Efter en travl sommer skal 100 års jubilæet fejres
af Per Henrik HansenSlagtermester Carsten Dyrby i Løkken kan i efteråret fejre butikkens 100 års jubilæum. Men først skal han lige trække vejret efter 40 arbejdsdage i træk i turistsæsonen. Søndag den 11. august tog slagtermester Carsten Dyrby i Løkken sig en fridag. Det havde han ikke gjort siden slutningen af juni, hvor turistsæsonen begyndte og indbyggertallet blev mangedoblet i den populære nordjyske ferieby. - Omkring 25 procent af årets omsætning ligger i de 40 dage, hvor vi har åbent alle dage, også i weekenden. Personalet har selvfølgelig fri på skift, men jeg er i butikken hver dag, fortæller han. Selv om det nu er normale åbningstider igen, bliver det ikke til mange dage på divaneseren og benene oppe på sofabordet. Også uden for turistsæsonen driver Carsten Dyrby en travl butik med fire fuldtidsansatte, 10 løse medarbejdere og mester selv. Og snart skal forretningens 100 års jubilæum fejres med manér.
Fejres i efteråret
- Vi har ikke den præcise dato, men vi ved, at det var i 1919, at kreaturhandler, slagtermester og ejendomsmægler Valdemar Kjær flyttede sin forretning til vores nuværende adresse på Harald Fischers Vej 19. Det vil vi fejre i løbet af efteråret, fortæller Carsten Dyrby. Til en begyndelse var der også slagteri på adressen, og i 1920’erne blev der slagtet op mod 200 kreaturer på en god dag. Den del af forretningen er dog for længst nedlagt. Men butikken trives i bedste velgående med den nuværende slagtermester som den blot fjerde ejer i løbet af de 100 år. I januar i år var det 15 år siden, han overtog den.
Stigende omsætning
Løkken er en by med kun cirka 1.600 faste indbyggere, men alligevel har butikken et godt kundegrundlag. - Omsætningen hen over vinteren har været stærkt stigende gennem årene, særligt på grund af byens udvikling. Vi har god lokal opbakning, og vi har mange kunder udefra; fra Hjørring, Brønderslev, Aalborg og hvor sommerhusejerne ellers kommer fra. Og de kommer ikke kun, når de er i sommerhus, men kører gerne til Løkken for at handle, siger Carsten Dyrby. At butikken har mange trofaste kunder hænger utvivlsomt sammen med et bredt sortiment af egne produkter og specialiteter, udover de traditionelle slagtervarer. Hver mandag – og kun om mandagen – kan kunderne købe frisklavet fiskefars. I sommerperioden produceres der op til 100 kg fiskefars om ugen. - Mange kunder glæder sig til om mandagen, for så skal de ikke tænke på, hvad de skal have at spise. Så er det bare hjem og stege fiskefrikadeller, siger Carsten Dyrby med et smil. Også røgede fisk og andre former for forarbejdede fisk sælger han – hele 28 forskellige slags.
1,5 tons grønlangkål
Et andet lidt utraditionelt produkt for en slagterforretning er den grønlangkål, som Slagter Dyrby producerer og sælger i perioden fra oktober til jul. I løbet af den sæson bliver omkring 1,5 ton grønkål kogt, slynget, krystet (hvor det sidste vand presses ud med hånden) og formet til ægte nordjyske grønlangkålsboller. Endnu en nordjysk specialitet er speget lam. Det vil sige lammekøller, som udbenes, saltes og tørres i to – tre uger, indtil de efter modning i kølerum i godt et par måneder er klar til salg. Og så er der alle færdiglavede retter i fryseren, de hjemmelavede spegepølser og grillpølser, det krogmodnede oksekød, specialoste fra hele verden og Nordjyllands største udvalg af portvin fra huset Krohn med mere. Jo, kunderne har nok at komme efter hos den eneste tilbageværende slagterforretning i Løkken.
Elsker at få det hele til at spille
Udover de hjemmelavede specialiteter og de andre varer, er det især forretningens personale, som kan vække Carsten Dyrbys glæde og stolthed. - En af de største glæder er, når jeg opleveren 14-årig ungarbejder detaljeret fortælle en nyansat 13-årig, hvordan tingene skal gøres. Så ved jeg, at vi har gjort vores arbejde godt og har formidlet vores virksomhedskultur ordentligt, siger han. Lige så glad fortæller han om en 24 årig kvindelig medarbejder, som i dag er fastansat. For 10 år siden begyndte hun som 14-årig ungarbejder i butikken, fik smag for faget og stod i lære hos Dyrby under uddannelsen til delikatesseassistent på Tech College i Aalborg. - De fuldtidsansatte klarer produktionen af de forskellige delikatesser og kundekontakten, mens ungarbejderne står for rengøring og forefaldende arbejde. Processen i at få det hele til at spille sammen er en af de ting, jeg elsker ved at have egen butik, fortæller Carsten Dyrby.
August, 2019.