Gormsen Gourmet A/S vil sælge ost i hele landet
af Eivind Sønderborg JohansenGormsen Guld er den bedst sælgende ost hos Producenten i hjertet af Odense. Indehaveren af forretningen, Ole Rath Petersen, blev derfor noget bekymret, da det kom ham for øre, at Bo Gormsen overvejede at lukke familievirksomheden Gormsen Ost for at gå på pension. - Bo Gormsen havde ingen børn til at føre sin grossistvirksomhed videre, så jeg begyndte at snakke med ham om muligheden for en overtagelse, fortæller Ole Rath. Det blev ikke bare ved snakken. Ole Rath kan glæde sig over, at den 72 år gamle virksomhed med de populære oste kører videre. Den 1. april overtog han nemlig Gormsen Ost sammen med sine to brødre John Erik og Hans Henrik Rath foruden en fjerde medejer, Preben Mogren. Den daglige drift af virksomheden, der nu hedder Gormsen Gourmet A/S, står Ole og Hans Henrik Rath for.
Gormsen i hele landet
Gormsen Ost har tidligere leveret oste til osteforretninger i hele landet, men de seneste år valgte Bo Gormsen at koncentrere sig om at sælge sine oste til butikker primært på Fyn og i trekantområdet. De nye ejere vil igen gøre Gormsen landsdækkende. - Jeg begyndte i september at køre på besøg i osteforretninger uden for Fyn for igen at få ostene fra Gormsen på hylderne i hele landet. Der er stadig kunder rundt omkring, der spørger efter ostene, selv om de ikke har kunnet få dem i to-tre år. Vi har også fået en henvendelse fra en svensker, der ville vide, om han kunne købe Gormsens oste på Nordsjælland. Vi mærker allerede nu stor efterspørgsel fra hele landet, så der er ingen tvivl om, at det er populære oste, konstaterer Ole Rath og giver sit bud på, hvorfor de er så eftertragtede: Gormsen - De fleste vil gerne have en blød, cremet skæreost med både en god smag og eftersmag. Det har ostene fra Gormsen. Det er min personlige opfattelse, at det er nogle af de bedst modnede oste i hele landet, siger han.
Varelager på 65 tons
De nye ejere af Gormsen har brugt tiden siden overtagelsen til at få opbygget et varelager, der er på 65 tons oste og stort nok til at kunne forsyne osteforretninger i hele landet. - Det tager tid at opbygge et varelager, fordi vi får ostene meget unge og modner dem selv. Den mellemlagrede skal modne i 15-16 uger, mens den lagrede Gormsen Guld kræver 30-35 ugers modning, oplyser Ole Rath og tilføjer: - Vi vil ikke gå på kompromis med kvaliteten og leverer derfor ikke vakuumpakkede oste. Vi har den holdning, at Butikkerne skal kunne have ostene liggende fremme, så kunderne kan få lov til at smage på dem. Det er derfor primært selvstændige osteforretninger, der i dag sælger produkterne fra Gormsen. Ole Rath vil dog ikke udelukke, at supermarkeder med delikatesseafdelinger, hvor der er kundebetjening, også kan blive aftagere af ostene fra Gormsen.
Gormsen kort
Gormsen ost blev etableret i 1944 af Holger Emil Gormsen, som drev virksomheden indtil sønnen, Bo Gormsen, overtog den i 1987. Gormsen Ost blev i 2016 opkøbt af brødrene Ole, Hans Henrik og John Erik Rath samt Preben Mogren. Virksomheden, der nu drives under navnet Gormsen Gourmet A/S, er kendt af osteelskere for blandt andet de lagrede oste Gormsen Guld, Dronning Dagmar og Odin.