Medlems- og årsmøde i DSMI og SMV Fødevarer
af Per Aaskov KarlsenSom tak for det forgangne samarbejdsår havde DSMI (Danske Slagtermestres Industrimedlemmer) og SMV Fødevarer inviteret til medlems- og årsmøde torsdag den 27. august på Cookery i Odense med en række spændende oplægsholdere.
Formand for FødevareDanmark, Leif Wilson Laustsen, bød deltagerne velkomne til mødet og tog udgangspunkt i det meget specielle forår med Covid-19, hvor alle virksomheder er berørt på den ene eller anden måde. Har hjælpepakkerne virket og hvad med fremtiden, vil der være behov for flere og yderligere hjælpepakker for at klare sig igennem? Direktør for FødevareDanmark, Torsten Buhl, fortalte om det fødevarepolitiske landskab med Corona-situationen, de nye klimavenlige kostråd (de tidligere ernæringsbaserede kostråd bliver tilpasset med klimabaserede hensyn), som er på vej, samt det nye erhvervsfremmesystem. Konkret har en af hjælpepakkerne indeholdt ”værditab af varelager”, hvor slagterier har kunnet få dækket værditab ved indfrysning af lager, hvorimod senere led i forsyningskæden ikke har kunnet får dækket værditab.
De nye kostråd, som er på vej, bryder med en årelang tradition, hvor der udelukkende har været fokuseret på ernæring, men i fremtiden ser det ud til at klimaovervejelser lægges ind i rådene. En konsekvens af de nye råd, kan være, at det decideret anbefales, at danskerne bør holde op med at spise kød eller rettere reducere kødforbruget til måske 350 g om ugen. Emner som udbudsloven, betalingsfrister m.m. blev også drøftet på medlemsmødet.
Spis mindre men bedre kød
Fødevareminister Mogens Jensen deltog i en del af medlemsmødet. Fødevareministeren var ikke bekendt med detaljerne i Fødevarestyrelsens arbejde med de nye kostråd, men udtalte: - Danskere skal ikke holde op med at spise kød, men i stedet spise mindre og bedre kød. Fødevareminister Mogens Jensen henviste til de 22 madglade madtips, der skal være med til at få indarbejdet en klimavenlig mad i hverdagen. - Endvidere er der mange øvrige forhold, som der skal tages højde for i maden ud over de officielle kostråd. Det er bl.a. at begrænse madspild, fremme økologiske varer, spise kød fra dyrelvefærdsmærket kød og i det hele taget at spise mindre, sagde Fødevareministeren. – Et klimafødevaremærke er sindsygt svært at lave, da data ikke er valide, og da vi ikke har den fornødne viden om de enkelte råvarer og produkters klimapåvirkning, sluttede Mogens Jensen.
Forbrugeradfærd i et corona-perspektiv
Ud over et indlæg fra Fooducer.com ved direktør Casper Kraken om den digitale fremtid var der et indlæg af Pernille Holm Vind, ejer af Perspective Lab, som tog udgangspunkt i emnet ”Forbrugeradfærd i et corona-perspektiv”. Bøffen, som blev grillet til deltagerne, var i dagens anledning reduceret til 400 g og blev serveret med lækker bearnaisesovs fra Food Production, som er et af medlemmerne i SMV Fødevarer.
FAKTA
På DSMI virksomhedsmødet ønskede bestyrelsesmedlem Michael Gertz, BF Oks A/S, at trække sig, da han var blevet bestyrelsesmedlem i SMV Fødevarer. Ronni Black Nielsen fra Nr. Søby Slagteren A/S blev herefter valgt til nyt bestyrelsesmedlem i DSMI.
September 2020.