Nyt madlaboratorium skal rekruttere unge til fødevarebranchen
af MadkulturenDe første skridt til det nye uddannelsesmekka for madfolk, ”Skærehallerne”, blev taget i torsdag den 25. april. Målet er, at flere unge vælger fødevarevejen, og at Roskilde får en ny, stor kulinarisk attraktion ”Skærehallerne” hedder de gamle slagterilokaler på ZBC i Roskilde. I dag står de delvis tomme, men i fremtiden skal de huse en madlegeplads med blandt andet mølleri, mosteri og pølsemageri, hvis det står til Madkulturen og ZBC (Zealand Business College). Nu er ønskesedlen til Skærehallerne skærpet, da repræsentanter fra alle sider af bordet mødtes i Roskilde. -Vi skal have flere unge til at interessere sig for fødevarebranchen. Flere, der vil stå op i morgen og være de nye dygtige. Det momentum, som dele af den danske fødevarebranche oplever lige nu, skal fortsætte og allerhelst udbygges. Her er Skærehallerne en del af løsningen, forklarer Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen, der hører under Miljø- og Fødevareministeriet, og som er sat i verden for at holde hånden under den danske madkultur.
Færre vil fødevarevejen
Det sker ikke af sig selv, for den danske fødevarebranche står over for et enormt paradoks: På den ene side er verdens øjne vendt mod danske mesterkokke og vores nordiske køkken. På den anden side er der færre og færre unge, der vælger en fødevareuddannelse, forklarer Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC, der er Danmarks største udbyder af fødevareuddannelser. - Branchen skriger på kvalificerede og motiverede hænder. Skærehallerne skal sparke uddannelserne op på helt nyt niveau. Det er nødvendigt, hvis vi skal vende udviklingen, siger han. Siden 2018 har Madkulturen og ZBC arbejdet på at rejse midler til Skærehallerne og har allerede fået tilsagn fra flere fonde. Roskilde Kommune er samarbejdspartner på projektet. Anne Villemoes, fhv. koncernkommunikationsdirektør i Danish Crown, var moderator, og blandt deltagerne var bl.a. Joy Mogensen, borgmester i Roskilde, Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown, Gorm Wisweh, iværksætter og kok, Iben Krog Rasmussen, stifter af tænketanken Frej, Leif Wilson Laustsen, formand for Danske Slagtermestre og FødevareDanmark samt Mette Blomsterberg, konditor.
Skærehallerne bliver et fyrtårn for Danmarks madfremtid
Et unikt madlaboratorium for nye maduddannelser, virksomheder, familier og skoler, der vil opleve hvordan maden bliver til. Skærehallerne vil inspirere unge til at vælge en fødevareuddannelse, virksomheder til at udvikle nye produkter og forbrugere til at sætte bedre mad på bordet. Bag Skærehallerne står ZBC og Madkulturen.
Paradokset – færre vælger uddannelserne
• 27% er tilmeldingen til fødevareungdomsuddannelserne faldet med fra 2014 til 2018
• 39% af dem, der påbegyndte en erhvervsuddannelse i 2012, frafaldt uddannelsen
• Branchen mangler kvalificeret arbejdskraft:
• 49% af hotellerne og restauranterne oplever udfordringer med at besætte ledige stillinger
• 20% af danske fødevarevirksomheder oplever problemer med at rekruttere den nødvendige arbejdskraft
• 40% forventer, at problemet med at finde arbejdskraft bliver værre i fremtiden
• Fødevarebranchen har stor betydning for samfundet:
• Danske restauranter har 35 Michelinstjerner i 2019
• 190.000 personer var i 2015 beskæftiget inden for fødevareerhvervet
• 25% af den samlede eksport kommer fra fødevareklyngen
Kilde: Madkulturen