Kendt slagterbutik indgår i herregårds kulinariske vækstplaner
af Torben Svane ChristensenSteensgaard Herregård ApS har købt Slagter Laustsen i Assens. Men Leif Wilson Laustsen fortsætter som konsulent i firmaet, og han glæder sig til at få mere tid til sit arbejde som formand og til at tage fat på de mange udfordringer, som slagterfaget står overfor.
Slagterforretningen i Assens har eksisteret siden 1898, og den har været ejet af Leif Wilson Laustsen de seneste 26 år, efter at han købte den af Slagtermester Olsen i 1996. Slagterforretningen bliver nu en del af noget større, da Steensgaard Herregård ApS har købt forretningen pr. 1. december 2022.
– Med det nye ejerskab fortsættes forretningen, som man kender den, med høj kvalitet af de gode slagtervarer og mad ud af huset. Men nu bliver butikken en del af en større koncern under Steensgaard Herregård, der har base i de smukke sydfynske omgivelser. En virksomhed, der blandt andet er kendt for kødkvægsopdræt, gastronomi og økologi, oplyser Leif Wilson Laustsen.
Passer ind i forretningsstrategi
Steensgaard Herregård ApS fortsætter med opkøbet af slagterbutikken i Assens i et spor, der allerede har resulteret i flere opkøb af etablerede forretninger. – Det falder pænt ind i Steensgaard Herregårds forretningsstrategi ”fra gård til gaffel”, og vi ser frem til en synergieffekt med de andre aktiviteter, der er sat i gang. Blandt andet med opdræt af økologiske kreaturer, men især også nogle af de muligheder dette nye ejerskab giver med slagter- og charcuteriproduktionen, herunder også slagterforretningen i Faaborg og de for nylig indkøbte fem Klingenberg-forretninger, står der i en pressemeddelelse fra Steensgaard Herregård ApS.
Butik til salg
Leif Wilson Laustsen satte sin forretning til salg tilbage i februar, hvor han fik hjælp af en ekstern konsulent, og han brugte de sociale medier i FødevareDanmarks regi for at nå ud til potentielle købere i branchen. – Der var også to seriøse henvendelser om køb af butikken, men vi kunne ikke komme til enighed om betingelserne for en overtagelse, fortæller han. På en fødevarekonference faldt han i snak med Henrik Severin, der er forvalter på Steensgaard Herregård ApS. – Han spurgte, om jeg havde fået solgt forretningen, og det endte altså med en aftale, der blandt andet indebærer, at butikken fremover bliver en del af Steensgaard Herregaard, siger Leif Wilson Laustsen.
Den rigtige beslutning
Men hvorfor afhænde en succesfuld forretning? – Jeg er 56 år, og jeg har været i gang i mange år. Det kan mærkes i kroppen. Jeg var også ved at være mæt af drift, administration og bøvl i forhold til den offentlige administration, siger han og fortsætter: – På mine løbeture har jeg oppe i hovedet vendt beslutningen om salget mange gange, ”er det nu den rigtige beslutning, jeg har taget?” Men det er det. Selvfølgelig er der ting, jeg kommer til at savne, og så skal jeg nok også vænne mig til, at der er nogen over mig, der bestemmer i sidste ende.
Bedre tid til formandsjobbet
Nu får han også mere tid til at være formand for medlemmerne i DSM og FødevareDanmark. – Mit liv har nu i mange år været sammensat af, at jeg mødte tidligt ind i butikken, og fik den startet op, og så var det ud på landevejen og arbejde som formand for medlemmerne. Men stadig med butikken i baghovedet. Nu bliver jeg ansat som konsulent ved Steensgaard Herregaard i første omgang i et halvt år, og så jeg får stadig min gang i butikken, siger han og fortsætter: – Der er rigtig mange opgaver i FødevareDanmark og DSM. Jeg kan nævne i flæng: Vi skriger efter elever og ansatte, der er dygtige, og som kan se en fremtid i vores branche. Jeg er medlem af Madkulturens bestyrelse, hvor vi blandt andet arbejder med madspild, bedre mad til bredden, skolemad osv. Udover det er der masser af opgaver med Foodexpo og Skills og generelt bare at sørge for, at vi er med til at sætte den politiske dagsorden. En anden stor forestående opgave som formand er de kommende overenskomstforhandlinger. – Den nye regering har meldt ud, at de vil give offentlige ansatte et lønløft på 3 milliarder, så det kommer til at sætte vores medlemmer under pres i forhandlingerne, påpeger han. Udviklingsarbejde som konsulent Leif Laustsen fortsætter med at være tilknyttet forretningen i Assens og på Steensgaard som konsulent, da man bl.a. er i proces med at etablere en produktion af Steensgaard Skinken, som Leif eksklusivt får ansvar for i de fine faciliteter, Steensgaard har til det.
– Jeg har jo i flere år lavet vores egne skinker i Assens, og det bliver spændende at udvikle en skinke til Steensgaard. Når vi er på plads med rød Angus kvæg på Steensgaard, skal vi producere pølser og pålæg til Steensgaards butikker. Så bliver produktionen i butikken i Assens lukket ned.
Tina Dyrslund bliver daglig leder i butikken i Assens, hvor hun har været i 10 år. – Mine ansatte er jo vant til at være selvkørende. Vi kommer også til at holde morgenmøder, som vi plejer, så de kommer ikke til at mærke den store forskel. Jeg må sige, at jeg er rigtig godt tilfreds, da mine gode medarbejdere og mit hjertebarn her i Assens nu går en spændende og inspirerende fremtid i møde, siger Leif Laustsen. Begge parter glæder sig over de nye muligheder og supplerer med, at overdragelsen af butikken i Assens samtidig er et plus for slagterfaget og de værdier, der er i landbruget med at sikre en fagligt stærk dansk produktion og forædling.
Steensgaards historie
Steensgaard Gods er et gammelt historisk bygningsværk. Den ældste del af hovedbygningen kan dateres helt tilbage til året 1310. Det fynske gods blev i august 2021 solgt til Anders Thorgaard. Planen er, at godset skal drives videre efter de økologiske og bæredygtige principper, som den tidligere ejer, Ann Kerstin Møller Wiesinger og hendes mand, indførte i driften fra 2011 til 2021. Anders Thorgaard kommer fra Holte og er blandt andet adm. direktør og ejer af selskabet Kiwi-Tex. Steensgaard Herregardspension er i dag et 3-stjernet hotel. Godset råder over 777 hektar fordelt med ca. 40% ager og ca. 60% skov. Centralt midt på ejendommen ligger den historiske hovedbygning, som gennem de sidste 50 år har dannet rammen om Steensgaard Herregårdspension. Til ejendommen hører endvidere en større jerseybesætning, mejeri, gårdbutik, dyrehave samt flere udlejningsboliger.
FVM, januar 2023