En dag tilbage - eller er der 9 dage tilbage?
af Per Aaskov KarlsenMadspild er blevet et meget centralt fokusområde, da opgørelser viser, at madspildet udgør en overraskende stor del af vores fødevareforbrug, og da produktionen af fødevarer naturligvis påvirker CO2 udledning og i det hele taget trækker på naturens ressourcer. ”Stop Spild af Mad”, ”Too good to go”, Fødevarebanken og mange andre tiltag forsøger at reducere madspildet i Danmark. Inden længe vil den norske virksomhed Keep-it Technologies AS lancere en indikator, som vil reducere spildet af ferskvarer yderligere i Danmark. I Norge smides i alt 335.000 ton spiselig mad ud hvert år, hvor producenter og dagligvarehandel står for 39 % af madspildet, mens forbrugerne står for de resterende 61 %. I EU anslås tallet at være 90 mio. ton madspild om året.
Historien bag Keep-it indikatoren
Måske har du allerede hørt om Keep-it indikatoren, for de første tanker om produktet blev allerede skabt i 2001. Herefter arbejdede 3 professorer på Universitetet i Oslo med ideen, og der gik 5-6 år med at udvikle en prototype i laboratoriet. EU har medfinansieret udviklingen af indikatoren. Først hen i 2011-12 blev indikatoren testet og lanceret sammen med Rema 1000 i Norge og egentlig lanceret i 2013. I dag anvendes indikatoren hos Rema 1000 i Norge, Kolonial.no (onlinesalg af fødevarer, red.) samt på færdigproduceret patientmad på Universitetssygehuset i Oslo. Der er indtil nu solgt mere end 40 mio. indikatorer, fortæller Aadministrerende direktør Kristen A. Hovland fra virksomheden Keep-it Technologies til Fødevaremagasinet.
Hvordan fungerer Keep-it indikatoren?
Når Keep-it indikatoren sættes på en vare, registrerer indikatoren hele tiden, hvilke temperaturer varen udsættes for. Indholdet i indikatoren er specifikt udviklet til forskellige varer og simulerer, hvordan varens resterende holdbarhed reduceres over tid. Når varen opbevares et sted, hvor der er varmt, bevæger indikatoren sig hurtigt. Når varen holdes kold, bevæger indikatoren sig langsomt. Når indikatoren viser nul, kan varen ikke længere spises. Hvis et fiskeprodukt fx kan holde sig i 12 dage ved 4 ℃, reduceres holdbarheden, hvis det opbevares ved en højere temperatur. Men hvis fisken derimod holdes koldere end 4 ℃, forlænges holdbarheden (I Danmark er kravet til opbevaring af fisk max 2 ℃, red.) - Indikatoren består af to opløsninger, en blank og en mørk opløsning med en barriere imellem, som sikrer, at opløsningerne ikke kommer i kontakt med hinanden før den aktiveres af en maskine under produktion af varen. Opløsningerne er naturligvis godkendte af de norske fødevaremyndigheder og baseret på ”madkemi”, fortæller Kristen A. Hovland. Keep-it indikatoren indeholder ingen farlige eller skadelige indholdsstoffer. Indholdet i indikatoren findes også i almindelige fødevarer. Hvis indikatoren er beskadiget, og indholdet begynder at sive ud, kan det ganske enkelt skylles af med vand.
Nøjagtigheden af indikatoren
-Forskellige slags fødevarer har forskellig holdbarhed, fortæller direktøren - Vi tager højde for denne variation ved at udvikle forskellige indikatorer til de specifikke produkter. Det er altid producenten, som er ansvarlig for madens holdbarhed. Keep-it indikatoren indeholder et avanceret system baseret på flere kemiske reaktioner, der sker sideløbende. Vi anser temperaturområdet mellem 0℃ og 12℃ for at være det mest normale temperaturområde, som kølevarer bliver eksponeret under, og derfor er indikatoren specifikt designet til at fungere inden for dette område. Indikatoren fungerer imidlertid også godt uden for dette temperaturområde – fra omkring minus 5℃ og op til plus 25℃. Ved disse temperaturer kan der dog opstå nogle afvigelser i forhold til den korrelerede holdbarhed for en bestemt madvare. Ikke desto mindre vil Keep-it indikatoren vise en relevant angivelse af varens holdbarhed, hvis varen opbevares ved stuetemperatur et stykke tid og efterfølgende nedkøles. Dette kan fx ske, hvis fødevaren opbevares i bilen under en lang køretur, inden den sættes i køleskabet. Det er også vigtigt at understrege, at Keep-it (ligesom den almindelige datomærkning) kun gælder, indtil emballagen åbnes. Nøjagtigheden af den kemiske reaktion i indikatoren vil normalt være inden for en fejlmargin på plus-minus 12 til 24 timer, selv om dette kan variere en smule fra produkt til produkt og alt efter, hvilken oprindelig holdbarhedstid og temperatur maden er blevet opbevaret ved, fortæller Kristen A. Hovland.
Spørgsmålene melder sig
Kan forbrugere fx stole på, at det er sikkert at spise maden, når der er en Keep-it indikator på pakken, og der er angivet en antal dage tilbage af holdbarheden? Generelt kan forbrugeren se, om varen er blevet opbevaret ved den rette temperatur lige fra fremstillingstidspunktet, gennem hele kølekæden, og indtil forbrugeren stiller den i sit eget køleskab. Keep-it forbedrer ikke kvaliteten af maden og kan ikke afsløre, om maden var dårlig til at starte med. Så snart forbrugeren har åbnet emballagen, kan man ikke længere stole på, hvad indikatoren viser. Det gælder også den almindelige datomærkning. Når emballagen er brudt, påvirkes madvarens holdbarhed, og den begynder hurtigere at blive fordærvet. Det samme gælder, når en ferskvare, som er beregnet til opbevaring i køleskab, nedfryses, så ændres forudsætningerne for varens holdbarhed. Derfor vil en indikator, som er kalibreret til køleskabstemperatur, ikke længere være nøjagtig, hvis varen nedfryses. Indikatoren vil dog minde forbrugeren om, hvor længe produktet havde tilbage af holdbarheden, da produktet blev nedfrossen.
Der kan være flere grunde til, at to ens madvarer kan have forskellig holdbarhed. Varerne kan være blevet opbevaret ved forskellige temperaturer hos producenten, under transporten eller i forretningen. Endelig kan forbrugeren have opbevaret varerne ved forskellige temperaturer på vej hjem fra butikken eller derhjemme, og varerne kan også være opbevaret forskellige steder i køleskabet. Det er ikke nødvendigt at fjerne indikatoren fra emballagen, førend forbrugeren smider emballagen ud. Indikatoren er lavet af samme type plast som den, der anvendes som standardemballage til de fleste fødevarer.
Skræddersyede indikatorer
-For virksomheder eller detailhandelskæder, der ønsker at påsætte indikatoren på deres produkter, skræddersyr vi indikatoren, så den lige netop passer til de enkelte kunder og deres produkter, fortæller Kristen A. Hovland videre. - Det er holdbarhedsprofilen på produktet, som afgør, hvordan indikatoren skal være sammensat. Hvor mange bakterier, der vokser over tid og ved forskellige temperaturer, indgår i de forudsætninger, som opstilles ved udvikling af den enkelte indikator og ved etablering af det mekaniske anlæg til påsætning af indikatoren på den enkelte produktion. Der er således heller ingen fast pris på indikatoren, men prisen vil altid være lavere end omkostningerne ved det madspild, som ellers ville have været der, og kunderne vil derfor typisk ikke ændre priserne på produkterne. Madspildet kan typisk reduceres med 20 til 50%, fortæller Kristen A. Hovland.
Øget kapacitet
Potentialet for indikatoren vurderes til at være stort. Indikatoren vil blive introduceret i Holland og i UK som de næste markeder her i 2018, og målet er at introducere i USA i 2019. – Vi er ved at øge produktionskapaciteten for produktion af indikatoren, så vi i løbet af 2019 vil være i stand til at producere 5 gange det nuværende antal. Vi forventer som nævnt at introducere indikatoren på det danske marked i løbet af 2019, slutter Kristen A. Hovland.