Flertal afviser afgift på oksekød
af Per Aaskov KarlsenI 1987 vedtog Folketinget en lov om etablering af et Etisk Råd. I 2004 ændrede Folketinget loven, således at Loven om Det Etiske Råd også kom til at omfatte de etiske spørgsmål, der vedrører det humane aspekt i forhold til natur, miljø og fødevarer. Det Etiske Råd er et uafhængigt råd, som er rådgivende over for Folketinget, ministre og offentlige myndigheder, (Kilde: Etik i Tiden, 2007). Det har nu åbenbart ført til, at rådet også har beskæftiget sig med såkaldte „klimabelastende fødevarer“. Den 25. april udsendte Etisk Råd så en pressemeddelelse og en rapport, hvor 14 ud af de 17 medlemmer anbefaler en afgift på oksekød, der iflg. rapporten uden sammenligning er den mest klimabelastende fødevare i verden. Det skal medgives, at rådet anbefaler, at afgiften bør skabes som et overnationalt tiltag, altså ikke kun som en isoleret afgift i Danmark.
Produktion af oksekød
I forhold til det danske marked har rådet fuldstændig overset, at oksekødsproduktionen er et resultat af den store mælkeproduktion og den heraf afledte eksport at mejeriprodukter. Hvordan produktionen ser ud i resten af verden har rådet heller ikke undersøgt eller taget stilling til. Analogien i rådets forslag burde derfor i stedet være, at al mælkeproduktion i verden skulle belægges med en afgift. Det uetiske i begrænsning af produktion af fødevarer til en stor fattig og flere steder sultende befolkning i verden er heller ikke behandlet i rapporten. Hvor der er kvæg, der opdrættes med henblik på afgræsning af naturarealer, og de deraf naturbevarende effekter er fx heller ikke behandlet i rapporten.
En dansk særafgift på kød er en dårlig ide
En række brancheorganisationer var hurtigt ude og afvise forslaget fra Etisk Råd. FødevareDanmark var skarp i sin udmelding: - Hele rapporten er en farce. En parodi på en blanding af selektiv videnskab og målrettet meningsmageri, var nogle af ordene fra formand for FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen. - Hvis man vil klimaet det godt, skal man tænke i helt andre baner. Globale udfordringer kræver globale løsninger, udtalte områdedirektør i L&F, Niels Peter Nørring. Dansk Erhverv mener heller ikke, at danske særafgifter er fremtiden i en global økonomi - og slet ikke i en lille og åben økonomi som Danmark med masser af eksport og import af fødevarer, herunder kød. Danmark prøvede det for få år siden med en fedtafgift, som bl.a. omfattede kød, og det endte mildest tal med et dårligt resultat med masser af byrder og masser af forvridninger i markedet, udtalte markedschef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen. (Fedtafgiften blev efterfølgende fjernet igen, efter at Danske Slagtermestre havde stævnet staten med påstand om, at afgiften var konkurrenceforvridende, red.).
Politisk nej tak
Forslaget fik dog også en særdeles lunken modtagelse blandt de store partier på Christiansborg. - Det vil vi ikke være med til. Danmark er blandt dem, der producerer fødevarer med det laveste klima- og miljøaftryk på omgivelserne, så vi er i forvejen foran, og det her vil bare medvirke til at føre produktion ud af landet, sagde Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen. Heller ikke Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne mener, det er den rigtige vej at gå.
Kilde: Altinget samt diverse pressemeddelelser