Frikadeller til frokost – hver dag
af Gitte GlibstrupFrikadeller til frokost – hver dag
Frikadeller som vor mor lavede dem. Særlige julefrikadeller med et tvist af jul. Og medisterpølse uden gluten. Nr. Onsild Slagtehus værner om traditionerne – men tør også godt udfordre dem. Og det er måske grunden til, at det går så godt for virksomheden i Hobro. - Vi har nogle gode gamle opskrifter fra vores bedsteforældre, som vi holder fast i, fortæller Slagter Madsen, der er tredje generation i slagtehuset og også lyder navnet John. Sammen med sin hustru, Conni Schougaard Madsen, driver han slagtehuset, der udover at slagte også har gårdbutik og engros. Slagter Madsen fortæller, hvordan han for nylig var på messe og faldt i snak med en kvinde, der i sit job passede ni demente. Når der var frikadeller på menuen, ville de demente patienter kun spise frikadeller fra Nr. Onsild Slagtehus. Alle andre lod de ligge. - Det blev jeg altså stolt over. Jeg er sikker på, at det er fordi, vores frikadeller smager som deres barndoms-frikadeller, og den smag kan de på trods af sygdommen godt huske, siger han med sin charmerende Hobro-accent.
Nye faciliteter
I alt er 5000 kvadratmeter under tag, og Nr. Onsild Slagtehus har i år indviet en ny 500 kvm stor engrosafdeling, hvor virksomhedens populære frikadeller produceres. - Vi kan producere mange flere frikadeller hver eneste dag, og det er vigtigt for mig at sige, at det ikke er industri. Vi har stadig damer ansat, som står og vender frikadellerne, for sådan bliver de altså bedst, siger John Madsen. De nye produktionsfaciliteter er topmoderne, har hjælpemidler til løft af de mange kilo kød, og så har Slagter Madsen selv udtænkt en løsning, der formindsker risikoen for listeria og andre bakterier. - Vi har ikke nogen synlige ledninger. Alt er indpakket i stålfrie rør, så det er nemt at tørre af og holde helt sterilt, fortæller han.Virksomheden genbruger desuden varme fra frost- og køleranlæg til varmt vand og gulvvarme. Ifølge John Madsen er veterinærkontrollen begejstret for ideen med ledninger i rør, og Arbejdstilsynet har givet det grønne stempel for arbejdsforholdene.
Sælger til grossister
Udover de populære frikadeller fremstilles en lang række andre produkter som eksempelvis kødboller og medisterpølse. Alt kan fremstilles økologisk og glutenfrit. - Vi er meget kræsne med vores varer. Hvis råvarerne ikke er i orden, så ryger de retur til leverandøren med det samme, fortæller Slagter Madsen, der i øvrigt ikke er udlært slagter, - Jeg slagtede min første gris som 13-årig, så det kunne ikke svare sig at stå i lære. For jeg kunne det hele på forhånd, fortæller han. Han overtog driften af slagtehuset i 1996, og det er gået stærkt siden. Slagtehuset sælger sine produkter til grossister, der sælger videre til eksempelvis sygehuse. - Vi har en sælger, der kører rundt i landet og fortæller om vores produkter til kunderne, men vi går ikke i detailledet. Og faktisk er fjerde generation i familien Madsen indtrådt i virksomheden. Anne Schougaard Madsen, der oprindeligt er udlært frisør, er ansat til at håndtere grossister og styre produktionen. - Når man kommer fra en familie af selvstændige, skal man passe på sig selv. Mine forældre har knoklet siden 1996 og ikke haft et liv. Men nu tør de, og de har netop været på deres første ferie, siger Anne Schougaard Madsen.
Kvalitetskontrol hver dag
Det er tydeligt, at Slagter Madsen er stolt af sine produkter. Han ødelagde sin hånd for nogle år siden og slagter ikke mere, men hans passion for den gode mad har han i den grad stadig. - Jeg har altid brændt for at slagte og for at levere god mad. Min bedstefar sagde altid: ”Du må aldrig lave noget, som du ikke selv vil spise. Dine kunder har samme smag i munden som dig, så hvis du ikke selv vil spise maden, så skal du holde.” Den sætning har fulgt mig. - Så vores daglige kvalitetskontrol er vores frokost. Vi spiser frikadeller hver dag til frokost. Det slår aldrig fejl – for hvem kan ikke lige spise en frikadelle med rødkål? Det bliver aldrig umoderne. Et andet nyt initiativ er ansættelsen af en kok, der laver gammeldags dansk mad. Hakkebøf med sauce, boller i selleri osv. Det kommer både unge og ældre efter i gårdbutikken. - Vores seneste scoop er julefrikadellen med en smag af jul. Vi har kun fremstillet 10 paller, og ligesom med juleøllene så falder julefrikadellen først igen næste år. Det er sgu skægt at lave sådan noget.
Travl tid
Der er travlt i både slagteri, gårdbutik og produktion hele året, men der er noget særligt omkring jul og nytår. I gårdbutikken er der travlt op til jul. Sidste år blev der solgt adskillige tons svinekam den 23. december. - Vi var seks personer i butikken – og ingen af os nåede at få en pause. Juleaftensdag er det ænder, der ryger over disken. - Vi steger ænder til jul, som de gamle slagtere gjorde. Så kommer folk og henter dem om formiddagen. Det er bare den bedste dag på året. Vi har en julemand gående rundt, og folk har tid til en snak. Nogle af vores kunder har været kunder hos både min far og farfar, så de kan huske mig som ”bette” knægt. Det får vi gerne en snak om. Årets sidste dag fejres som regel også med godt kød, og her er det også tradition, at Slagter Madsen selv står i butikken og sælger det gode oksekød. John og Conni Madsen er på messe med Nr. Onsild Slagtehus. En frikadelle kan alle spise – og efterspørgslen er stor. Nr. Onsild Slagtehus fremstiller flere paller frikadeller hver dag.
Fakta Flere paller frikadeller om dagen – som mor lavede dem – ryger afsted fra Nr. Onsild Slagtehus i Hobro. Opskriften på succesen er hårdt arbejde, godt håndværk og en insisteren på gode råvarer samt produktudvikling. Slagtehuset har 21 mand og tre lærlinge ansat, og selv om de nye faciliteter blev indviet i uge 13 i år, er næste skridt allerede planlagt. - Vi skal nok til at bygge et fryselagger mere.