Osteboden - Fru Hansen gennem 50 år
af Rikke HolmJane Hansen er praktisk talt vokset op i baglokalerne til Osteboden. Hun var kun fire år, da hendes forældre overtog butikken. Til maj er det præcis 50 år siden. Faktisk var det aldrig planen, at Jane selv skulle være ostehandler. Efter flere år som grafiker i reklameverdenen sagde hun alligevel i 2005 ja til at overtage rollen som bestyrer af den del af forretningen, der i dag udgør Fru Hansen. Her har hun skabt en delikatesse- og gavebutik, der er en spændende forlængelse til osteforretningen, som Osteboden - Fru Hansen er en lille, gammeldags osteforretning, forklarer Jane Hansen: - En af den slags, der ikke er mange tilbage af, hvor vi stadig står og skærer hver eneste ost ud til kunden. Vi ligger i gågaden, men har parkering i gården, hvilket gør det let at hente gavekurve og mad ud af huset. Vi har mange faste kunder, som er kommet her gennem årtier og kan huske, hvordan de som små børn fik en slikkepind ved disken, når de kom med deres forældre. Vi har også mange turister, men uden de faste kunder ville vi næppe overleve.
De to butikker har separate indgange og udgør principielt to butikker, men en dør imellem dem gør at kunderne nemt kan bevæge sig mellem lækre oste i Osteboden og spændende specialiteter hos Fru Hansen. Jane Hansen overtog ostebutikken ved et generationsskifte i 2020 - lige ind i coronaen og den efterfølgende energikrise. Det har krævet justeringer, bl.a. er mad ud af huset udvidet med luksusanretninger og tapas. Herudover er der også kommet nye oste på hylderne. - Bl.a. Thise, Unika og Nørup har været med til at gøre det spændende at handle ost. Gammel Knas, Den Hvide Dame og Rød Løber er blevet kendt blandt de unge, fordi de serveres på restauranter og cafeer. Herudover har vi selvfølgelig stadig vores egne oste som medlem af Ostehandlerforeningen for Danmark og fx også friskudskåret oste fra Søhøjlandet i alle aldre og fedtprocenter, fortæller Jane Hansen. Hvad der har bidraget med overraskende meget salg, er, at butikken vandt prisen for "Danmarks bedste rygeostsalat" 2022. Rygeostsalaten er lavet på en gammel opskrift af Janes mor, Lillian Hansen, som stadig er aktiv i butikken.
Fynske specialiteter i kurven
Blandt Osteboden - Fru Hansens specialiteter er bl.a. gin fra Nyborg Destilleri, Mezclado Rum fra Middelfart samt et udvalg af vin, portvin og whisky. Butikken prioriterer fynskproducerede delikatesser og har bl.a. et udvalg fra Summerbird og TUFF Food, hvor Kokkeskolen i Nyborg Statsfængsel - i samarbejde med indsatte - producerer sirup, chokolade, marmelader, te og kaffe, mv. Butikken fører også øl fra Kongebryg, Refsvindinge og Ørbæk. - Kunderne synes, det er sjovt at lægge lokale varer i gavekurven, og særligt op mod jul sælger vi rigtig mange kurve og juleoste til firmaer, fortæller Jane Hansen. I forretningen har hun to fuldtidsansatte, en medarbejder på 30 timer og to ungarbejdere. Og Janes mor, Lillian, hjælper som nævnt også fortsat til i butikken, selv om hun er fyldt 77 år. - Det har altid været vanskeligt at dække personalebehovet til både ekspedition og køkken. Jeg har derfor valgt at holde lukket om mandagen. En stor del af vores omsætningen kommer fra mad ud af huset, og det kræver typisk, at vi er tre personaler på arbejde samt
På forkant med trends
Charcuteri på pølsebord og tapasplatter er selvfølgelig også lokalt produceret. Det er bæredygtige valg, som Jane Hansen håber, at kunderne tænker ind i deres køb. - Vi har heldigvis god lokal opbakning. Det er så op til os at yde den ekstra service og være på forkant med spændende og bæredygtige varer. Supermarkederne er lige i hælene på os, men forhåbentlig oplever vores kunder, at kvaliteten er højere i en ostebutik, hvor de også kan smage på ostene og få historien med. Det skal være hyggeligt at handle i specialbutikker. Det gør os mere robuste ift. nethandel og detailkæder, men jeg har da en lille bekymring omkring specialbutikkers overlevelse på den lange bane, fortæller Jane Hansen.
Selv finder hun inspiration på messer og sociale medier. Hendes grafiske baggrund bruger hun til opslag på Facebook - når der ellers er tid mellem regnskab, varebestilling og ekspeditioner. Hun er også ved at istandsætte "stalden" bag butikken, så Osteboden - Fru Hansen i fremtiden kan afholde events og ostesmagninger i egne lokaler. - Jeg arbejder en del, men at drive Osteboden - Fru Hansen er en livsstil. Det kan ikke gøres op i timer, og heldigvis har jeg dygtige og engagerede medarbejdere, som jeg sætter stor pris på og ikke kunne undvære, fortæller Jane Hansen.
FVM, oktober 2023