Mester er stolt
af Hanne GregersenMed hele to elever, der deltager i DM i Skills, har slagtermester Dan Nedergaard grund til at være tilfreds. Det er aldrig sket før i forretningens historie, siger han. Når Slagteren i Hørning kan skrive historie med dobbeltdeltagelse i Skills, skyldes det, at to ting er gået op i en højere enhed. Den ene er, at Dan Nedergaard har en klar forventning om, at unge mennesker, der vil gå slagtervejen, også har viljen til at præstere. Den anden er, at de to aktuelle elever, Silas Bjørnholt Dyrgaard Gustafsen og Mathias Barsballe Petersen, har honoreret mesters forventning og præsteret ud over det vanlige.
Dygtige, konkurrencebetonede, ikke bange for at lægge ekstra timer i en opgave, går til den med liv og sjæl. Sådan lyder nogle af de superlativer, som Dan Nedergaard kaster over sine to elever – der da også i den interne konkurrence på Aarhus Tekniske Skole besatte de to øverste pladser. - Vi savner i den grad tilgang til slagterfaget, fortsætter Dan Nedergaard - derfor er det glædeligt, at møde Silas og Mathias, som i den grad vil faget. Jeg håber, at de kan få andre unge mennesker til at gå samme vej. Her er i hvert fald en mulighed for at slå et slag for det, og vi vil gøre vores til at fortælle om muligheden for at skaffe sig en god og spændende levevej som slagter, uanset om du vil være selvstændig eller ansat. Skills 2022 afvikles i Høng ved Kalundborg fra den 28. april og løber over tre dage, og er ud over konkurrencerne et forum, hvor elever og håndværksmestre mødes.
Aldrig i tvivl
Selv har Dan Nedergaard nærmest fået slagterfaget ind med modermælken. Hans far, Torben Nedergaard, købte butikken i Hørning i 1987, samme år som Dan kom til verden. Knægten deltog tidligt i arbejdet, købte halvpart i butikken i 2014 og den anden halvpart i 2019. - Nej, svarer han på spørgsmålet. - Jeg er ikke blevet presset ind i det. Jeg opsøgte det selv og har aldrig været i tvivl om, at det var mit fag. Min far arbejder stadig med i butikken, og jeg sætter stor pris på, at han både kan og vil, her 35 år efter han selv startede. I dag er Slagteren i Hørning med i Mesterslagteren, der er en sammenslutning af private slagtermestre landet over. Et samarbejde Dan Nedergaard kalder en gevinst. Samarbejdet fritager butikken for alt det praktiske arbejde med hjemmesider, grafisk udtryk, markedsføring, Facebook med mere. Ting, der ikke nødvendigvis er spidskompetencer hos en slagtermester. Dertil kommer idéudveksling med kolleger og evt. produktudvikling. - Det betyder, at vi kan koncentrere os om det vigtigste, nemlig kødet, påpeger han. Nyeste skud på samarbejdet er en netop åbnet webshop, hvor kunderne kan bestille tingene via nettet og efterfølgende hente maden. - Det er ikke, fordi vi ikke gerne vil den direkte kundekontakt, hvor vi kan rådgive om både valg af kød og tilberedning, understreger Dan Nedergaard, - men vi må erkende, at vi kan spare megen tid i ordremodtagelsen ved at køre on-line.
Fisk og søde desserter
Men Slagteren i Hørning kan tilbyde sine kunder andet og mere end kød. Står den på fest i hjemmet, kan man købe både forretter som varmrøget laks og søde desserter som ostelagkage, panna cotta og hjemmelavet is. Og så selvfølgelig det gode kød som menuens hovedret. Det vil hos Slagteren i Hørning sige specialgrise, der har gået lidt længere på marken, renracet Duroc-grise og kød fra Limousine kvæg. Dan Nedergaard mener nu ikke, at Slagteren i Hørning er ene om at kunne levere hele menuen, også andre går den vej. - Og det er noget, kunderne er glade for, siger han. - De slipper for at skulle flere steder, fordi de kan få hele paletten hos os. At tingene endda er skruet sammen, så det fornøjer både gane og øje, garanterer en af butikkens otte medarbejdere for, nemlig butikkens fastansatte kok, påpeger indehaveren.
Danmarksmester i blodpølse
Om Slagteren i Hørning kan hjemtage et danmarksmesterskab i Skills, hviler nu på Silas' og Mathias' skuldre. Men butikken hev allerede et mesterskab hjem i december sidste år: Danmarksmesterskabet i Blødpølse. Dan Nedergaard smiler lidt. Ved godt, det er en julespecialitet, som nok kun rangerer højt hos et fåtal af danskere, men han synes, det er sjovt at være med og respekterer den entusiasme, der hersker i Blodpølselauget. At han var tilpas med titlen kunne læses i følgende muntre udsagn i Lokalavisen i Hørning: - Jeg har vundet prisen for bedste blodpølse. Det er min butik, så det er jo mig, der har vundet, selv om min far jo også har vundet den lidt. For det er hans opskrift, lød det fra junior.
Fødevaremagasinet, april 2022