Fynsk fiskegourmet gennem 35 år
af Rikke HolmPå Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde kan man ikke bare nyde en kulinarisk fiskemenu med udsigt over byens havneindløb: Man sidder bogstavelig talt i vandkanten. - En ideel placering for en af Danmarks ypperste fiske- og skaldyrsrestauranter, der i år kan fejre sit 35-års jubilæum. Siden 1985 har parret Puk Lyskjær Larsen og Ursula Plato drevet Restaurant Rudolf Mathis i Kerteminde, der er kendt for at servere fiske- og skaldyrsretter i særklasse. Restauranten er opkaldt efter Puk Lyskjær Larsens oldefædre: Niels Mathis og Hans Rudolf Pedersen, der var henholdsvis fiskehandler og fisker i Kerteminde. Restauranten er bygget på fundamentet af oldefar Niels Mathies’ fiskerhus. På trods heraf lå det ikke fra begyndelsen i kortene, at Rudolf Mathis skulle være ren fiskerestaurant: - Da vi byggede restauranten, var der en masse skriverier i medierne, fortæller Puk Lyskjær Larsen: - Man omtalte konsekvent restauranten som fiskerestaurant. Da Fiskeauktionen i Kerteminde lå længere nede af vejen, var det derfor oplagt at sætte fisken i centrum.
Indtil sidste år var der mulighed for at skifte fiskehovedretten ud med en kødret, men nu lever vi op til vores navn – Fiskerestaurant Rudolf Mathis - og serverer udelukkende fisk og skaldyr. Det er jo netop det, vores gæster kommer for. Dog er der altid en mulighed for at skifte fiskehovedretten ud med en kødret ved forudbestilling eller ved selskaber.
Puk Lyskjær Larsen er uddannet kok fra Falsled Kro og Amalienborg. Efterfølgende arbejdede han på Kong Hans Kælder, før han flyttede tilbage til sin fødeby og startede Rudolf Mathis. - Igennem 35 år har vi opbygget en stor kreds af stamkunder. Næste generation er på vej, og der kommer hele tiden nye gæster fra ind- og udland. Vi eksisterer på grund af gæsterne, men lever af, at de kommer igen, lyder mottoet.
Interessante fiskeretter
På menuen har Rudolf Mathis primært danske fisk, men også tun og Middelhavsfisk. De friske fisk handles fortrinsvis fra lokale fiskere og fra fiskegrossist Jens Christian Juhl, der ligger 200 meter længere nede af vejen: - Fisk og skaldyr er interessante at arbejde med, fordi de giver et stort spillerum, forklarer Puk Lyskjær Larsen: - Der er mange interessante fiskearter, og de kan tilberedes rå, dampet og stegt/grillet - og selvfølgelig serveret med den gode sauce og spændende garniture. Satsningen på fisk har ikke på noget tidspunkt været en udfordring for restauranten: - Alle vore fisk er udbenede og derfor lette at gå til. Lysten til at spise fisk har været stabilt opadgående gennem alle årene. Priserne på fisk er steget markant. I dag koster en udbenet pighvarfilet 450 kroner pr. kg, hvilket er tre gange mere, end prisen på en oksemørbrad, forklarer Puk Lyskjær Larsen.
Populære events i løbet af sæsonen
Januar og februar holder Rudolf Mathis helt lukket. Restauranten åbner omkring 1. marts, når foråret kommer. I hovedsæsonen fra maj til september er terrassen åben for udeservering - både til frokost og aften. Det er, som at være sydpå på en lun sommeraften. - I løbet af sæsonen har vi forskellige arrangementer, fortæller Puk Lyskjær Larsen: - Fiske- og skaldyrsarrangement i juni, Den store Fiskeaften i september, Bourgognearrangement i oktober og Temaarrangementer i november med menu akkompagneret af musik og underholdning. I december byder vi bl.a. på julekalendermenu med 24 små tapasretter i 6 serveringer. Hver onsdag i marts og november afholdes kokkeskole på Rudolf Mathis:
- Kokkeskolen opstod, fordi vi flere gange blev spurgt af gæster, om de kunne få lov til at komme i køkkenet og lære at lave fiskeretter. På kokkeskolen er et lille hold kursister i køkkenet en hel dag, hvor de sammen med kokkene forbereder en 5-retters menu. Efterfølgende kommer deres ledsagere, og alle spiser menuen i restauranten sammen med personalet. Vi har en meget sjov og hyggelig dag sammen. I det 35. jubilæumsår udkommer en ny bog om Rudolf Mathis med opskrifter på fiskeretter samt smukke billeder af mad, interiør og omgivelser.