Ny butik, nye produktionslokaler, nye lærlinge…
af Rikke HolmNy butik, nye produktionslokaler, nye lærlinge…
Mesterslagteren i Saltum er genåbnet efter brand Anden februar kunne Mette Nysted Christensen igen slå dørene op for Mesterslagteren i Saltum. Det skete efter næsten seks måneders nedlukning efter en brand tilbage i august, hvor dele af produktionslokalerne nedbrændte. Nu er lokalerne genopbygget, og kunderne er endelig tilbage i forretningen. Der er optimisme at spore hos Mesterslagteren i Saltum. Produktionslokalerne er flot renoveret, butikken har fået et løft, og driften er tilbage ved normalen. Seks lange måneder har det taget at genopbygge lokalerne efter branden i august: – Branden startede ved, at flammerne fra en grill fik fat i et udhæng. Herefter gik det stærkt, fortæller ejer, Mette Nysted Christensen: – Brandvæsenet kom hurtigt frem, men alligevel nåede der at ske massiv skade på produktionslokaler, udsugning og elektricitet. – Fordi slagterbutikken alligevel var lukket ned, valgte vi at give butikken et løft med en helt ny indretning. Vi har bl.a. også investeret i en ny, stor ovn til stegning af grise, forklarer hun.
Klar til en stærk sæson
Efter genåbningen primo februar er det gået over al forventning. De trofaste kunder er tilbage i butikken, og salget går forrygende. – Vi har haft travlt i de første uger, og vi regner med en god omsætning henover forår og sommer. Vores placering mellem Skagen og Blokhus - lige ved siden af Fårup Sommerland - betyder, at vi har rigtig mange turister i butikken i både weekender og ferier. Vi føler os klar til en sommer med knald på, så coronaepidemien må gerne snart forsvinde, understreger Mette Nysted Christensen. I butikken har hun bl.a. et stort udvalg af spegepølser og røgvarer, tapasfade, tærter, færdigretter mv. Hertil kommer vildt, som Mette og hendes personale forarbejder for jægere til fx spegepølser, samt et stort udvalg af både udenlandsk og lokalproduceret gin side om side med et omfattende udvalg af rom fra A.H. Rise. – Vi sælger rigtig meget gin og rom, forklarer Mette Nysted Christensen: - Det er langt mere populært end vin og lettere for os at sælge. Fordi vi har flasker i alle prisklasser, er det også en populær gaveidé.
Tredje generations guldvinder
Mette Nysted Christensen er tredje generation i slagterbutikken, som hun overtog for 17 år siden efter sine forældre, der drev forretningen i mere end 30 år. Faktisk er Mette Nysted Christensen født og opvokset i bygningen, der rummer både privaten og butikken. Hun stod i slagtermesterlære i forældrenes butik, og blev ved sin svendeprøve i 1995 udtaget til DM samt EM i Schweiz. Efterfølgende har hun flere gange vundet guld i andre sammenhænge: Bl.a. for sin leverpostej ved en fagkonkurrence arrangeret af Danske Slagtermestre, for sine chorizo hapsere og sin kafa - en islandsk ret med lam - ved Foodexpo.
To lærlinge – måske tre?
Efter en lang årrække, hvor det har været rigtig svært at få lærlinge til slagterfaget, har Mette Nysted Christensen lige nu to nye elever i butikken. Den ene er hendes datter, Sissel, på 23 år. Hun er startet i delikatesselære i januar og repræsenterer hermed 4. generation i forretningen. Samtidig har Mette Nysted Christensen ansat en ung mand i slagterlære. – Faktisk har vi yderligere en ung mand, der kommer i butikken fast én dag om ugen i stedet for at være i skolen. Oprindeligt var han ansat hos os som opvasker. Han går i 9. klasse og er skoletræt. I samarbejde med skolen er det aftalt, at han må være med i butikken og fx også være med til udskæringer mv., så han får en fornemmelse af, om det er denne vej, han ønsker at gå. – Det er rigtig godt for unge, der er skoletrætte, at man kan lave sådanne aftaler. Samtidig er det godt for os som branche, hvis vi kan gøre nogle unge mennesker klar til at gå i lære, afrunder Mette Nysted Christensen.
Marts 2021.