Næstved Kommune laver eget udbud på kødleverancer
af Torben Svane ChristensenNår Næstved Kommune skal lave indkøbsaftale om kød til deres storkøkkener, står de uden for SKI, og SMV‘er også med i budrunden. Ud af 98 kommuner er 65 kommuner nu med i et indkøbsfællesskab, og de afventer vinderen af den nye aftale, som Staten og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, står bag. Med aftalen forpligter de tilmeldte kommuner sig som udgangspunkt til blandt andet at købe fødevarer til de offentlige køkkener hos vinderen af kontrakten, der kan se frem til en milliardomsætning. Næstved Kommune er også med i indkøbsfællesskabet på langt de fleste områder, men lige på køddelen har kommunen valgt at stå udenfor. - Beslutningen om at lave vores eget udbud tager sit udspring helt tilbage til 2010, hvor vi var med i en fælles indkøbsaftale med de samarbejdende sjællandske kommuner. Der blev efter en budrunde valgt en leverandør af kolonial, frugt og grønt og kød, men vi oplevede i vores kommune problemer med leverancerne af kød, fortæller Lotte Elming, teamleder i Team Arbejdsmiljø og Fælles Indkøb i Næstved Kommune.
Problemer med leverancer
Kødet, der blev leveret til kommunens storkøkken, var uensartet og afveg fra de ønskede krav om ensartethed i vægt, hvis det kom i stege. Udskæringerne var ikke altid ordentligt afpudsede, og kødtern var for store, så de skulle skæres ud igen. Altsammen ting, der gav ekstra arbejde for personalet i køkkenet. - Det var ikke tilfredsstillende. Vores cheføkonoma havde været inde over i forhold til udbuddet, og det var nøje beskrevet, hvordan vores krav til leverancerne var. Vi påtalte problemerne, og vi havde mange møder med leverandøren. Men når et problem blev afhjulpet, så opstod der et nyt. Vi valgte derfor at opsige aftalen med leverandøren, siger Lotte Elming. Hun vil ikke sætte navn på den daværende leverandør, men hun fortæller, at det var en stor udbyder. - Vi har valgt at fastholde vores strategi med eget udbud, når det handler om kød. Det er jo ikke, fordi vi ikke ønsker at være med i SKI, men hvor det giver mening for os, der fravælger vi det. I dette tilfælde er det også vores egen forsikring i forhold til at understøtte kvaliteten af den produktion, der bliver lavet i vores storkøkken Næstved Madservice, understreger Lotte Elming.
Stor leverandør vinder udbud
Ved Næstved Kommunes første eget udbud i 2014 modtog man 3 tilbud fra én stor leverandør og to SMV‘er. Dansk Cater vandt kontrakten. Lotte Elming oplyser, at ved det seneste udbud i 2018 var der igen 3 bud på kontrakten til en anslået årlig værdi på 1,2 millioner kroner. - Det var ikke samme leverandørportefølje, men der var to mellemstore virksomheder med, og så Dansk Cater, der vandt kontrakten igen, siger hun. FødevareDanmark, der repræsenterer små og mellemstore fødevarevirksomheder, har flere gange været ude med kritik af den store fælles indkøbsaftale gennem SKI, da man mener, at den afskærer små og mellemstore virksomheder i at få del i aftalen.
Fordele ved eget udbud
- Det er en fordel for os, når kravene i vores udbud ikke skal tilpasses flere kommuner samtidig med, at vi selv vælger tildelingskriterier og vægtningen. Omvendt bruger vi så egne ressourcer til udbudsprocessen, siger Lotte Elming og fortsætter: - Valget af leverandøren i vores udbudsrunder er altid fundet ud fra tilbudsgivernes score i forhold til vores tildelingsmodel, der angiver vægtningen af forhold som eksempelvis pris og kvalitet.
FAKTA
50.90 Fødevarer-udbuddet har en værdi af ca. 500 millioner kroner om året. Aftalen indeholder flere hovedproduktgrupper heriblandt „Kød og pålæg“. Kontrakten kommer til at løbe i to år med option på yderligere to gange et år. Den er et genudbud af en tidligere aftale, som foodservicevirksomheden Hørkram vandt i slutningen af 2016. Kontrakten blev annulleret, da Klagenævnet for Udbud den 13. februar 2018 gav konkurrenten Dansk Cater medhold i dele af deres klage over den oprindelige kontrakt. Den nye tilbudsfrist var den 14. december 2018. Nu laves der en kvalitetsvurdering af tilbudsgivernes varer. Bagefter skal SKI sammenholde pris med kvalitet og kåre vinderen af udbuddet. Hvem, der får kontrakten, bliver afgjort snart, og aftalen skal efter tidsplanen tages i brug af kommunerne allerede fra juni 2019.