SPIS! Odense Foodfestival
af Per Aaskov KarlsenMad festivalen ”SPIS! Odense Foodfestival” blev for 6. gang afholdt i Odense midt i september. Festivalen blev afholdt med nødvendige corona-restriktioner med færre deltagere til de enkelte arrangementer og med diverse forholdsregler.
Festivalens program var varieret med alt lige fra både svampetur, kokkeskole, workshops til madkurser med sushi og meget mere. Et af programpunkterne var en ostesmagning med danske skæreoste. Sammen med Mejeriforeningen og Ost & ko inviterede festivalen til ostesmagning med danske skæreoste. Der var i alt 7 forskellige oste - alle lavet på komælk - som deltagerne blev ført igennem med kyndig hånd af Osteformidler Rasmus Holmgård fra Ost & Ko i Schiøtz Have på Storms Pakhus i Odense.
Dansk skæreost 2.0
Forbruget af dansk skæreost ændrer sig i disse år. De nye forbrugere spiser gerne ost, men den traditionelle ostemad bliver trængt lidt i baggrunden, når de nye danske skæreoste primært indgår i madlavningen på nye måder. Forbrugerne efterspørger i stigende grad specialoste. Danskerne spiser ca. 14-18 kg ost om året. Danbo-osten er danskernes yndlingsost, og det er den ostetype, som vi spiser mest, ca. 5 kg i gennemsnit. I ni ud af ti danske hjem kan man finde en Danbo-ost. Danbo-ost er en gul skæreost, som kun må produceres i Danmark med dansk mælk. Den fik navnet i 1952. Til et kilo færdig ost bruges der omkring 10 liter mælk, ifølge Arla. Blandt de 7 udvalgte oste til smagningen indgik en Guld Danbo-ost, som er en kitmodnet ost. At osten er kitmodnet betyder, at osten gennem hele lagringstiden er overfladebehandlet med en rødkitkultur. Rødkitkulturen modner under lagringen osten udefra og ind, mens ostens mælkesyrekultur modner osten indefra og ud. Rødkitkulturen giver også osten en karakteristisk smag. Blandt de øvrige oste i smagningen var to forskellige Havarti-oste. Havarti blev i efteråret 2019, som den fjerde danske ost, tildelt EU’s BGB-mærke, der anerkender ostens unikke kvaliteter og historiske tilknytning til Danmark. En af de oste, deltagerne skulle smage på, var den gule komælksost ”Vadehav” fra Jernved mejeri, som er et lille familieejet mejeri mellem Esbjerg og Ribe. En af de øvrige oste, deltagerne smagte på, var ”Fuldmåne” fra Thise Mejeri, som i 2019 vandt Gourmetprisen ved International Food Contest i Herning. Dommerne begrundede det dengang sådan her: ”Visuelt ekstremt stimulerende, råt, vildt og rustikt månelandskab af en overflade, der leverer friske svampe og skovbund til kernens velholdte kitskarphed i en aromatisk eksplosion. En flot syrning får modspil af moden sødme og umami-dybde i ostens voldsomme smagsintensitet med tårnhøj x-faktor.” Osten lagres i Hjerm Kalkgrube inden den sendes ud i handelen. Osten er vendt i kørvel og salvie. Som den sjette ost i rækken smagte deltagerne på ”Tollund Krystal” fra Them Mejeri. Og som sidste ost i rækken smagte deltagerne på den økologiske ”Hø-Ost” fra Naturmælk. Høosten bliver fremstillet af hømælk, som er mælk fra køer, der primært får tørret græs (hø) vinteren igennem og selvfølgelig græs hele sommeren.
Grøn ostefrokost med Restaurant Vår
I kantinen på Odense Rådhus blev deltagerne præsenteret for en 4-retters menu kreeret af Jacob Burmølle-Jensen fra Restaurant Vår i Odense. Selv om deltagerne skulle sidde pænt fra hinanden og med langt færre deltagere end planlagt lykkedes det at gøre det til en festlig og grøn langbordsfrokost med danske kvalitets-oste som smagsgivere. - Vi er virkelig dygtige i Danmark til at lave ost, og til vores frokost har vi arbejdet med nogle lokale oste med råvarer, som er lavet blot 20 minutter væk, udtalte acob Burmølle-Jensen fra Restaurant Vår.
Oktober 2020