Fra hotelchef til fiskehandler

af Hanne Gregersen

Fiskehuset i Thisted er lidt en blandet landhandel, erkender butikkens nye ejer, Michael Mathiesen. Blandt andet med tilhørende gårdbutik, hvor kunderne bl.a. kan tage lidt kød med hjem fra fiskemanden. Det er ikke den snorlige vej, Michael Mathiesen har taget til Fiskehuset i Thisted, som han købte i marts sidste år. Ganske vidst er han uddannet butiks- og detailslagter, men siden svendebrevet blev erhvervet og frem til overtagelsen af butikken i Thisted har han været kok og køkkenchef samt Senior Food & Beverage Manager på alle Fjordlines skibe. I alt har han sejlet i 15 år med rederiets krydstogtsskibe - de sidste mange år som hotelchef, dvs. med det kommercielle ansvar ombord for alle kommercielle afdelinger - barer, restauranter, Tax Free butikker, hotel og personale. Han har ligeledes været dybt involveret i nybygningen af Fjordlines nye katamaran, Fjord FSTR, bl.a. på værftet ude på Filippinerne i forbindelse med indretning og design ombord samt konceptudvikling af det nye skib til Fjordline. Så kom coronaen og satte en stopper for det hele.

– Pandemien betød meget hurtigt et punktum for videre krydstogtsejlads, siger Michael Mathiesen, der slutteligt måtte indkassere en fyreseddel. Sådan set naturligt nok, mener han. Som højt placeret leder med længst anciennitet var han en dyr mand at have i stand-by position på lønningslisten. Efter en periode hos JD contractors som tilknyttet et projekt i den engelske kanal- firmaet arbejder inden for off-shore og entreprenørservice til søs - syntes thistedboen, det var på tide at vende hjem til familien og barndomsbyen. – Så da Per og Lisbeth ville sælge deres livsværk her på kajen i Thisted, kunne jeg ikke andet end at slå til, afslutter Michael Mathiesen sit rids over vejen fra maritim hotelchef på verdenshavene til fiskehandler ved kanten af Limfjorden.

En ny verden

Bortset fra skumsprøjtet, når Limfjorden slår ind over stenene, var det som at træde ind i en ny verden, fortæller Michael Mathiesen, der i sin tid byggede titlen som akademisk oplevelsesøkonom oven på sin slagteruddannelse igennem akademiet Ansæs & Vangstrup i Holte. Og godt det samme, for Fiskehuset er ikke bare en fiskebutik. Det er et sted, hvor turister og fastboende kan gå på opdagelse i den tilhørende gårdbutik med lokale produkter og nyde et stykke mad eller et godt måltid i Fiskehusets egen restaurant. Dertil kommer engros-salg, salg til enkelte hoteller, restauranter og sågar børneinstitutioner samt fiskepakker, der leveres dag-til-dag til private over hele landet. Lidt specielt er det, at 80 pct. af fiskepakkerne sælges til private på Sjælland. Selv kan Michael Mathiesen ikke give nogen god begrundelse. Undtagen en lidt drillende kommentar om, at de må mangle gode fiskehandlere derovre. De sidste ben i Fiskehuset er mad ud af huset og ikke mindst netsalg via Fiskehuset.com. – Netsalget har været forrygende godt, mens folk arbejdede hjemme, siger han. – De ville forkæle sig selv, så det hjalp os godt igennem den første tid, indtil landet blev åbent igen. Netsalget er naturligt nok aftaget en smule nu, men vi går forhåbentlig ind i en god sommer. De første tyske turister er kommet. Michael Mathiesen erkender, at det er mange aktiviteter, han har under sin paraply. – Men det var sådan, det var bygget op af de tidligere ejere. De drev stedet i mange år, og jeg kan godt lide konceptet, understreger han.

Løbende fornyelse

Hver morgen tager Michael Mathiesen på fiskeauktion for at hjembringe det bedste og det friskeste fra havet. Han har en erklæret målsætning om, at Fiskehuset skal have det største udvalg af frisk fisk i Danmark. Den købte fisk videreforarbejdes i butikken i Thisted under de fem fastansattes kyndige hænder. En del af fangsten ender som særlige delikatesser og specialiteter ofte lavet efter egen opskrift. Det gælder blandt andet den håndfremstillede, marinerede Thy-sild med forskellige smagsvarianter. Dagligt røges der fisk i eget røgeri – sammen med fersk torsk og sej hører det til de tyske turisters favoritter. Der laves fisketapas, take away og mad til både frokost- og middagsgæster. Også dressingerne er hjemmelavet i butikken, mens købt tilbehør kun kommer gennem Fiskehusets nåleøje, hvis det er højeste kvalitet og gerne af økologiske råvarer. – Vi vil måles på smag, kvalitet, friskhed, godt håndværk og bæredygtighed, fastslår Michael Mathiesen. – Så er vi sikre på at kunne levere den bedste smagsoplevelse til kunderne.

Dansk berømmelse

Så megen aktivitet kræver ikke kun menneskelig indsats men også en del energi og el til opvarmning og nedkøling. Ting, der er steget voldsomt i pris, det sidste halve års tid. Derfor har Fiskehusets indehaver visse ændringer på listen. Bygninger og en del af interiøret er oprindeligt fra 1942 og løbende vedligeholdelse og opdatering er nødvendig. Desuden er flere af de ældre maskiner under udskiftning til nye, mere energi- og miljøvenlige modeller. Det skal dels tage toppen af de stigende energiog råvarepriser, dels honorere tidens ønske om miljø- og klimarigtig produktion.

Men lige nu står butikken i Thisted over for en landsdækkende berømmelse på TV*). I hvert fald har DK4 og Bubber & Villum besøgt Fiskehuset Thisted, og udsendelsen sendes inden for kort tid.– Så må vi se, hvor længe berømmelsen hænger ved, siger ejeren. – Det var var i hvert fald meget sjovt, mens besøget stod på.

*) De to kendisser, tv-manden Bubber og filminstruktør og skuespiller Thomas Villum Jensen har været på sejltur i det Østjyske Ø-hav. (Det har de lavet tre programmer om på DK4, og mon ikke der er nogle nye programmer på vej fra det nordvestjyske, red.)

Juni 2022

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies