Goddag till kødpakkeriet - farvel til kriminaliteten
af Marie Irgens Jacobsen. Fotos: Hans SøndergaardAARDHvor tit møder du én, der virkelig elsker sit arbejde? Johan* er en af dem. Med stribet slagtertøj, hårnet, og sort sikkerhedskasket og sikkerhedssko står han hver dag på Danish Crown i Sæby og sørger for, at pakke-robotterne fungerer, som de skal. - Jeg er utroligt glad for det. Jeg har aldrig nogen sinde været træt af at skulle på arbejde. Aldrig haft en dag hvor jeg tænkte ”gider ikke af sted”. Ikke heroppe, siger den ufaglærte slagteriarbejder. Men det var ikke til at forudse, at Johan skulle ende som engageret robotpasser på et slagteri. Tværtimod. For få år siden var han en ung mand i en nedadgående spiral af kriminalitet, druk og vold. Tre gange på få år sad han i fængsel. Han drak for meget og kørte en person ihjel. Og kom i fængsel for første gang - for uagtsomt manddrab. Han kom i fængsel igen, denne gang for vold. Han fik en depression og drak endnu mere. Tredje gang han kom i fængsel, var det også fordi han blev dømt for vold. Hans unge liv var på katastrofekurs. Men den tredje gang han sad i fængsel, kom han i et behandlingsprogram for alkoholikere. Det hjalp. Han begyndte at tænke over tingene. Sit liv, og hvordan det skulle gå. - Jeg gad ikke mere. Jeg tænkte: Til sidst får jeg en rigtig lang straf. Hans liv måtte ændre retning fuldstændigt. Men hvordan?
Ikke let at skaffe folk til det nye aftenhold
Da Karina Fisker blev pakkemester og chef for 80 ansatte på Danish Crown i Sæby, vidste hun, at hun gerne ville bruge sin indflydelse som chef til at gøre en forskel. Og nu sad hun og savnede en ny medarbejder til pakkeriets nye nathold. Hun havde allerede været igennem det meste af slagteriets kartotek over mulige medarbejdere. Hun havde prøvet at ansætte nogle fhv. kriminelle gennem organisationen High:five, der sætter fhv. kriminelle i kontakt med arbejdsmarkedet. Men to havde hun måttet afskedige igen, og en tredje fandt job som social- og sundhedsassistentelev i stedet. Og efter lang tids søgen efter de rette mennesker på aftenholdet manglede hun stadig én. Men Karina Fisker var ret stædig i sin ambition om at gøre en forskel. Og igennem projekt High:five kom hun i kontakt med Johan.
De farlige aftener
Da Johan 14 dage efter sin løsladelse hørte om jobbet på slagteriet, blev han nervøs. Ville de sende ham ned i tarmafdelingen, skulle han sprætte dyr op og arbejde i blod og indvolde? Men da Karina Fisker viste ham pakkeriet, blev han rolig. Og Johan syntes i modsætning til så mange andre, at det var meget tiltrækkende at arbejde om aftenen. For aftenarbejde ville være hans gyldne mulighed for at holde sig ude af problemer, druk og fest. - Det var perfekt, siger han. - Jeg vidste, at de lange kedelige aftenerer farlige... Karina tilbød Johan et halvt års ansættelse, inden robotter skulle overtage jobbet. Han greb muligheden. Et halvt år var bedre end ingenting.
Robotterne kommer
Johan trivedes i Sæby, som han var flyttet til - væk fra sine gamle venner. Og han trivedes med sit arbejde, sine kolleger og mesteren, Karina. Men dagen, hvor robotterne skulle overtage jobbet, nærmede sig med stormskridt. Og en dag hev mesteren, Karina, ham til side. Hun tilbød ham job med de nye robotter.- Jeg havde jo set, han var god til at arbejde selvstændigt, han tager initiativ og er fleksibel. Men jeg var lidt i tvivl, om han kunne klare at stå op om morgenen. Det mente Johan godt, han kunne.
Det har betydet alt for mig
Efter to år er Johan stadig lige begejstret for jobbet. - Det er lige mig. Det er ret selvstyrende, der er ikke nogen, der står og råber. Vi skal selv løse problemerne og få det til at køre. Johan er ikke i tvivl om, hvad slagteriet har betydet for hans liv: - Det har betydet alt for mig. Ellers havde jeg været i gang i den gamle karrusel igen med de gamle kammerater og ud og ind af spjældet. Nu fik jeg chancen med et arbejde, og til at tjene nogle ordentlige penge. Og så greb jeg den.
*Johan er ikke hans rigtige navn
Succés for fire ud af fem af High:fives unge
HIGH:FIVE har stor succés med at hjælpe unge væk fra kriminaliteten og til et normalt lovlydigt liv med job og uddannelse - hele 80 pct. af de unge, der fik job via High:five mellem 2010 og 2013, forlod den kriminelle livsstil og blev lovlydige borgere. HIGH:FIVE jobmatcher cirka 250 unge om året, der kommer fra fængslet eller har haft en nylig fængselsdom. Med High:fives succesrate svarer det til en samfundsøkonomisk besparelse på op til 280 mio. kroner årligt, ifølge en evaluering fra konsulentfirmaet Rambøll. Vel at mærke med en investering på 13 millioner kroner årligt - de penge, det koster at drive High:five. HIGH:FIVES filosofi bygger på, at den unge selv skal tage ansvar for sit liv, skal være fri af stofmisbrug og have egen bolig - samt være villig til at give slip på sin gamle tilværelse. Læs mere på www.highfive.net.