Naturens egne råvarer
af Per Aaskov KarlsenSom modvægt til de meget forædlede fødevarer, forbrugerne stifter bekendtskab med primært i supermarkedssektoren, har der igennem de senere år været et stigende fokus på mere naturlige fødevarer. ”Raw food”-trenden er blot en af de tendenser, som vi har set, hvor der både er udviklet opskrifter, og hvor fokus er på mad, der bl.a. indeholder flere vitaminer og mineraler end mere forarbejdede produkter. Det at hente ingredienser direkte i naturen som fx ramsløg og strandkål er også en tendens, som vinder frem. Det, at maden er autentisk og kan hentes tæt på forbrugeren, er en trend, som vi allerede kan observere og kan forvente os mere af i den nærmeste fremtid.
Tang
En råvare, som man normalt ikke lige forbinder med kulinariske oplevelser, er tang. Tang findes overalt i de danske farvande, lige klar til at hente op og tilberede. Kok og kostvejleder Anita Dietz har igennem længere tid arbejdet med tang, som ingrediens i opskrifter, tilbehør m.m. - Min virksomhed er godkendt af fødevarestyrelsen til at høste, tørre og sælge dansk tang. - Al tang bliver renset, håndplukket og håndsorteret. Jeg tilbyder nu tørret dansk tang i små lufttætte poser på hhv. 20 eller 50 g. Produkterne kan købes hos bl.a. AB Catering, inco Cash & Carry, specialbutikker, i nogle SuperBest butikker, helsekostbutikker og på hjemmesiden http://www.dietzseaweed.com/. Tangforbruget er langsomt stigende, men det er kun fantasien, der sætter grænser for brugen af tang, fortæller Anita.
Hvorfor tang i maden?
-Tang er en form for ”tryllepulver” til maden, fortæller Anita Dietz. - Tang fremhæver alle de andre smagsnuancer, og kommer man tang i en kødret, dressing eller salat, får man normalt en rigtig dejlig smagsoplevelse. Det er som regel tangens glutamat (umami smag), der giver denne virkning. Umami smag understøtter og fremhæver de andre fire smage, som er surt, sødt, salt og bittert, fortæller Anita Dietz. - Tang kan f.eks. bruges som erstatning for bouillon i supper og saucer. Tang kan smage både sødt og salt, alt efter hvilke tang det er, og hvordan den er tilberedt. Tang kan bruges i salater, hakkes i små fine stykker eller strimler. Man kan fritere, sylte eller marinere tang. Man kan spise hele stykker frisk eller kogt tang, og man kan fx lave tang chips. I dressinger er tang super godt, man kan fx hakke det i små stykker med hvidløgog blande i cremefraiche.
Lidt opskrifter
Tang salat af blæretang
Dette en opskrift, som Anita Dietz stadig arbejder på, og derfor er opskriften uden mål.
TILBEHØR TIL 4 PERSONER
• 10 gram tørrede blære tang
• Lidt savoykål
• Salt og peber
• Sesamolie/olivenolie
• Sesamfrø
• Limesaft/citronsaft
• Soya
• Tørrede chili
1. Læg tangen i blød i koldt vand, klip blæretangen i lange tynde strimler.
2. Sæt en stor gryde vand over at koge, når den koger, kom tangen i vandet, kog 3 min.
3. Derefter skyller du det godt i helt koldt vand i et stykke tid.
4. De andre ting blandes og kommesover tangen.
Chips af dansk tang
1. 10 gram tørret blæretang eller lav klørtang, lægges i blød i vand i ca. 1 time. Dog kun hvis den er tørret fra start. Er den frisk, bruges den direkte.
2. Derefter tages op og lægges i en skål: Klip tangen i små grene. Kom olivenolie og salt på
tangen og ælt det godt sammen.
3. Læg tangen med olien på et stykke bagepapir, rist det i ovnen i 1 time ved 100 grader. Vend dem en gang imellem.
Tang tapenade af dansk blæretang
1. Kog 10 gram tørrede blære tang i 3-5 min max, ikke længere, da den grønne farve så forsvinder.
2. Hak det meget fint eller kør det i en foodprocessor i kort tid.
3. Tilsæt 1 rødløg, 2 fed hvidløg, en stor håndfuld frisk spinat, lidt muskatnød.
4. Blend det hele eller hak det fint.
5. Der må gerne være bid i.
6. Til sidst tilsættes 50 gram nødder eller kerner efter eget ønske og 1 dl olivenolie.
7. Smag til med salt og peber.