Flere nye slagtehuse er skudt op
af Eivind Sønderborg JohansenTidligere var tendensen i en årrække, at slagtehuse lukkede, og der blev færre af dem. Den udvikling er vendt. Det skyldes efterspørgslen efter lokale fødevarer, lyder det fra både Danske Slagtermestre og Coop. På bare et år har ni slagtehuse meldt sig ind i Danske Slagtermestre. Det afspejler det faktum, at antallet af nye slagtehuse er øget, og flere er på vej. Der er fx ved at blive indrettet et slagtehus på Samsø med støtte fra bl.a. Realdania og Samsø-fonden.- Det er en helt ny tendens. Hvis du havde spurgt mig for bare få år siden, ville jeg have sagt, at det kun gik én vej – at der ville blive færre slagtehuse, siger chefen for Danske Slagtermestres Fødevareafdeling, Lars Poulsen, der har haft slagtehuse som et af sine arbejdsområder i mere end 17 år. Vi vil have lokale fødevarer Lars Poulsen ser tendensen som et udtryk for, at flere og flere forbrugere efterspørger lokale fødevarer. - Denne efterspørgsel har betydet, at stribevis af gårdbutikker er opstået i lokalområderne. De sælger nicheprodukter, hvor der fx lægges vægt på dyrevelfærd, økologi, høj kvalitet og sporbarhed. For at kunne levere varen til kunderne har butikkerne brug for lokale slagtehuse til at slagte deres dyr og skære kødet ud for dem, siger Lars Poulsen og uddyber: - Slagtehusene bliver i voksende omfang det nødvendige led i værdikæden før gårdbutikkerne i takt med, at flere vil have lokale fødevarer, hvor de kender historien om dyrene. Hindsholm-grisen er et godt eksempel på et lokalt produceret dyr, der er blevet en succes. Lars Poulsen har noteret sig, at også store producenter som Arla har opsnappet forbrugernes hang til lokale fødevarer med lanceringen af serien Unika-oste. Det er specialfremstillede oste, som Arla producerer på Troldhede Mejeri. Også Coop har fanget udviklingstendensen og som konsekvens oprettet en særlig udviklingsafdeling, Lokale Varer, med Christian Christensen som chef. Her bruger et team på fire-fem medarbejdere deres tid på bl.a. at etablere kontakter og samarbejde med små lokale producenter af fødevarer i hele landet. En megatrend i den vestlige verden - Det har været en megatrend i hele den vestlige verden, at forbrugerne vender blikket mod lokalt producerede fødevarer. En del af forklaringen er, at de har mistet tilliden til den industrialiserede fødevare- og landbrugsproduktion. Hvem kan jeg betro at producere de fødevarer, jeg spiser, spørger forbrugerne. Svaret ligger lige for: Det kan den landmand, der siger: Det dyr har jeg opdrættet, og det er jeg stolt af, forklarer Christian Christensen og tilføjer: - Det sker i hele verden, at folk generelt vender sig væk fra centralisering. De vil have et bedre liv på landet tæt på naturen. De vil også være en del af fællesskabet og bidrage aktivt til udviklingen af deres lokalsamfund.
Fokus på „rigtig mad“
Ifølge Christian Christensen er der stigende fokus på „rigtig mad“, det vil sige mad, der ikke er industrielt forarbejdet, men produceret af råvarer, hvis oprindelse og indhold forbrugerne kan forholde sig til. - Det er en reel samfundsudvikling, som ikke bare er en forbigående trend eller modebølge. Produktionslandskabet i Danmark vil ændre sig markant i de kommende år, og vi kan allerede nu tydeligt se forandringerne begynde at indfinde sig, konstaterer Christian Christensen.
Flere nicheprodukter på vej
- Der kommer, siger han videre, hele tiden nye producenter af små nicheprodukter på banen. Vi vil se gamle dyreracer få en renæssance og flere forskellige typer svin blive genopdaget og opdrættet, lige som specielle kødtyper vil vinde indpas. Det er også lykkedes at genskabe gamle kornsorter som fx sort byg, fortæller Christian Christensen. Coops chef for lokale varer forventer, at nye typer nicheprodukter inden for fødevarer vil komme på markedet. Et eksempel på, at det allerede sker, er havtorn, som et ægtepar på Bornholm har formået at gøre til deres leverevej.
Økonomisk opblomstring i vente
- Efterspørgsel efter nicheprodukter vil føre en økonomisk opblomstring med sig og skabe nye arbejdspladser. Allerede i dag ser vi flere gårdbutikker. Et af dem er Fru Møllers Mølleri i Odder med mere end 25 ansatte, siger Christian Christensen.
Fakta
Flere nye slagtehuse er blevet etableret i de seneste år. Ni af dem har meldt sig ind i Danske Slagtermestre. Det er Sæby Gaardslagteri, Økologisk Samsø, Slagter Sørensen ApS, Varde Ådal Lam, Bågø Gårdslagteri, Steensgård, Hallegård Gårdbutik, Ros Slagtehus og Hindsholmgrisen.