Guldvinder: Faget går dybt ind i hjertet
af Torben Svane KristensenElevmangel kan tvinge nogle butikker til at geare ned for aktiviterne. Andre butikker har fundet vejen til at få elever. Blandt andet i Slagter-Riget i Aarhus, hvor Susanne Poulsen brænder for faget og scorede guld i sin svendeprøve. Hos Fruehøj Slagter i Herning har to tidligere elever overtaget butikken og sikret dens overlevelse.
I perioden 2015 til 2017 er antallet af elever på slagteruddannelsen faldet med 10 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Hos brancheorganisationen Danske Slagtermestre oplyser Ulrik Olesen, marketingchef, at der i øjeblikket kun er 100 slagterlærlinge ude i butikkerne. - Det er generelt for alle håndværksfagene, at der mangler elever. Og den pulje er vi også røget i. Vi kunne godt tænke os, at flere af de unge mennesker kommer ud og får en håndværksmæssig uddannelse, siger Ulrik Olesen, og organisationen er i gang med flere tiltag, der skal lokke flere unge til faget.
Mangler to lærlinge
En af de butikker, der har meget svært med at få lærlinge, er Slagter Kirkeby i Skjern. - I øjeblikket mangler vi faktisk to styk. Der er stort set ikke nogen ansøgninger, når vi søger lærlinge. Vi har næsten hele tiden haft tre lærlinge, men når de to af dem er udlært her først i det nye år, får vi et slip, hvor vi gerne ville have haft en ny i gang. Men det har ikke været muligt, udtaler Michael Kirkeby Andreasen, og han frygter at måtte geare ned, hvis der ikke kommer nye lærlinge. Han peger på virksomhedspraktik, hvor de unge, der måske er kørt skoletrætte, kan prøve kræfter med erhvervet, som en løsning. En anden løsning kunne være at holde en info-aften, hvor de interesserede unge og deres forældre kan komme forbi til en snak og en rundvisning, så de kan se, hvad slagterfaget går ud på.
Slagter i stedet for kok
I Slagter-Riget i Aarhus er den udlærte slagter Susanne Poulsen ikke i tvivl om, at hun er landet på den rigtige hylde karrieremæssigt. - Mit råd til andre unge er: giv det en chance, for det er et fag, der går dybt ind i hjertet, siger hun. Vejen ind i faget begyndte med en interesse for madlavning, og hun overvejede at blive kok, men der var efter hendes mening ikke nok kontakt med kunderne. - Noget af det, som driver mig, er kontakten til kunderne, at opfylde og leve op til deres ønsker, når de kommer ind i butikken, understreger hun. Hun har også læst til social og sundhedshjælper, og hun har siddet ved kassen i Bilka. - På et tidspunkt troede jeg, at jeg skulle være frisør. Men da jeg var opvasker i en dagligvarebutik, arbejdede min veninde der også, og jeg hjalp nogle gange til med smørrebrød. Hun fik en bronzemedalje til DM i Skills, fortæller hun. Så Susanne Poulsen begyndte på uddannelsen til butiksslagter. - Min mor havde nok ikke troet, at jeg ville gennemføre uddannelsen, så hun var meget stolt, da jeg stod med min guldmedalje, siger hun. Skoledelen i uddannelsen til butiksslagter er foregået i Aalborg, da niveauet på uddannelsen i Aarhus, efter Susanne Poulsens mening, ikke var højt nok. - Lærerne i Aalborg er meget mere inde over eleverne. De hjælper os hele vejen igennem, så vi når vores mål, siger hun. Det resulterede i en guldmedalje, da hun blev udlært. Det er i øvrigt første gang, der gives en guldmedalje til en slagterelev på den tekniske skole i Aalborg.
Et job med gang i
Hun beskriver en arbejdsdag med fuld gang i den, hvor der fremstilles hjemmelavede produkter ud fra gamle opskrifter, men hvor der også er plads til nytænkning. - Det her er bare mig. Her kan jeg udfolde mine evner. Det er et lidt crazy arbejdsmiljø, hvor vi får frie tøjler, og det kan jeg godt lide. Vi får lov til at lege og udvikle produkter, så en klassiker som for eksempel en brocollisalat ender med at blive et helt andet produkt. Det gør mig glad, og jeg kan godt lide at gå på arbejde, men det kan også være hårdt både fysisk og psykisk, når der er travlt, siger hun. Tilstrømning af nye elever Slagter-Riget har ingen problemer med at finde elever. Der er lige kommet to nye, hvor den ene skal overlappe Susanne Poulsen. - Vi gør meget ud af at dele ting på de sociale medier, og vi har unge, der kommer ind i butikken sammen med deres forældre for at se, om det kunne være en vej at gå, når de skal vælge uddannelse, siger hun.
Susanne Poulsen kunne også godt se for sig, at hun i fremtiden sprang ud som selvstændig slagter. - Ja, jeg kunne godt tænke mig at starte min egen slagterbutik op på et eller andet tidspunkt. Jeg kan mærke, at uddannelsen og min læretid i forretningen har gjort mig mere moden, og jeg kommer selv med input til nye retter og andre ting, siger hun.
Elever har overtaget lærerpladsen
I Herning er Fruehøj Slagter kommet på nye unge hænder. De tidligere elever Morten Fiilsøe Ramsing og Rikke Juulsgaard Lauridsen har overtaget ledelsen fra de tidligere ejere Dorthe Bastrup Svendsen og Ole Erlandsen. Sidste år vandt Rikke Juulsgaard Lauridsen DM i skills for gourmet-slagterlærlinge, og nu kan hun kalde sig medejer af sin tidligere læreplads. - Jeg har ikke altid haft det nemt med det boglige, da jeg gik i folkeskolen, så det at vinde DM i 2017 var stort for mig. Jeg beviste overfor alle, at jeg var god til noget, og da Morten spurgte mig, om jeg ville overtage butikken sammen med ham, sagde jeg ja, siger hun. Morten Fiilsøe Ramsing er 28 år og Rikke Juulsgaard Lauridsen er 22 år. - Jeg har altid vidst, at jeg skulle arbejde med mad, og på skolen i Holstebro fik jeg smag for faget. Det rummer så mange forskellige ting, og der er mulighed for at sætte sit kreative præg på produkterne, siger hun.
Ud af en familie af selvstændige
Da hun skulle finde en læreplads, havde hun fire ansøgninger ude, og hun valgte Fruehøj Slagter, da den ligger tæt på, hvor hun bor. - Dorthe Bastrup Svendsen og Ole Erlandsen har været rigtig gode til at lære fra sig, siger hun. Den unge slagter havde nok tænkt, at hun skulle være selvstændig, men hun havde ikke lagt sig fast på, at det skulle være med egen slagterbutik. - Jeg kommer ud af en familie af selvstændige, så jeg ved godt, hvad det kræver. Lige nu mangler vi udlærte folk, inden vi kan være bekendte at tage nogle elever ind. Vi er begyndt at tage ernæringsassistenter ind. De kan stå i butikken og betjene kunder, og de kan også hjælpe til med de varme retter, siger hun. Hendes venner og bekendte er også blevet klogere på faget, og de har fået aflivet nogle af deres fordomme. - De har fundet ud af, at vi ikke får levende grise ind, der bliver slagtet, så blodet det sprøjter. Men vi er nok nogle af de eneste, der stadig får halve grise ind, som vi selv skærer ud. Jeg oplever, at folk er nysgerrige, når jeg fortæller, hvad jeg laver, og de synes, at det er spændende, siger Rikke Juulsgaard Lauridsen.