Endrup Andelsmejeri: Lille mejeri har indgået leveringsaftale med Coop
af Eivind Sønderborg JohansenDet lokale ostehåndværk holdes i hævd med klassiske håndværksmetoder i Endrup Andelsmejeri, sådan som det også var tilfældet, da mejeriet begyndte at udvikle ost i 1884. Det lille Endrup Andelsmejeri i landsbyen Endrup nær Bramming og Esbjerg har mærket den voksende interesse for lokale fødevarer. - Vi har indgået en samarbejdsaftale med Coop om levering af ost. Aftalen trådte i kraft den 1. oktober i år, oplyser Johnny Poulsen, der arbejder som konsulent i mejeriet.
Mellemlagrede og ekstra lagrede oste
Mejeriet fremstiller fortrinsvis ekstra lagrede og mellemlagrede oste. I gruppen ekstra lagrede finder vi navne som Stærk Jyde, Gammel Endrup og Gammeldaws Endrup. De mellemlagrede hedder Landsby og Lykke let. En enkelt mild ost, Havarti Endrup, indgår også i sortimentet. Et par nyere oste baseret på henholdsvis skyr og drænet yoghurt er netop blevet lanceret. - Vores klassiske oste er meget populære, og jeg får jævnlig mails fra folk, der vil vide, hvor de kan købe vores produkter, fortæller Johnny Poulsen.
Danmarks ældste andelsmejeri
Endrup Andelsmejeri blev etableret i 1884 og er landets ældste andelsmejeri. Mejeriet er lokalt forankret. Det ejes af 11 andelshavere, hvis gårde ligger inden for en radius på 15 kilometer fra Endrup. Antallet af medarbejdere er 25. - Vi har flere gårde, der har leveret mælk til os siden starten i 1884. Fx er en af vores medarbejdere gift med en andelshaver, hvis tiptipoldefar var med til et grundlægge mejeriet og underskrive stiftelsesprotokollen, oplyser Johnny Poulsen.
Gammeldags ostehåndværk
Siden 1955 har mejeriet udelukkende koncentreret sig om osteproduktion. Ostene er klassisk ostehåndværk udviklet efter gamle, klassiske traditioner. - Endrup er et af de meget få mejerier i Danmark, hvor mejeristerne arbejder med ostning i åbne kar. Det er erfarne folk, der bruger deres sanser. De følger osten og ved lige nøjagtig, hvornår den er færdig. Vi kan da også mærke på vores mejerister, at de er stolte af deres arbejde. Og det har de god grund til at være, for det, de præsterer, er godt, gammeldags ostehåndværk, der skiller sig ud fra moderne industriproduktion. Det betyder, at ostene kan variere lidt i smag fra produktion til produktion i modsætning til industriostene, der er forudsigeligt ens hver gang, siger Jonny Poulsen.
Endrup Andelsmejeri har produceret ost i de samme i de samme lokaler siden starten i 1884.
- Det betyder noget, hvor en ost bliver produceret. Der sidder en kultur i vægge, lofter og gulve, der har indvirkning på ostens smag og konsistens. Det lyder som feinschmeckeri for ostetosser, men er det ikke. Hvis man flytter en produktion, vil den ost, der kommer ud af det være anderledes, selv om den fremstilles efter den samme opskrift som tidligere, forklarer Jonny Poulsen. Endrup Andelsmejeri leverer ost til de selvstændige ostehandlernes egen leverandør, Ostemesteren, direkte til enkelte ostehandlere og som nævnt i indledningen til Coop fra den 1. oktober i år.