En sejr for faget
af Torben Svane ChristensenRasmus Solberg fra Slagtermestrene Born & Kolstrup deltager for anden gang i konkurrencen om at blive Danmarks bedste gourmetslagterelev. - En førsteplads ville selvfølgelig være fantastisk, men jeg deltager også for at vise andre, at slagterfaget er et godt fag, siger han.
Slagtermestrene Born & Kolstrup ligger i delikatessegaden i Rødovre Centrum. Her kommer kunderne efter XL-koteletter, hjemmelavede specialiteter og de meget berømte Mørbradfrikadeller. Der er hjemmelavede pålægsvarer og salater samt frisksmurte sandwich og et stort udvalg af de lækreste håndmadder med forskelligt hjemmelavet pålæg.
Det er i de omgivelser, eleven Rasmus Robert Solberg lærer slagterfaget, støttet af slagtermestrene Steffen Kolstrup og André Born og de andre ansatte. - Jeg har været her i to år. Egentlig var jeg gået i lære som kok, men jeg fandt ud af, at arbejdstiderne ikke var mig, jeg er nemlig et stort familiemenneske. Så jeg skiftede til slagterfaget, og det er helt fantastisk, fortæller den 23-årige slagterelev, der kommer fra Frederiksberg. I barndomshjemmet var der ikke fokus på gourmetmad og restaurantbesøg. Da han fik interesse for madlavning, brugte han sine opsparede penge på at spise på de bedste restauranter for at få inspiration.
- Vi spiser jo ikke kun for at blive mætte, vi spiser for at få en madoplevelse. Vi skal også tænke bæredygtigt, og for mig giver det god mening at spise mindre, men bedre kød med mere smag, siger han.
Skal være skarp på orden
Det er anden gang, Rasmus Robert Solberg skal dyste til DM. - Ja, jeg var den første elev på et grundforløb nogensinde, der blev spurgt, om jeg ville deltage. Jeg sagde selvfølgelig ja, men at jeg lige skulle tænke over det og høre, om det var i orden med mine mestre. Jeg fik hurtigt at vide, at de allerede havde sagt ja til, at jeg kunne deltage med deres støtte, siger han. Første gang han deltog til DM, fik han stor ros for kreativitet og salgbarhed, men der gik lidt kludder i hans orden, så derfor blev det ikke til en plads på podiet.
- At du har orden på dine ting, betyder rigtig meget i konkurrencen. Jeg tabte tråden, og jeg havde også misforstået en opgave, så jeg kunne ikke lave det, som jeg først havde planlagt. Og måtte lave noget helt andet, siger han.
Mange timers træning og god støtte
I år blev Rasmus Robert Solberg sjællandsk mester i opskæring. Han har lært af erfaringen fra sidste DM. Trænet rigtig meget i orden og hygiejne, for at blive endnu bedre. - Jeg stod sammen med min mester for 600 menuer til Mortens Aften, og der skulle der være styr på det hele. Jeg elsker, at jeg har fået frihed til at kunne have mulighed for at nå mit mål om at blive Danmarks bedste gourmetslagterelev. Jeg kan altid komme og træne på mine fridage eller tidlige morgener. Jeg har altid tilgang til de bedste råvarer, og jeg vil altid forny mig, fortæller han og sender en stor tak til sine mestre, der har lagt mange timer i at rådgive ham og give ham feedback på det, han laver.
- Jeg træner op til 60 timer om ugen inklusive mine normale arbejdstimer, og sidste år kunne jeg tage ferie op til konkurrencen. Det kan jeg ikke i år, men jeg har 14 dage i januar, hvor jeg kan træne fuld tid, understreger han. Konkurrencen foregår fra den 2. til den 4. februar næste år.
Hurtig innovativt smørrebrød
En af de discipliner, han øver, er fremstillingen af smørrebrød, hvor der skal fart på for at nå det til konkurrencen. - Sidste gang fik vi til opgave at lave vores egen version af tre klassiske stykker smørrebrød. I år skal jeg være mere innovativ. Jeg skal tænke over, hvad en kunde synes er lækkert. Det kunne være et stykke med røget laks, men hvorfor skal der være æggestand på? Kunne det måske være et pocheret æg? Det er noget af det, som jeg øver mig på, siger han. Det er tydeligt, at han brænder for slagterfaget, og også på sine profiler på Instagram og TikTok deler han gode råd til andre om mad og råvarer. - Jeg gør det for at vise, at det er et godt fag. Vi skal holde fast i vores traditioner og håndværk, siger han.
En stor oplevelse
Rasmus Robert Solberg er overbevist om, at han nok skal blive klar til at kunne levere et godt resultat til DM. - Der er en grund til, at vi er 12, der er blevet udvalgt til konkurrencen. Det hele skal gå op i en højere enhed for at vinde. Jeg ser det som en ny oplevelse, mere end som en konkurrence. Men selvfølgelig vil jeg gerne på podiet denne gang. Det ville være en anerkendelse af alt det arbejde, jeg har lagt i det. Jeg har trænet meget intensivt, og jeg har ikke holdt ferie med familien længe, siger han.
Gjort af et særligt stof
Hos Slagtermestrene Born & Kolstrup er der lige startet en ny elev, så nu er de to. - Det er jo heller ikke nogen hemmelighed, at slagterfaget er et hårdt fag, det kræver blod, sved og tårer. Man skal være gjort af et særligt stof. Du tænker hele tiden: Har jeg nu gjort det godt nok? Både i hverdagen, på arbejdet, men især til konkurrencerne. Min store drøm er at få min egen butik om fem til seks år, når jeg har lært faget, siger han.
Helhjertet indsats med lærlinge
For at være med til at sikre deres butik og branchen i fremtiden har Slagtermestrene Born & Kolstrup et mål om at have op til 4 lærlinge. - Vi vil gerne være med til at styrke slagterbranchen og vise, at slagterfaget er et stolt og traditionsrigt fag, og at det er en god uddannelse at tage. Derfor går vi altid helhjertet ind i at oplære vores lærlinge, så de kan blive dygtige og være gode forbilleder for slagterfaget, fastslår Steffen Kolstrup og André Born. Slagtermestrene Born & Kolstrup har som butik også været nomineret til årets slagterpris.
FVM, december 2022