Kærligheden til faget skal føres videre
af Rikke HolmPeter Broe er indehaver af Slagter Broe i Gentofte. Faktisk er han 5. generation i en familie af slagtere, der har bredt sig ud i syv grene og over store dele af landet. I dag er han den sidste indehaver af en slagterforretning i familien. Han håber, at han inden for overskuelig fremtid kan finde en ny ejer til den veldrevne forretning, så han med god samvittighed kan give kærligheden til faget videre til en ny generation.
Slagter Broe ligger i hjertet af Gentofte - Danmarks absolut rigeste kommune. Det giver adgang til et segment af kunder, der ikke bare er købestærke, men også prioriterer gode, sunde madvarer. Dem kan de købe hos Slagter Broe. Butikken bugner af udskæringer, hjemmelavet tilbehør og udsøgte middagsretter, der gør det let at få aftensmaden på bordet i en travl hverdag. Der er ingen færdige indpakninger med forudbestemte menuer. Kunderne vælger selv, hvordan retterne skal sammensættes.
- Vi har hele tiden valgt uden om faste måltidskoncepter. Vi vil gerne bruge vores egne opskrifter, smage på maden i køkkenet og sikre os, at den er, som vi synes, den skal være. Hvis supermarkedets varer er lige så gode, hvorfor så overhovedet handle i specialbutikker, lyder det fra Peter Broe.
Af samme årsag kan man fx heller ikke bestille helstegt pattegris til sommerfesten. Når Slagter Broe leverer mad ud af huset, er de baseret på gode udskæringer, hvor tjenere og kokke selvfølgelig følger med til anretning og servering. Peter Broe kommer fra en familie, der i fem generationer har arbejdet inden for slagterfaget. Selv er han både slagter og kok. Sidstnævnte uddannelse tog han i Paris i 1993, hvorefter han vendte hjem til Gentofte og købte sig ind i sin fars slagterforretning. I 2003 overtog Peter Broe butikken, og i en årrække kunne man samtidig møde ham på morgen-tv, hvor han har inspireret med retter under konceptet “Mad på 25 minutter”.
– Jeg er den sidste af klanen Broe, der har slagterforretning, fortæller Peter: – Jeg har haft en forrygende tid i branchen, men er nået en alder, hvor jeg gerne vil have mere tid med familien. Jeg har fået et barnebarn og yderligere ét er på vej. Jeg har lovet familien, at ved udgangen af 2024 er jeg nærværende under julefesten.
Friske sæsonvarer
Det er en veldrevet slagterforretning, en ny ejer i givet fald overtager. Peter Broe og hans stab på 14 medarbejdere har formået at følge med tiden og tilpasse sig markedet, og salget af middagsretter og mad ud af huset fylder godt i den samlede omsætning. Kærligheden til slagterfaget – måske også baggrunden som kok – skinner tydeligt igennem på sortimentet i butikken. Friske hvide asparges og årets første, nye kartofler henter Peter Broe selv på Samsø. De sprøde grøntsager bliver indkøbt i de tidlige morgentimer på Grønttorvet, og også valget af kød sker med fokus på kvalitet: - Vi sælger udelukkende kød fra fritgående, medicinfrie dyr, forklarer Peter. Eksempelvis har vi udskæringer fra dansk jerseykvæg, skovgrise og franske, fritgående kyllinger. Det er meget vigtigt for os, at dyrene har haft et godt liv.
En ny generation til butikken
Meget har ændret sig i de år, Peter Broe har drevet butik. Flere og flere mænd handler kød og vin i slagterforretningen, ligesom antallet af unge kunder er stigende. Det skyldes måske, at Slagter Broe er højaktiv på SoMe, hvor små 5000 kunder følger de daglige tilbud. Timerne, man som ejer lægger i at drive slagterbutik, er dog ikke blevet færre. Det skyldes bl.a. øgede krav fra fødevaremyndighederne, fortæller Peter Broe. Samtidig er det blevet sværere at få faglært personale og generelt bare mandskab til at dække aftener og weekender. – I forhold til et salg er den største udfordring at finde et ungt menneske, der vil slagterfaget og har mod på at lægge de timer, det kræver. Alle kan gøre det, og man behøver bestemt ikke at være kok, lyder det fra Peter Broe, som gerne står på sidelinjen for at hjælpe en ny ejer godt i gang med virksomheden.
Fotos: Pauline Vøttrup
FVM, september 2023