Ost opslugt af Whisky

af Pressemeddelelse

Ny ost fra gourmetmærket Arla Unika udfordrer normerne for, hvad ost skal være. Årelange eksperimenter har skabt en tørstig ost, der er druknet i whisky. Det kan lyde sært at udtørre en ost med vilje. Men det er, hvad Arla Unika har gjort. Stille og roligt har væsken forladt osten, indtil den har tabt en femtedel af sin vægt. Drænet og tørstig ligger osten nu klar.

Barn af Sirius

Udgangspunktet for det hele er en lyst til at lege og skabe unikke smage i oste. Denne gang ud fra Arla Unikas prisvindende ost Sirius, opkaldt efter den klareste stjerne på den nordlige himmel, og en del af stjernetegnet Store Hund. Sirius er udviklet i samarbejde med Ostehandlerforeningen for Danmark. Da osten har suget masser af whisky, er den blevet navngivet Drunken Dog. - Vi begyndte helt tilbage i 2011 med de første tanker omkring denne her ost, og har lavet mange eksperimenter undervejs for at finde ud af, hvilke knapper, vi skulle trykke på for at få smagene til at fungere godt sammen, siger osteopfinder hos Arla Unika,  Mads Friis Østergaard Clausen, Osten vandt allerede sidste år Mejeribrugets Gourmetpris og er nu klar til at blive solgt i butikkerne. Drunken Dog er en dehydreret rødkit, hvid og blåskimmelost. Med sit rustikke udseende med en hvidlig overflade, der ligesom beskrivelserne af stjernen i oldtidens kilder, har et rødligt skær. Osten balancerer i det rette smagsforhold mellem skimmelkulturer og er kendetegnet ved sin faste struktur. Ostens ydre vaskes i rødkit, som giver Sirius sin rødlige nuance.

Tørstig som en svamp

Ligesom når serrano og parma-skinker tørres, giver det en særlig oplevelse, når vandet damper af. En anderledes tekstur. Mere fast og intenst smagende. Sådan ligger osten klar, når den er blevet drænet. Og så bliver der fyldt Whisky på, og al luften suges ud af det hele. I vakuum drikker osten som en svamp, så væsken søger ind, hvor den let kan være. Tidligt i processen er osten prikket med små huller for at skimmelkulturerne kan iltes og vokse. De små huller bruger whiskyen til at trænge helt ind i kernen, så smagen kan fordeles overalt. Hunden har drukket tæt, og det er endt som en Drunken Dog.

Særlig whisky

Det er en helt særlig whisky, der bliver brugt. Navnet er Young Rye og kommer fra Stauning Whisky med base i Skjern i Vestjylland, få kilometer fra Unikas værksted i Troldhede. Her fandt Arla Unika gode sparringspartnere. Ambitionen om at løfte smagsoplevelser til nye højder har Stauning Whisky til fælles med Arla Unika. Det er en mindre og unik producent, der har vundet masser af priser og hjulpet med udviklingen og eventyret med at koble whisky og ost. Drunken Dog har sit eget rum på Troldhede Mejeri, hvor fugt og temperatur reguleres individuelt ved hjælp af et klimaanlæg. Drunken Dog fra Arla Unika kan købes i Unikas butikker i Torvehallerne og i latinerkvarteret i Aarhus. Butiksprisen er 600 kroner kiloet eller cirka 360 kroner for en hel Drunken Dog på 600 g, 180 kroner for en halv og 90 kroner for en kvart ost.

 

Accceptere cookies fra dette websted

Dette websted bruger cookies til at analysere din adfærd og forbedre din oplevelse på webstedet

Du kan altid slette gemte cookies ved at besøge dine avancerede indstillinger, i din browser

Nej tak til cookies Kun funktionelle cookies Jeg accepterer alle cookies