De gør sig umage på Knuthenlund

af Eivind Sønderborg Johansen

Mejeriet på det lollandske gods bruger klassiske håndværksmetoder og har netop sat den originale gamle Maribo-ost i produktion. - Vi har gjort os umage, så vi håber du kan smage det. Sådan lyder det på godset Knuthenlunds hjemmeside. Størstedelen af Knuthenlunds omsætning stammer fra mejeridrift. I mejeriet gør man sig umage med at fremstille oste efter traditionelle opskrifter og håndværksmetoder i en produktion, der udelukkende er økologisk. En række kåringer og medaljer, som oste fra Knuthenlund er blevet præmieret med, viser da også, at mejerifolkene på godset vitterligt har gjort sig umage, så det kan smages. Knuthenlunds fårebrie hentede en sølvmedalje i ved kåringen af Nordens Ost i 2009. I 2010, og 2011 fik brien guldmedalje i Nordens Ost. Ved en international konkurrence, Permio Roma, blev den i 2010 kåret som den bedste fåreost og året efter som den bedste ost i alle kategorier.

Den originale Maribo-ost sat i produktion.

En ny ost i mejeriets sortiment er netop sat i produktion og klar til at blive sendt på markedet. - Det er en original Maribo-ost, fremstillet efter en gammel opskrift, som vi har fundet, fortæller godsets indehaver, Susanne Hovmand-Simonsen, og uddyber: - Den originale Maribo-ost er håndæltet. Den er kendt helt tilbage fra 1700-tallet, hvor den blev produceret på Knuthenlund og andre herregårde på Lolland. Håndæltningen bevirker, at ostekornene afkøles og danner mange små fine huller i osten. Maribo-osten er i dag et sjældent syn, og de få oste, der kan købes med det navn, produceres ikke efter den originale opskrift, som Knuthenlund nu har taget i brug. Osten bliver i første omgang fremstillet af komælk fra lokale økologiske producenter, indtil Knuthenlund får opbygget sin egen besætning af originale røde danske køer, som skal levere mælk til Maribo-osten. Specialoste fra danske mejerier er i top Knuthenlund er for nyligt blevet medlem af Ostehandlerforeningen for Danmark. - Hvis specialbutikker som osteforretninger skal skille sig ud, er det afgørende, at de har andre produkter end supermarkederne. Derfor vil vi bl.a. arbejde for at få et tættere samarbejde mellem lokale producenter og butikkerne for at gøre opmærksom på, at mange af de små danske mejerier efterhånden har udviklet et sortiment af specialoste, der godt kan konkurrere med de bedste udenlandske, lyder det fra Susanne Hovmand-Simonsen. Godset Knuthenlund blev opført i 1729 af grevskabet Knuthenborg. I 1913 købte mejeristen J. P. H. Hansen stedet. I 1903 var han blevet præmieret for nogle af sine oste, bl.a. hvidskimmeloste, som han tjente så mange penge på, at det var muligt for ham at købe godset af Knuth-familien. I dag ejes Knuthenlund af Susanne Hovmand-Simonsen, der er J. P. H. Hansens oldebarn. Hun omlagde i 2007 driften af det 1.022 hektar store gods til økologi. Knuthenlund har fået 175 mio. kr. i støtte fra RealDania, som led i kampagnen „Fremtidens Herregård“. Målet med kampagnen er at støtte livet på landet og bidrage til at genopfinde herregården som kulturel og økonomisk dynamo. Den økologiske produktion er i dag det bærende grundlag for driften af Knuthenlund. I 2009 genåbnede godset et mejeri, hvor der laves håndlavede fåre- og komælksoste og yoghurter efter traditionelle håndværksmetoder. Senest er der også kommet en ny serie af kød- og charcuteri-produkter til på Knuthenlund. De er fremstillet af lammekød, af kød fra den røde danske ko og fra den originale sortbrogede gris. I tilknytning til landbrugs- og fødevareproduktionen omfatter aktiviteterne også et mølleri og en stor gårdbutik med café og konferencerum.

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies