Irma er Lindbjerggårds største kunde
af Per Henrik HansenEspen Nielsen opdrætter økologiske ænder og gæs og sælger de fleste af dem til Irma. For et par år siden var det ved at gå helt galt, men så hjalp SMV Fødevarer og FødevareDanmark med en manglende grossisttilladelse. Set udefra ligner Lindbjerggård en almindelig landbrugsejendom i det let bakkede landskab nord for Randers. Kommer man lidt nærmere på, kan man se, at der alligevel ikke er tale om en helt gennemsnitlig svine- eller kvægejendom. Ikke alene er her en gårdbutik, der er også en for dansk landbrug usædvanlig produktion af omkring 2.500 ænder, nogle hundrede gæs og opfedning af 40 jerseystude. Det hele er økologisk. Og zoomer man helt ind, vil man se, at Lindbjerggård er en fødevarevirksomhed med faste leverancer af gæs og ænder til COOP’s primært københavnske butikskæde Irma.
Salg til Irma i 10 år
- Irma er min største kunde. De sidste 10 år er det allermeste af fjerkræet gået til dem, fortæller Espen Nielsen, der ejer Lindbjerggård. I efteråret 2016 var det dog ved at gå helt galt med salget til den økologi-glade københavnske butikskæde. Årsagen var et manglende dokument. Espen Nielsen havde ikke været opmærksom på, at han som leverandør til andre butikker end sin egen gårdbutik skulle have en grossisttilladelse fra Fødevarestyrelsen. I mange år havde det ikke været noget problem; men en dag blev manglen opdaget i COOP, og så var en vis herre løs. - Jeg er bange for, at det var gået helt i fisk for mig, hvis ikke jeg havde fået hjælp til at løse problemet, siger Espen Nielsen. Hjælpen kom fra SMV Fødevarer og paraplyorganisationen FødevareDanmark. Medarbejdere herfra fik redt trådene ud, Lindbjerggård fik en grossisttilladelse, og det hele faldt til ro igen.
Byggede mobilt slagteri
Fjerkræet slagtes i Nordjylland i en 13 meter lang lastbiltrailer, som Espen Nielsen oprindelig selv har indrettet til fjerkræslagteri sammen med en lokal smed. Traileren solgte han til dens nuværende ejer Poul Raunsmed for nogle år siden. Da havde Espen Nielsen kørt rundt og slagtet for andre med traileren i omkring fem år. - Jeg fandt på at indrette slagteri i en trailer, fordi jeg manglede et sted at få slagtet mit eget fjerkræ, og jeg kunne se, at andre fjerkræavlere havde samme behov, fortæller han. Da han for 13 – 14 år siden fik ideen, var det dog efter EU’s regler slet ikke lovligt med et mobilt slagteri. De danske myndigheder og den daværende fødevareminister kunne imidlertid godt se det gode i initiativet, og de fik overbevist kollegerne i Bruxelles, så lovgivningen blev ændret. Dermed er Espen Nielsen en af de få, som kan prale med at have fået ændret en EU-regel og ikke blot leve med den.
Billigere at transportere dyrene
I praksis er det mobile slagteri dog blevet mere stationært. - Det er billigere at transportere dyrene op til slagteriet i Nordjylland, end det er at transportere slagteri og mennesker ud til dyrene. Så nu står traileren fast parkeret hos Poul Raunsmed, forklarer Espen Nielsen. Hans dåbsattest er efterhånden 67 år gammel, men nogen tid endnu vil han fortsat drive Lindbjerggård. - Og så håber jeg, at et af børnene en dag vil tage over. Det er jo en gammel slægtsgård, og det vil være dejligt, hvis den kan blive ved med at være det, siger Espen Nielsen.
Kort om Lindbjerggård
• Produktion af ænder, gæs og oksekød fra stude.
• Gårdbutik med kød af egen produktion, honning og økologisk svinekød.
• 40 hektar jord med forskellige afgrøder, blandt andet hvede til Meyers.