Det gode liv i Skagen Ostehus
af Rikke HolmHenrik Svanhede overtog Skagen Ostehus den 1. marts 2020 – netop som coronaen skyllede ind over Danmark. På trods af den uheldige timing er ostebutikken vækstet over alle tre år, og nye tiltag – bl.a. et hyggeligt cafémiljø foran forretningen, et stort udvalg af tapas og salg af kaffe to go – har bragt fornyet liv til butikken på Havnevej, der af Henrik Svanhede betegnes som Skagens svar på Jomfru Ane Gade for et voksent klientel.
Henrik Svanhede har en baggrund som købmand i Meny, Hjørring, hvor han har været medejer gennem mere end 20 år. Han var kortvarigt omkring en tidsbegrænset stilling som salgschef ved Ingstrup Mejeri, da han fik øje på muligheden for at erhverve sig ostebutikken i Skagen. Planen var en retræte fra de mange arbejdstimer som købmand. Mere tid til haven og børnebørnene. – Jeg gik og kiggede på, hvad der var til salg, og faldt over Skagen Ostehus. Området har et super spændende klientel. I Skagen kan man sælge vanvittigt gode oste, fordi prisen ikke er et parameter. Folk kommer her for det gode liv og betaler gerne ekstra for kvaliteten, lyder det fra Henrik Svanhede. Oprindeligt er han uddannet bager, men kort efter, at han var udlært, udviklede han melallergi. Han videreuddannede sig derfor til slagter og pølsemester og har 25 års erfaring som slagtermester. Han har med andre ord en solid viden inden for oste, charcuteri, brød og vine. Den kommer bl.a. fra talrige besøg på mejerier rundt i Europa.
Situationen kaldte på kreativitet
Skagen Ostehus ligger i Havnegade, der af Henrik betegnes som Skagens svar på Jomfru Ane Gade for 40+. Salget er i høj grad sæsonafhængigt – tredje kvartal genererer hovedparten af årets omsætning – og alligevel holder ostebutikken åbent hele året. Med overtagelse lige ind i coronaens begyndelse har Henrik Svanhede ellers fra dag ét været nødsaget til at overveje alle muligheder for at styre sikkert igennem krisen. – De første måneder efter, at jeg havde overtaget ostebutikken, var forfærdelige. Situationen tvang os til at tænke kreativt, og onlinesalg var én af de bolde, jeg kastede op i luften. Det er lykkes at få et mindre onlinesalg, men oste – og særligt de ekstra lagrede – kan ændre sig lidt over året. Det gør dem vanskelige at sælge online, fordi kunden forventer en bestemt smag. Jeg har også overvejet sæsonnedlukning, men skal vi fortsat have de lokales støtte, er vi nødt til at holde åbent hele året. I mere på takeaway i form af sandwich og tapas, forklarer Henrik Svanhede.
Med inspiration fra sin tid som købmand
har han også installeret et kølesystem, hvor han via en App kan holde øje med temperaturer i samtlige kølerum og montre og hermed sikre varernes høje kvalitet. Senest er Skagen Ostehus blevet medlem af Ostehandlerforeningen for Danmark. Henrik Svanhede ville have meldt sig ind fra begyndelsen, men Covid-19 udskød beslutningen. – Med medlemskabet får jeg adgang til vigtig sparring. Der kan være i form af besparelser på fx nets, men også sparring ift. egenkontrol. Jeg har siddet i bestyrelse med Leif Wilson Laustsen gennem mange år og ved derfor, hvad foreningen står for.
Håndværksoste og charcuteri
Ostebutikken driver Henrik Svanhede med hjælp fra to medarbejdere og med assistance fra familien i travle perioder. Bl.a. har hans datter, Maria, været en kæmpe hjælp ift. udvikling af konceptet til sandwich & tapas samt den interne markedsføring. Butikken fører et stort udvalg af lokale oste, bl.a. håndværksoste fra Ingstrup Mejeri. Herudover har Henrik Svanhede overtaget sin forgængers brand, Skagenoste, der er kommet til i samarbejde med Asaa Mejeri. Butikken fører også Unika-oste fra Arla, samt udvalgte oste fra resten af Europa.
Hertil et stort sortiment af charcuteri fra bl.a. Italien og Spanien, kaffe to go og et spændende udvalg af tilbehør, vine og portvine. – Vores takeaway står i dag for ca. 40 pct. af salget. Kaffe to go er et hit på kolde dage, hvor folk går tur på Grenen. Sandwich laver vi på bestilling fra halvbagt brød i otte forskellige udgaver, både med mørkt, lyst og glutenfrit brød. Tapas og sandwich giver mulighed for hele tiden at skabe nye smagsoplevelser på baggrund af vores store udvalg af oste og charcuteri. Man er nødt til at have bredden – og også økologien – for at overleve som ostehandler i dag. Ud over butikken kører ostebilen, som Henrik Svanhede betegner som Vendsyssels mest velassorterede af sin slags, fire dage om ugen i Hjørring og opland. Der er ikke i forvejen en ostehandler i Hjørring, og det faktum, at Henrik Svanhede allerede er et velkendt ansigt i byen, har skabt et godt udgangspunkt for salget.
FVM, maj 2023