Fra fem får til 1000 lam
af Eivind Sønderborg JohansenTorben og Eva Kousgaard begyndte nærmest som en hobby at holde lam. I dag opdrætter Varde Ådal Lam 1000 lam om året til slagtning i parrets eget slagtehus, der blev taget i brug i maj i år. Det er ca. 14 år siden, at Eva og Torben Kousgaard i Toftnæs sydvest for Varde anskaffede sig fem får. Dengang var det mere tænkt som et hobby-projekt end et forsøg på at skabe en levevej. Men i dag er får og lam faktisk det, som familien Kousgaard lever af i Varde Ådal Lam. - Vi har 400 moderfår, der årligt føder ca. 1000 lam til slagtning, fortæller Torben Kousgaard.
Omlagt til økologi i 2012
I 2010 begyndte Eva og Torben at omlægge driften til økologi, og i 2012 var omlægningen gennemført. Det betyder, at Varde Ådal Lam er 100 pct. selvforsynende med økologisk foder, der omfatter græs, hø, græspiller og ensilage fra egne marker. I de første år fik Torben slagtet sine lam i Holsted Slagtehus, men fra maj i år kunne Varde Ådal Lam selv begynde at slagte. - Vi har bygget et slagteri, Toftnæs Slagtehus, op i eksisterende tilbygninger på vores gård. Det gør transporten meget kort for dyrene, idet de kun skal flyttes ca. 10 meter fra stald til slagtebænk, forklarer Torben Kousgaard og uddyber:
Siger både goddag og farvel til lammene
- Ringen er sluttet. Vi siger selv goddag til lammene, når de kommer til verden og farvel til dem, når de skal slagtes. Dyrene skal ikke længere transporteres i lastbiler til et slagtehus. På den måde undgår vi at stresse dem og styrker dyrevelfærden. Det giver os også en større fleksibilitet, at vi selv kan slagte, for det betyder fx, at vi kan bestemme søndag, hvad vi vil slagte allerede mandag. En af Torben Kousgaards sønner, Emil, der er uddannet slagter, står for slagtningen af lammene i Toftnæs Slagtehus. Foruden slagtning af Varde Ådal Lams egne dyr er det tanken, at slagtehuset også vil slagte for andre, og her fem måneder efter indvielsen er virksomheden så småt begyndt på at tage mod dyr udefra.
En drøm om egne grise
På gården i Toftnæs er der også indrettet en gårdbutik, som foruden Varde Ådal lam sælger udskæringer af grise- og oksekød. Dyrene leveres af et par lokale producenter og slagtes i Holsted Slagtehus. - Jeg har en drøm om selv at opdrætte grise og har netop bestilt fire sortbrogede svin, som jeg venter på at få leveret, oplyser Torben Kousgaard. Varde Ådal lam har tidligere fået forarbejdet lam til pålægsprodukter hos Aalbæk Specialiteter, men efter at virksomheden brændte og blev solgt, afventer Torben Kousgaard, om de nye ejere fortsat vil have produktion. Han har dog også samarbejde med en anden økologisk forarbejdningsvirksomhed, Slagter Sørensen i Videbæk.
Kort om Varde Ådal lam
Eva og Torben Kousgaard begyndte så småt at opdrætte får i 2001 på parrets 75 hektar store landrug i Toftnæs i Varde Ådal. Siden 2012 har produktionen udelukkende været økologisk. I dag producerer 400 moderfår ca. 1000 lam årligt. Bedriften omfatter også 600 høns og salg af økologiske æg. I maj åbnede familien Kousgaard lammeslagteriet Toftnæs Slagtehus. På gården i Toftnæs er også indrettet en gårdbutik, der sælger økologiske produkter af gris, okse og lam. Også andre gårdbutikker i området sælger Varde Ådal Lam, ligesom flere gourmetrestauranter er blandt aftagerne af det økologiske lammekød fra den vestjyske ådal. Varde Ådal Lam og Toftnæs Slagtehus drives som et familieforetagende, der foruden Eva og Torben Kousgaard tæller parrets tre sønner. Et par gange om ugen hjælper en beboer fra et lokalt bosted for udviklingshæmmede til med bl.a. at samle æg ind.