Erhvervsministeren vil mødes med FødevareDanmark
af Eivind Sønderborg JohansenErhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gav i Folketingssalen den 24. maj tilsagn om, at han gerne vil mødes med FødevareDanmark om udbudsloven. Ministeren har ellers tidligere afvist at holde møde med interesseorganisationen om emnet. Han gav tilsagnet, da det radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg direkte spurgte ham, om han ville gå i dialog med FødevareDanmark om, hvorvidt Udbudsloven i tilstrækkeligt omfang tilgodeser små og mellemstore virksomheder.
Brian Mikkelsens tilsagn blev givet ”Folketingets Spørgetid”, hvor det radikale folketingsmedlem havde stillet ministeren følgende spørgsmål i folketingssalen: Radikalt ministerspørgsmål ”Vil ministeren agere, hvis der kan fremlægges dokumentation for, at hensigten i Udbudsloven om, at offentlige udbud så vidt muligt skal opdeles i delkontrakter, i vidt omfang ikke efterleves? Andreas Stenbergs skriftlige begrundelse for spørgsmålet lød: ”En væsentlig hensigt med Udbudsloven er at sikre, at offentlige udbud i videst muligt omfang opdeles i delkontrakter, så ikke kun store totalleverandører, men også små og mellemstore virksomheder har mulighed for at byde ind på opgaverne”.
”Organisationen FødevareDanmark kan imidlertid med adskillige eksempler dokumentere, at det i hvert fald på fødevareområdet ikke er gået sådan, siden loven trådte i kraft den 1. januar 2016. Loven foreskriver i § 49, stk. 2, et såkaldt »følg eller forklar-princip«, hvorefter en ordregiver skal forklare sig, hvis et udbud ikke opdeles i delkontrakter, men der stilles ingen kvalitative krav til en sådan forklaring. Der er eksempelvis set forklaringer om CO2-miljøbelastning fra leverandørers lastbilers kørsel i en given kommune uden inddragelse af, hvor langt væk bilerne kommer fra”. ”En sund konkurrence mellem små og store virksomheder forudsætter som det første, at begge segmenter har mulighed for at byde ind på opgaverne. Som FødevareDanmark har påvist, er små og mellemstore virksomheder ofte afskåret herfra, hvorved markedet på fødevareområdet reserveres til tre (udenlandsk ejede) totalleverandører.”
Totaludbud i milliardklassen
Som et eksempel på, hvor svært det kan være for små og mellemstore virksomheder at komme til fadet i offentlige udbudsrunder, nævnte Andreas Stenberg et udbud i milliard-klassen, som kun de allerstørste toltalleverandører kunne honorere, fordi udbuddet ikke opererede med delkontrakter. I sit svar til Andreas Steenberg henviste Brian Mikkelsen til, at der er sket forbedringer, så flere offentlige udbud nu opererer med delkontrakter. I 2015 var 15 procent af udbuddene delt op, mens tallet for 2016 var 22 procent. Brian Mikkelsen erkendte dog også, at der er plads til forbedringer, så andelen af delkontrakter bliver øget yderligere. FødevareDanmarks direktør, Torsten Buhl, har i en leder i Fødevaremagasinet tidligere talt om Udbudslovens fallit. Nu håber han, at Brian Mikkelsens tilsagn om et møde med repræsentanter for interesseorganisationen kan være det næste skridt på vejen til en justering af loven, så små og mellemstore virksomheder fremover får en fair chance i udbudsrunder, også på fødevareområdet.
Billede:
Michael Gertz (th), bestyrelsesmedlem i både Danske Slagtermestre og SMV Fødevarer under FødevareDanmark, er her foreviget på Christiansborgs hovedtrappe med det radikale folketingsmedlem Andreas Steenberg. (Foto: Torsten Buhl)