Praktikophold i udlandet
af Per Aaskov KarlsenGourmetslagterelev Marcus Andreas Lundager, der netop er færdig med sin elevuddannelse hos Slagter Lund på Frederiksberg, har i foråret været på et 3 måneders praktikophold i Paris. – Man skal selv gerne ville det, for det kræver lidt forarbejde for at få det til at lykkes at komme på et praktikophold i udlandet. En af mine kollegaer havde været 2 uger i Tyskland, og det lød ret spændende. Jeg undersøgte selv, hvilke muligheder der var, og jeg er så heldig, at en af mine kollegaer er uddannet og har arbejdet i Paris. Jeg googlede "slagtere i Paris" for at finde en af de bedste slagterforretninger i byen, da jeg gerne ville ha’ mest muligt ud af praktikopholdet. Allerede tilbage i september sidste år talte jeg med skolen Tech College i Aalborg, som hjalp mig med det praktiske med ansøgning og kontrakt, fortæller Marcus.
16. arrondissement i Paris
Praktikstedet lå i yderkanten af Paris, nærmere betegnet det 16. arrondissement. En virksomhed med 2 slagterforretninger, hvor Marcus arbejdede i den ene. Virksomheden har ca. 25 ansatte og har før haft elever både fra Japan og fra USA, så forretningen kender til udfordringerne med praktikanter fra udlandet. – Jeg fik en airbnb lejlighed ca. 5 km fra slagterforretningen, hvor jeg kunne være indlogeret, så det var overkommeligt at komme frem og tilbage fra arbejde. – Jeg tog til Paris med den baggrund, at jeg havde haft spansk i gymnasiet, så kunne jeg vel også lære at tale fransk på tre måneder, smiler Marcus og fortsætter: – Det viste sig dog at være mere omfattende end det. I virksomheden var der kun én, som talte lidt engelsk og al kommunikation fra kollegaerne foregik derfor på fransk. I slutningen af den 3 måneders praktikforløb kunne jeg forstå lidt af de franske, når de talte til mig.
Forskelle mellem en fransk og en dansk slagterforretning
– Akkuratesse og langtidsmodning er nogle af de forskelle, som først springer i øjnene i forskellen mellem en dansk slagterforretning og en slagterforretning i Paris, fortæller Marcus. – Der er en stor tendens til at krogmodne kødet i den franske slagterforretning. Kunder efterspørger godt, modnet kød og ikke som i Danmark, hvor mange forbrugere helst ved købe det ferske kød, når det er helt rødt og friskt, fortæller Marcus og fortsætter: – Slagterforretningen i Paris er forbundet med stor stolthed og prestige, og produkterne laves også med meget stor akkuratesse, så produkterne kommer til at stå snorlige. I Danmark går det hurtigere, og vi har en mere praktisk tilgang til det færdige produkt.
– Der sælges utrolig meget lam og kylling i Paris, butikken solgte, hvad der svarede til 15-20 hele lam om ugen, fortæller Marcus og fortsætter: Bresse kyllinger er også meget dyre i Paris – ca. 3-400 kr. pr. stk.
Fremtiden
Efter endt uddannelse og et utroligt lærerigt praktikophold i Paris fortsætter Marcus Andreas Lundager i forretningen hos Slagter Lund.
Læs evt. mere om praktik i udlandet i Fødevaremagasinets februarudgave på side 4 eller her:
FVM, august 2023