De fravalgte bliver valgt til
af Torben Svane ChristensenHalvdelen af alle producerede frugter og grøntsager går til spilde. Det vil Nature Preserve lave om på. I samarbejde med Alfa Laval Nordic A/S har virksomheden udviklet en forarbejdningsmaskine, der kan lave de overskydende eller overmodne frugter og skæve grøntsager om til en langtidsholdbar puré. En puré, der kan indgå i forskellige former for fødevarefremstilling. Nature Preserve er en foodtech-virksomhed med base i Danmark og med udenlandske investorer i ryggen. Forretningsideen er at bekæmpe madspild ved at udvikle bæredygtige og lettilgængelige fødevareprodukter samt innovativ teknologi til fødevareproduktion. De fleste frugter og grøntsager har fra naturens hånd en begrænset holdbarhed, og de modnes på forskellige tidspunkter. Desuden fortsætter modningen efter høsten.
- Det er et problem, når man som producent skal sikre, at produkterne er modne og ikke overmodne, når de når kunderne i supermarkedet. Udfordringen er velkendt, men vores fødevareforsyningskæde er ikke særlig god til at få dette overskud udnyttet. Overskydende frugt og grønt bliver tit set på som madaffald, men faktisk bliver en stor del af den producerede frugt og grønt frasorteret grundet deres æstetik eller størrelse, og ikke fordi det er blevet dårligt, oplyser firmaets stifter, Anantha Peramuna, der har en ph.d. i plantebioteknologi.
Et internationalt hold bag firmaet
Firmaet blev grundlagt for to år siden af Anantha Peramuna, der er amerikaner, født på Sri Lanka, nu bosat i Danmark. Ideen til Nature Preserve udsprang af en oplevelse, han havde under sine ph.d.-studier, hvor en kollega, der ofte lavede smoothies, måtte smide meget frugt ud, da han ikke fik dem brugt. Det, kombineret med Anantha Peramunas daglige rutiner i laboratoriet, gav den opfindsomme iværksætter ideen til, at man kunne forarbejde frugt og grønt, inden det går til spilde, og skabe sunde produkter deraf.De seneste 2 år har Anantha samlet fire andre til holdet med blandede baggrunde inden for naturvidenskab, økonomi og iværksætter- verdenen. De deler alle hans passion for at forbedre udnyttelsen af fødevarer. Spild på 100.000 tons, før det når forbrugeren Tallet for spildt frugt og grønt på årlig basis er estimeret til omkring 100.000 tons bare i Danmark.
- Vi håber at kunne sænke dette tal via vores forarbejdning og bruge afgrøderne til netop det formål, som de blev produceret til, nemlig menneskeligt konsum. Vores mål i Nature Preserve er at købe dette overskud fra de lokale producenter, omdanne det til ingredienser af høj kvalitet og bringe det tilbage på markedet. Så hvis man har overskydende frugt og grønt i sin produktion, er man velkommen til at tage kontakt til os.
Denne løsning mener vi er god både for miljøet, de lokale producenter samt for danske forbrugere, der får adgang til flere danske produkter, siger Anantha Peramuna og fortsætter: - Nature Preserve er allerede gået i gang med at lave aftaler om at købe frasorteret frugt og grønt, og vi vil producere, hvad der er i sæson fra måned til måned. I begyndelsen fra vores lokalitet i Søborg. Den producerede puré vil blive solgt, og har man en virksomhed, der kan bruge sådanne ingredienser, kan man få tilsendt prøver, oplyser Anantha Peramuna.
Velkendt teknologi i nye klæder
Næsten 50 procent af alt produceret frugt og grønt går til spilde eller bruges til andre formål som eksempelvis dyrefoder eller biogas, i stedet for hvad de er beregnet til, nemlig menneskeligt konsum, og en stor del af madspildet sker allerede i fødevareforsyningskæden. Virksomheden Nature Preserve som er medlem af SMV fødevare, har udviklet en teknologi i samarbejde med en producent, som laver maskiner til fødevareforarbejdning. Det er blevet puttet ind i en transportabel forarbejdningsenhed, som med to personer kan forarbejde fra 250 til 1000 kg frugt og grønt i timen til langtidsholdbare ingredienser.- Hermed kan vi sætte ind i fødevareforsyningskæden, når spildet opstår, og tilbyde lokalt producerede produkter. Desuden arbejder vi på at udvikle måder for at skabe en gennemsigtighed til de danske kunder, så de kan handle efter lokale og bæredygtige principper, der støtter de lokale producenter af såvel frugt og grønt som fødevareprodukter.
Det gør vi ved at lave klimaberegninger på alle vores produkter, som kunden kan se via en QR kode på produktet, herved kan de se, hvilken betydning købet af vores produkter har på at reducere madspild, og hvor meget CO2 og vandforbrug, der er blevet reddet, siger Anantha Peramuna. Puré til fødevareproducenter og foodservice industrien Nature Preserve forarbejder overskydende frugt og grøntsager til højkvalitets og langtidsholdbar puré. Den overskydende frugt og grønt bliver først sorteret, vasket og derefter mast og kortvarigt varmebehandlet, efterfulgt af hurtig nedkøling og aseptisk lukning.
- Dette sikrer, at pureen har en lang holdbarhed på 6 til 24 måneder, og den korte opvarmning betyder, at mest muligt af næringsværdien, vitaminer, smag og konsistens forbliver intakt. Selve produktet er i første omgang en puré, men denne kan forarbejdes videre til andre produkter som koncentrat og pulver, der kan benyttes til fødevarefremstilling, forklarer han.
Denne puré kan pakkes i forskellige størrelser helt fra 20 kg til 200 kg. Pureen kan bruges til mange forskellige produkter, siger Anantha Peramuna og fortsætter: - Der er mange potentielle kunder til vores produkter, og som nævnt kan de benyttes til et hav af forskellige produkter. Så både små og store virksomheder, der bruger frugt eller grønt i deres produktion, kan få gavn af vores produkter. Det kunne være inden for mejeriproduktion, fremstilling af is, bagværk, smoothies, syltetøj, babymad osv. Men vores puré kan også benyttes i storkøkkener, restauranter, kantiner, hospitaler og andre steder, hvor den forarbejdning, vi laver, kan lette arbejdet.
Stort potentiale
Anantha Peramuna peger på, at potentialet for forretningsmodellen er meget stort. - Som sagt er der rigeligt med frugt og grønt, der ikke får udfoldet sit potentiale, så her er der næsten for meget at komme efter. Den alsidige brug af vores produkter, kombineret med eventuel videre forarbejdningsmuligheder, gør potentialet stort. Det er mest fantasien, der sætter grænser - samt markedets vilje til at prøve en anden tilgang til brugen af råvarer. Det er vores klare overbevisning, at vores mål om at støtte den lokale produktion af frugt og grønt, skåne klimaet for unødig belastning samt at bringe flere danske produkter til det danske fødevaremarked vil vække genklang af alle parter, fra producenter via distributører til danske fødevarevirksomheder. Det er målet at etablere to anlæg herhjemme og på sigt udvide konceptet til hele verden, hvor Italien og Spanien ligger først for.
Januar 2021