Rød Okse med grønne visioner
af Rikke HolmDen Røde Okse startede ud som en af de første a la carte restauranter i Esbjerg. Det var dengang, folk stod i kø for at få serveret en rød bøf. I dag - 45 år senere - er navnet bevaret, a la carte restauranten lukket og satsningen ført over på catering, frokostretter og nye 1200m2. Allan Enevoldsen og Lasse Dons Møller er begge kokke. Sammen ejer de Den Røde Okse, der i dag er catering og selskabslokaler fordelt på to lokationer i Esbjerg. Allan Enevoldsen har været med siden 1995, hvor han startede i kokkelære. For 15 år siden blev han medejer og var, som noget af det første, med til at lukke a la carte restauranten og i stedet starte op med selskaber og mad ud af huset. I 2007 – da Den Røde Okse manglede en dygtig kok –, kontaktede han sin ven fra kokkeskolen, Lasse Dons Møller, der kom samme dag og har været medejer siden.
500 kuverter med mulighed for vækst
For tre år siden startede de to partnere Den Røde Okse Catering, som leverer frokostordninger til virksomheder, sportsforeninger, mv. Konceptet er baseret på mad, der er let, sund og fuld af grønt: - Catering var en satsning, vi gjorde, som bl.a. skulle være med til at udligne lavsæsonen. I dag udgør cateringdelen ca. 80 % af vores samlede omsætning, mens selskabslokalerne står for de resterende 20%. Vi leverer dagligt 500 kuverter ud af huset og har yderligere aftaler på 300 kuverter, hvor vi springer til, hvis en kantinemedarbejder er syg. Det kan lade sig gøre, fordi vi har ledig kapacitet. Vi har herudover et tæt samarbejde med en lokal konferenceafdeling. Målet er at nå op på 600 kuverter i 2020. Om fem år skal vi gerne ramme 800 kuverter, forklarer Allan Enevoldsen. Satsningen på catering og frokostordninger har været en succes. Kunderne har vist sig at være loyale, og nye kommer til, fordi de bliver anbefalet. Samtidig har markedet for selskaber ændret sig mærkbart: Det er de ældre, der holder fester, mens de yngre hellere rejser, fortæller Allan Enevoldsen. Også inden for faget har tiderne ændret sig. Kokkene prioriterer familien og har ikke lyst til at arbejde weekender. - Med catering og frokostkonceptet har vi kunnet tilbyde vores ansatte fornuftige arbejdstider. Ud af en stab på 17 fastansatte er otte uddannet kokke. De fleste af dem har været ansat hos os i mere end 10 år, lyder det fra Allan Enevoldsen.
Mikrogrønne perspektiver
I 2018 lejede de to partnere sig ind i større lokaler i en tidligere fabriksbygning. De renoverede stedet og etablerede 600 m2 køkken med køle- og fryserum, moderne udsugning, mv. I oktober sidste år købte de stedet og oveni 600 ekstra m2: - Vi har flere ideer til, hvordan de ekstra m2 skal bruges, forklarer Allan Enevoldsen: - Det kunne fx være sjovt at lave et pop up selskabslokale eller udvide med et lille bageri. Samtidig kigger vi på ”Vertical Farming” som en mulighed for at producere mikrogrønt til eget brug. Vi bruger store mængder mikrogrønt i vores frokostretter, bl.a. solsikke- og ærteskud, små rødbeder og broccoli. Allan Enevoldsen fangede interesse for mikrogrønt under en rejse i Alaska, hvor han så planter blive dyrket i containere, mens termometret udenfor viste minus 50 grader. Vertical Farming er en effektiv og miljøvenlig produktionsform, fordi planterne dyrkes med et lavt vandforbrug og uden brug af pesticider. For nuværende må ideen dog nøjes med at udfolde sig som et projekt i Allan Enevoldsens egen have. - Tæring efter næring, lyder princippet.
Den Røde Okse er for nylig blevet en del af Danske Frokost og Catering Leverandører (DFCL). Planen er at være en aktiv del af foreningen: - Tidligere var vi med i en sammenslutning af Danske Restauranter og Cafeer, men det blev aldrig rigtig relevant for os. I DFCL kan vi se, at der er mulighed for at få hjælp, som er målrettet, og for at etablere et fælles fodslag inden for branchen, afrunder Allan Enevoldsen.
Marts 2020.