Ny virksomhed har flere ben at stå på
af Torben Svane ChristensenLivet har det med at tage nogle gevaldige krumspring en gang imellem. Heinrich Christiansen var udsat for sådan et, da han blev fyret fra Tech College Aalborg. - Jeg var uddannelseschef på skolen og efter nogle uoverensstemmelser med direktionen skulle jeg ikke være på skolen mere, fortæller han. Så efter at have pendlet de 40 kilometer frem og tilbage i 30 år, skulle han finde på noget nyt at lave. Heinrich Christiansen kom i slagterlære hos slagter Højer i Dronninglund som 15-årig, siden gik turen til Australien i tre år, så slagtermester forskellige steder blandt andet i Hjørring og så Tech College Aalborg som lærer og i forskellige ledende stillinger. - Så jeg fik mine ambitioner indfriet på den måde, og jeg har egentlig ikke tænkt, at jeg skulle have min egen butik. Min kone har drømt om at få sit eget, og nu var muligheden der, fortæller han, og Heidi bekræfter:- Ja, det er mest mig, der har snakket om at få min egen butik, men jeg har været glad for alle de år, jeg har undervist på skolen. Nu skal vi afprøve alle de ting, vi har stået og undervist andre i. Nu har vi både butik, kursussted og spisested, og det giver nogle muligheder, siger hun.
Ny butik med mange muligheder
Det var til en koncert med Gnags i Skovdalen i Aalborg, at ideen til at åbne butik i den by, hvor de bor, opstod. - Vi var sammen med nogle gode venner, der havde købt en bygning i Asaa, hvor der tidligere havde været manufakturhandler og værtshus. De foreslog, at vi lavede noget i bygningen. Alt i bygningen har fået en tur, og vi har fået indrettet butik med eget pølsemageri og restaurant. Vi bor kun 700 meter fra bygningen, så der er ikke langt på arbejde, siger Heinrich Christiansen. Asaa er en by på Vendsyssels østkyst med 1.099 indbyggere, beliggende 40 km nordøst for Aalborg. - Alle synes jo, at det var tåbeligt, at vi ville åbne en slagterbutik i så lille en by. Men efter den start, butikken har fået, så tror jeg på det. Vi kan altid justere, hvis det ene ben af virksomheden ikke går, siger Heidi Folden.
Åbningstiden udvides
Butiksdelen åbnede den 4. august, og det var lige lovligt presset. - Den lokale avis havde bragt en artikel, hvor de skrev, at vi åbnede den 4. august, selv om vi havde sagt, at vi håbede på det, men det var ikke sikkert, vi kunne nå at være klar til åbning den dag. Men så var vi jo nødt til det, siger Heidi Folden. Men kunderne tog godt imod den nye butik med hjemmelavede pølser, salater og røgede skinker. - Ja, vi har mellem 200 og 300 kunder. Nu har vi kun åbent fredag, men vi skal have en dag mere på. Vi skal bare lige finde ud af, hvilken dag. Jeg kunne jo godt tænke mig, at det blev i begyndelsen af ugen, så vi kunne få solgt noget kød, siger han, og han ser frem til en fuld turistsæson til næste år. Madhåndværk i den lille nordjyske by Asaa er nyt medlem af Danske Slagtermestre. Bag den står parret Heinrich Christiansen og Heidi Folden, der begge er gourmetslagtere og har undervist nye slagtere på Tech College Aalborg i henholdsvis 30 og 17 år.
Spisestedet skal gøre reklame
Ud over butikken, rummer bygningen også et spisested. - Vi elsker at være værter, og vi ser frem til at udvise et godt værtskab overfor vores kunder. Vi elsker at lave mad. Den mad vi laver i butikken, skal man kunne få i restauranten. Vi vil lave en fem retters menu, hvor den første ret er specialiteter fra butikken. Og så håber vi selvfølgelig, at gæsterne vil komme tilbage og købe vores produkter i butikken, siger han. Der bliver en fast pris på menuen på mellem 400 kr. - 500 kr. og det samme prisleje for en vinmenu. Det er først til mølle princippet, når det gælder om at sikre sig en af de 50 pladser, siger han. - Vi bliver synlige på vores spisested, og vi skal selv lave maden, men vi skal ansætte nogen til at hjælpe med serveringen, siger Heidi Folden.
Bevilling lader vente på sig
Der er en restaurant mere på havnen i den lille by, men Heinrich Christiansen vil hellere kalde dem kolleger frem for konkurrenter. - De tilbyder jo noget helt anden, end vi gør. På vestkysten er der masser af muligheder, hvis man vil ud at spise. Her på østkysten mangler der nogle muligheder for folk, der gerne vil ud at spise, og vi vil gerne være en af de muligheder, som kunderne kan vælge, siger Heinrich Christiansen. Spisestedet åbner først i september, og det eneste der mangler er en alkoholbevilling. - Jeg søgte om den tilbage i juni, og jeg ved ikke, hvorfor det skal tage så lang tid, siger han.
Danske klassikere om onsdagen
Onsdag aften er det planen, at der bliver serveret danske klassikere som bøf med bløde løg og rødgrød med fløde til en pris på omkring de 150 kroner. - Mange har også allerede booket os til fester. Vi har også en plan om at tilbyde teambuilding til virksomheder, hvor de skal lave mad sammen, og det kan også være til private, hvis man er en flok venner, der gerne vil udfordres på madlavningen, siger han.Om rollefordelingen ægteparret imellem siger Heidi Folden. - Det er nok mig, der laver afpyntning. Jeg står for den sidste finish. Jeg har fokus på detaljerne. Varer skal præsentere godt og laves ordentligt. Deraf navnet Madhåndværk, man skal gøre sig umage, siger hun. I øjeblikket drives virksomheden af ægteparret og en svend, som Heinrich kender fra tidligere samt parrets søn. De leverer også mad ud af huset, men det bliver der droslet ned på, når spisestedet åbner.
Østkystskinken og Hallundbjerggrisen
Kødet, der bliver solgt i butikken, er nøje udvalgt. Det er slagtet på et lille gårdslagteri, hvor dyrene har en kort transporttid, for at mindske stress. Det er efterfølgende modnet og udskåret i butikken i Asaa. Der er økologisk kød fra Hallundbjerggrisen, som har haft en godt griseliv på Hallundbjerg i Hallund tæt på Brønderslev i hjertet af Vendsyssel. - Oksekødet vi sælger er nøje udvalgt, så vi sikrer vores kunder noget godt kød med meget smag. Kødet vi bruger til vores hakket oksekød er fra Dansk kvæg. Fra 2024 vil vi have eget kvæg fra lokale marker. Vi har udset os en mark ned mod vandet, hvor de skal gå i den friske havduft, oplyser Heinrich Christiansen.
Modningsrum
Fersk lam har man lejlighedsvis i butikken, men altid lammeculotter, lammekroner og lammekoteletter på frost. - Fjerkræ og fisk er vi stadig opsøgende på gode lokale leverandører, siger han og fortsætter: - Ud over kød, har vi et udvalg af forskelligt tilbehør i form af sauce, kartoffelprodukter, salater og andet garniture. Det vil variere efter årstiden. I vores eget pølsemageri fremstiller vi en række forskellige lækre produkter, lavet efter gamle håndværksmæssige metoder og faglig stolthed. Det er mig, der står for det. Vi laver Østkystskinken, coppa, der er tørret modnet nakke fra gris, røget okseinderlår, lomo, som er tørret modnet filet fra gris og røget svinemørbrad samt alle mulige slags pølser. Bygningen rummer foruden butikken et modningsrum, der skal bruges til pølser, bacon og skinker. Her er klimastyring, så man kan trække fugt ud. Det giver mere smag til kødet. På bagsiden af huset er der lavet 10 parkeringspladser, der kun mangler asfalt og senere laves en gårdhave, hvor der skal være servering om sommeren.
DSM hjælper til
På sigt vil kunderne også kunne bestille varer via en webshop. - Vi er med i DSM, og de er begyndt at lave en webshop, så det er bare hurtigst muligt, men lige nu er vi lidt presset med andre opgaver. Vi vil sælge egne produkter i webshoppen, fortæller han. Den nye butik får også assistance fra DSM til markedsføring. - Vi bruger Facebook, og så har vi købt markedsføringspakke hos DSM. Den kommer vi til at bruge til aktiv markedsføring.
Undervisning og eventmageri
Ægteparret har mange planer for fremtiden, men de indeholder ikke flere butikker. - Der er så mange muligheder og mange former for forretning, vi kan drive her. Vi kommer ikke til åbne flere butikker. Jeg bliver 59 år, og jeg har ikke ambitioner om at drive flere butikker, siger han og fortsætter:- Nu skal vi lige finde vores ben her. Måske vil vi lave noget eventmageri eller undervisning. Det er vi jo begge skarpe på. Mange forbrugere er blevet kvalitetsbevidstløse, og vi vil gerne være med til at flytte nogle grænser. Vi så gerne, at kunderne bliver bedre til at definere kvalitet. Se, føle og dufte til madvarerne. Alle sanser skal i gang. Vi har tabt en generation på gulvet i forhold til at lave mad. Vi skal igen samles om måltidet og snakke, alle er så fortravlede i dag. Måske skal vi lave et forum, hvor producenter kan møde kunderne, og så kan vi komme med forslag til, hvad de skal lave med de produkter, de køber, siger Heinrich Christiansen.
FVM, oktober 2023