganisationer. Havde man været samlet, havde kommunikationen med regeringen måske været mere effektiv, vurderer Ronni Lundegaard. Han er sat i spidsen for at samle sine kolleger under én organisation. Første møde har allerede været afholdt - med succes. Andet møde ligger her i januar: - Regeringen har ikke ønsket at holde hånden under vores branche. Jeg tror, at de undervurderer, hvor mange arbejdspladser branchen står for, og hvor stort et socialt ansvar, vi tager, understreger han: - Vi er nok den branche, der beskæftiger allerflest nydanskere, utilpassede unge og medarbejdere med særlige behov. Branchen har lige nu en omsætning, der er halveret, men udgifter, der er uændrede. Når virksomheder presses hårdt på økonomien, er det desværre ofte de mest udsatte medarbejdere, der mister jobbet først.
Den manglende branchestøtte bliver politisk forklaret med EU’s forbehold mod konkurrenceforvridning. Men EU har givet lov til, at medlemslande kan holde hånden under virksomheder med under 50 ansatte, som ikke handler uden for landets grænser, forklarer Ronni Lundegaard. - Efter den sidste hjælpepakke har de fleste af os nok mistet troen på, at hjælpen kommer, understreger han: - Vores interesseorganisationer er i stedet begyndt at arbejde for at få en plan for vaccinerne og en dato for, hvornår landet åbner op igen.
Manglende forståelse for branchen
Ronni Lundegaard oplever, at der generelt mangler forståelse for cateringbranchens vilkår. At folk fx misser, at der er langt imellem dem, der bliver rige af at drive selvstændig virksomhed, og at det ofte koster dyrt i timer og bekymringer: - Folk glemmer, at vi er en branche af små virksomheder, der er ejet af mennesker, som selv står som sikkerhed i banken. Jeg har selv tre børn og har ikke været med til hverken første skoledag eller luciaoptog, fordi jeg har arbejdet. Vi kigger ind i store tab inden for vores branche. To af vores kolleger lukkede i begyndelsen af covid-19. Yderligere to lukkede ned med udgangen af året. Jeg frygter, at mange lige nu overlever på udskudt moms og skat, afrunder Ronni Lundegaard.
Januar 2021