Ikonisk fynsk slagteri er genåbnet med nye kræfter
af Torben Svane ChristensenErik Møller Hansen, der driver Båringskov Gl. Badehotel Fiskerestaurant, Møllers Fiskehus og Troldhøjgaard, er nu forpagter af Gelsted Slagteren. Erik Møller Hansen producerer frilandsgrise og naturkvæg på Troldhøjgaard, og dyrene fik han slagtet hos Gelsted Slagteren. Men da slagteriet lukkede sidste år, var han nødt til at fragte sine dyr til Lolland, for at få dem slagtet. Erik Møller Hansen har stor fokus på bæredygtighed og dyrevelfærd, og derfor var den løsning ikke holdbar i længden. - Der jo ikke mange slagterier tilbage, så der var også ventetid på at få slagtet. Jeg havde jo håbet på, at der var andre, der ville åbne Gelsted Slagteren igen, så jeg kunne få slagtet dér, men det skete ikke, fortæller Erik Møller Hansen.
Lokalerne står skarpt
Så han besluttede sig for at forpagte Gelsted Slagteren, og han har investeret i en kølebil og en større vogn til kreaturer, så han kan fragte dyr fra lokalområdet til slagtning i Gelsted. Slagteriet har også fået nye epoxy-gulve og er blevet shinet op. - Lokalerne havde jo stået siden sommeren, da jeg overtog dem, så der var en del ting, der skulle ordnes, siger han.
Ansat slagtermester
Erik Møller Hansen har ansat en slagtermester, og der bliver i alt tre slagtere i det nye slagtehus. - Ja, jeg har fundet en god slagtermester, Kasper Göhns, der selv er udlært i Gelsted, og han kunne godt se ideen i det, jeg har gang i. Vi har også ansat flere til at skære op og pakke, og på sigt kan jeg godt se for mig, at vi har ti ansatte. Det kan godt være, at det først sker om et år eller to, men sådan er det. Jeg har ikke haft problemer med at få ansatte, der kan se det spændende i projektet, siger han.
Sælger til københavnerne
Han har tidligere drevet minkfarm, indtil erhvervet blev lukket ned. - Så begyndte jeg på kaniner, men det gik ikke så godt. De blev syge. I godt et års tid har jeg så haft grise og kvæg, som vi sælger kød fra til engros, blandt andet til restauranter i København. Vi sælger også til hoteller, institutioner og slagtere – vi skiller os ud, for vi kan levere et andet produkt. Vi bruger for eksempel ikke medicin. Jeg kan ikke lade være med at blive glad, når jeg hører grisene snorke, når vi har lukket dem ind om aftenen. De får jo en masse motion i løbet af dagen, siger han.
Kundernes behov og ønsker
Erik Møller Hansen har hidtil solgt sine lokalt producerede flæskestege fra frilandsgrise fra fiskerestauranten i Båring - og i dagligvareforretninger i Brenderup, Morud og Harndrup. Men nu bliver de også solgt hver fredag fra Gelsted Slagteren, hvor der er åbent for kunder. - Vi skærer dyrene op eller sælger dem som halve dyr. Vi slagter efter kundernes behov og ønsker. Vi lønslagter også for folk, og vi kan selv tage ud og hente dyrene. De private kunder køber hakket kød og fersk kød, siger han.
Rift om medisteren
Facebook bliver brugt til at lave gode tilbud til kunderne. Der er blandt andet rift om den originale Gelsted Medister, når der bliver lavet opslag med det produkt. - Jeg synes, at vi er blevet taget godt imod af kunderne, siger Erik Møller Hansen. Gelsted Slagteren ejes af Kristian Kyed og Ole Sloth Nielsen.
På billedet ses slagtermester, Kasper Göhns
Fødevaremagasinet, april 2022