Københavns næstældste slagterbutik
af Per Henrik HansenKøbenhavns næstældste slagterbutik
Grønne salater, vegetarmad og færdigretter fylder en hel del i Slagter Friis’ lokaler på Falkoner Allé på Frederiksberg, hvor der har været slagterbutik siden 1887. Medejer Peter Lindholm Nielsen er nomineret som et af slagterbranchens unge talenter.
To traditionelle forgyldte oksehoveder på facaden sender et klart signal om hvilket erhverv, der drives på adressen Falkoner Allé 27 på Frederiksberg. Det samme gør de store bogstaver med firmanavnet mellem de to oksehoveder. Slagter Friis, står der. I 133 år har der under forskellige navne været drevet slagterforretning på adressen, og der er dermed tale om byens næstældste slagterbutik, ikke blot på Frederiksberg, men i hele København. Men det, der produceres og sælges mellem de gamle mure, har meget mere at gøre med topmoderne og trendy storbyliv anno 2020 end med madammer og tjenestepiger på indkøb efter kalvetunger og salt flæsk omkring forrige århundredskifte. - Ud over kød og færdigretter kan man købe al slags tilbehør hos os. Vi har altid flere slags grønne salater, og vi har vegetarretter, så man ikke skal gå flere steder hen, hvis nogen i familien eller blandt gæsterne er vegetarer og ikke spiser det kød, de andre skal have, fortæller Peter Lindholm Nielsen. - Ud over at være en traditionel slagterforretning er vi blevet en madbutik. Det er noget, der er taget til de sidste 10 år, tilføjer han.
Glidende generationsskifte
Peter er lige fyldt 30 år, men allerede for fire år siden blev han medejer af den velkørende butik med 12 ansatte, inklusive de to ejere. Som første skridt i et glidende generationsskifte solgte den hidtidige eneejer Søren Friis en tiendedel af forretningen til Peter Lindholm Nielsen. Planen er, at han overtager forretningen helt i 2026. Det unge og moderne kommer ikke kun til udtryk i disken, men også i markedsføringen. På YouTube og på butikkens Facebookside ligger et væld af videoer, som Peter har produceret. Nogle har han helt enkelt optaget med sin egen mobiltelefon; andre er optaget med mere professionelt udstyr af en kammerat, som driver live streaming firmaet Nowtek.
Set af tusinder
Det sidste gælder blandt andet en video, hvor Peter fortæller om forskellige udskæringer til bøf. Bare på YouTube er den blevet set af over 9.000 mennesker. Et andet eksempel er en video, hvor han besøger Uglekærgård ved Frederiksværk, som er Slagter Friis’ leverandør af frilandsgrise. Den er blevet vist 3000 gange på Facebook. Lysten til at tænke i nye baner er også i spil, når der skal udvikles nye convenience-tilbud, som kan friste storbyens travle og forvænte kunder. Slagter Friis gør livet lidt lettere for dem ved at tilbyde dagens ret, der blot skal varmes derhjemme; om torsdagen er det altid en fiskeret. Derudover kan kunderne vælge mellem et større udvalg af butikkens andre hjemmelavede færdigretter; mange af dem er kreative versioner af kendte klassikere.
Indbagt burger
- Vi laver for eksempel en indbagt burger. Den består af en burgerbøf, med eller uden barbecuesovs, som er pakket ind i butterdej sammen med en skive cheddar, lidt frisk basilikum og stegt bacon. Den kan folk tage med hjem og varme i 20 minutter, så er den klar til at spise, fortæller Peter Lindholm Nielsen. Belønningen for arbejdet er kundernes reaktion. - Når en kunde kommer tilbage og siger, at det, man har lavet, var virkelig godt, så bliver man sgu’ glad. Peters energi og idérigdom er blevet bemærket i branchen, og i foråret blev han spurgt, om han ville være med i det kreative udvalg for mesterslagterkæden; hvilket han takkede ja til. Siden er han også blevet en af de tre nominerede til Slagterprisen 2020 i kategorien Privatslagtere.
Femte generation slagtere
Søren Friis og Peter Lindholm Nielsen er ikke i familie med hinanden, men begge er femte generation af slagtere i deres respektive familier. For Peter var det egentlig slet ikke meningen at han skulle have gået i sin fars, farfars, olde- og tipoldefars fodspor. Da han gik i folkeskolen hjemme i Otterup på Fyn, var fremtidsdrømmen noget med edb. Men da han kom i gymnasiet og fik et fritidsjob hos den daværende Slagter Levin i Odense, kom han på andre tanker. - Det var fedt at arbejde i slagterbutikken. Jeg startede som opvasker, men kom så også til at hjælpe i produktionen, og det arbejde kunne jeg virkelig godt lide, fortæller han. Efter afsluttet HTX studentereksamen kom han i lære hos Slagter Friis. Derefter en tid ved militæret og et par år hos Slagter Lundgaard i Humlebæk, inden arbejdspladsen i 2016 igen blev hos Friis på Falkoner Allé. Nu med generationsskifte som perspektiv. Søren Friis er glad for, at det er Peter, som stille og roligt er i gang med at overtage forretningen. - Jeg har udlært ham, og jeg ved, at han har talentet og viljen til at drive butikken videre i den rette ånd. Han kan se muligheder og er god til at udvikle tingene. Og så er han skarp på pølser og charcuteriprodukter, som fortsat er noget, vi gør meget i, udover alt det andet, lyder Sørens skudsmål om hans unge kompagnon.
Slagterprisen 2020 har fokus på unge
Hvert år hædrer Landbrug & Fødevarer branchens bedste slagtere med Slagterprisen inden for to kategorier, henholdsvis Privatslagtere og Slagtere i supermarkeder/ hypermarkeder. Som noget nyt bliver prisen i Privatslagter-kategorien i år også kaldt for Talentprisen, og fokus er rettet mod unge talenter under 35 år. ”Her hædres en særlig ung slagter, der har det klassiske håndværk på plads - men som også er med til at skubbe hele slagterfaget i en mere innovativ og bæredygtig retning”, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse. Foruden Peter Lindholm Nielsen er de nominerede Andreas Blom, som er mestersvend i Slagter-Riget i Aarhus, samt Rikke Juulsgaard Lauridsen og Morten Ramsing, begge to slagtermestre hos Fruehøj Slagter i Herning. I kategorien ’Slagtere i supermarkeder/hypermarkeder’ er de nominerede Christian Steen Hansen, Salling Super i Aarhus, og Christian Balle fra Meny Domus Vista, Frederiksberg. Slagterprisen uddeles p Udover kød og kødprodukter tilbyder å Fødevaredagen 29. sept.
September 2020.